Cum să întreții o mașină electrică - costuri și alte informații esențiale

 advertising.ringier
.

Mașinile electrice devin din ce în ce mai populare, în special în rândul celor care doresc să protejeze natura. Fiind o opțiune mult mai eco-friendly decât variantele pe carburant, mașinile electrice captează atenția publică într-un procent destul de ridicat. Chiar dacă la achiziție costurile sunt ceva mai ridicate, comparativ cu un model de mașină clasic, s-ar putea spune că la nivel de întreținere ar fi mult mai accesibile, fiind o investiție bună pe termen lung. 

Vezi aici cum să întreții o mașină electrică și alte detalii esențiale despre aceste modele:

Bateria are o durată de viață limitată

Datorită specificului său, bateria mașinii electrice are o durată de viață limitată, necesitând înlocuirea completă în momentul în care își încheie ciclul de viață. Costurile unei astfel de baterii pot varia între 5.000 – 10.000, în funcție de modelul mașinii.  În principiu producătorii ofere o garanție de aproximativ 160.000 de km parcurși, ceea ce ar însemna undeva între 8 – 10 ani, în funcție de stilul de condus și frecvența cu care se circulă. 

Poți să tai de pe listă schimbul de ulei și filtre

La verificările anuale ale unei mașini electrice trebuie să schimbi într-adevăr filtrul de polen, care ajunge la nivel de costuri la suma de 100 de lei. Dar pe lângă asta, ai scăpatul de schimbul de ulei și filtre, care poate te-ar fi ajuns și de 5 ori mai mult decât filtrul de polen menționat anterior.

Anvelopele

Pe lângă motor și filtre și ulei despre care am vorbit deja, restul pieselor sunt în principiu la fel ca la o mașină normală. La capitolul anvelope de exemplu, nu există nimic special, poți avea un set de anvelope all season, cum sunt cele de pe Altex.ro, care să îți fie utile în toate sezoanele, mai ales ținând cont de faptul că cel mai probabil vei fi limitat la condus mai mult în oraș decât la drumuri foarte lungi și atunci vei avea asigurat un carosabil curat în mare parte, fără să fie necesare niște anvelope speciale de iarnă. Desigur, contează mult și clima din zona în care locuiești, nu trebuie luată drept o regulă generală.  

Alimentarea cu energie electrică

La acest aspect vorbim din nou de niște costuri semnificativ scăzute comparativ cu varianta clasică de carburant. Alimentarea cu energie electrică este aproximativ 1.5 Lei kW/h la stațiile special amenajate, adică de 5 – 6 ori mai ieftin decât un litru de benzină sau motorină. Singurul minus este autonomia relativ scăzută, de 200-300 km și lipsa mai multor stații de încărcare. 

Așadar, acestea au fost principalele aspecte legate de întreținerea unei mașini electrice. Deși e o investiție mai mare la început, costurile de întreținere sunt vizibil mai reduse comparativ cu o mașină clasică. Și să nu mai menționăm beneficiile aduse naturii, care sunt un alt punct cheie pentru care merită să achiziționezi un astfel de model. Evident, fiecare își știe propriile nevoi și posibilități, dar este categoric o variantă de luat în calcul.

Sursă foto: unsplash.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton