Cum să Îngrijeşti Corect Trandafirii Teahibrizi Pentru un Aspect Deosebit

 advertising.ringier
.

Trandafirii teahibrizi sunt trandafiri nobili obţinuţi în urma mai multor încrucişări. Întrucât sunt frumoşi, parfumaţi şi se îngrijesc uşor, trandafirii teahibrizi sunt printre cei mai populari şi mai apreciaţi de grădinari. Aceste soiuri produc, de obicei, o singură floare la capătul unei tulpini şi nu ciorchini de flori, motiv pentru care sunt foarte potriviţi pentru buchete. Dacă beneficiază de îngrijire adecvată, aproape toţi trandafirii teahibrizi înfloresc repetat pe toată perioada anului, chiar şi toamna târziu. 

Cum recunoşti trandafirii teahibrizi?

Florile acestor trandafiri pot avea peste 60 de petale cu lungimea de până la 5 cm. Se remarcă prin mugurii ascuţiţi şi alungiţi care se deschid lent, prin desfăşurare. Planta creşte repede şi ajunge în doar patru ani la înălţimea maximă care poate fi de până la 2.5 m. Trandafirii teahibrizi există în aproape toate culorile, mai puţin pe albastru, şi toţi au o anumită doză de parfum. De asemenea, se pot găsi şi soiuri bicolore. 

Cum să creşti trandafirii teahibrid?

Dacă ai în grădină câteva soiuri şi vrei să te bucuri de parfumul şi delicateţea florilor întregul an, trebuie să înveţi câteva reguli de baza de îngrijire a trandafirilor teahibrizi! Este esenţial să ştii de ce au nevoie şi cum le poţi asigura condiţiile optime. 

Plantarea trandafirilor teahibrid

Dacă au venit cu rădăcinile goale, înainte de a-i planta va trebui să le hidratezi rădăcina într-un vas cu apă pentru cel puţin două ore. Sapă o groapă suficient de mare pentru a putea răsfira rădăcinile. Aceasta are de obicei diametru între 30 şi 45 de cm. 

Trandafirii teahibrizi sunt obţinuţi prin portaltoi pe un soi rezistent la boli. Nodul de altoire se poate observa la baza plantei şi, în zonele cu climă caldă, ar trebui să fie la 2 – 5 cm deasupra solului, iar în cele cu clima rece ar trebui să fie îngropaţi la 1 -2 cm sub sol pentru a fi protejaţi în iernile vitrege.

În centrul gropii se va face o movilă şi se va aşeza rădăcină, răsfirându-i ramificaţiile peste movilă. Se umple groapa până la jumătate cu pământ, se udă foarte bine şi se tasează bine pentru a elimina golurile de aer. Se completează groapa cu pământ şi se udă din nou abundent. 

Locul de plantare

Trandafirii teahibrid au nevoie de locuri însorite, dar pot tolera şi umbra uşoară. Totuşi, dacă vei alege să îi pui în plin soare, vor avea un ritm de înflorire mai bun şi vor face faţa mai bine bolilor. 

De asemenea, are nevoie de un sol uşor acid cu pH-ul de până la 6.54, bogat în materie organică. Pentru a păstra apa în sol, este bine ca, după plantare, să fie făcută mulcirea la bază. Primăvara, după ce se elimină protecţia de peste iarnă, se poate pune un strat de până la 10 cm de mulci. În zonele cu climă caldă, mulcirea se poate face de îndată ce se observă apariţia mugurilor frunzelor. 

Udarea

Udarea se va realiza în funcţie de climă şi de condiţiile de sol. Astfel, în zilele călduroase şi pentru un sol nisipos, udarea ar trebui realizată mai des decât în zilele reci sau în condiții de sol care reţine umiditatea.

Cea mai bună regulă este să uzi atunci când solul este uscat pe o adâncime de trei cm la suprafaţă. De asemenea, pentru a preveni apariţia bolilor, nu uda niciodată trandafirii pe frunze, ci doar la rădăcină. Udă abundent pentru a încuraja creşterea rădăcinilor care vor ajuta trandafirii să facă faţă mai uşor perioadelor de secetă. 

Fertilizare

Pentru a înflori repetat, trandafirii teahibrizi au nevoie de fertilizare regulată. Acest lucru se poate face la începutul primăverii, fie cu o lună înainte de a începe creşterea, fie la îndepărtarea protecţiei pentru iarnă. Apoi se va continua fertilizarea săptămânală sau o dată la două săptămâni. Pentru a preveni deteriorarea noilor creşteri la schimbarea vremii, cu cca şase săptămâni înainte de data de îngheţ se opreşte fertilizarea.  

Foloseşte un îngrăşământ special creat pentru trandafiri. Fierul este foarte important pentru solul cu pH prea mare şi, dacă observi că frunzele încep să se îngălbenească, trebuie să adaugi un supliment de fier. De asemenea, dacă vrei să intensifici culoarea florilor, foloseşte îngrăşământ cu sulfat de magneziu. 

Tunderea trandafirilor teahibrizi

Tunderea acestui tip de trandafiri se realizează la fel ca şi la restul soiurilor. Dacă vei tăia în mod regulat florile, vei avea mai puţine tăieturi de făcut. Ar trebui să îl tunzi la începutul primăverii, înainte de o nouă creştere. 

Începe prin a tăia toate crenguţele moarte, bolnave sau deteriorate, dar şi pe cele subţiri cu diametru mai mic de 1 cm. Pentru a stimula creşterea tulpinilor puternice şi a florilor mari, tunde crengile mai groase cu cca o treime din lungimea lor. Când tai, asigură-te că laşi câteva frunze pe tulpină. Fă tăietura la cca 1 cm deasupra unui mugur orientat către exterior, în unghi de 45 de grade, astfel încât apa să curgă de pe capătul tăiat. 

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton