Cum să îți transformi casa cu un buget redus: 4 sfaturi de amenajare inteligentă

.

Bugetul te poate ține pe loc atunci când îți dorești o casă frumos amenajată, dar care să bifeze și funcționalitatea. De la piesele de mobilier până la procesul în sine, totul pare să includă o sumă considerabilă. Însă și schimbările mici pot avea un impact mare, iar în acest articol îți vom prezenta patru sfaturi de amenajare cu un buget redus. 

  1. Alege piese de mobilier multifuncționale

O singură piesă de mobilier îți poate schimba întreg ambientul. Tot ce trebuie să faci este să o alegi astfel încât să servească mai multor funcționalități. Spre exemplu, în bucătărie poți să transformi vechea masă într-un blat de lucru sau să integrezi cuptorul într-un corp care să se potrivească cu restul mobilierului, dar care să conțină și sertare. 

Poți alege orice variantă de dulap bucatarie ieftin și să îi regândești utilitatea, pentru a putea servi la mai multe întrebuințări. Masa poate fi gândită și dintr-un corp de mobilier cu blat mai lat, unde să adăpostești vesela, iar când lucrezi de acasă, să ia forma unui birou. Creativitatea dictează în acest aspect, așa că folosește-o prin alegerea pieselor de mobilier multifuncționale. 


  1. Schimbă mânerele și detaliile mobilierului

Atunci când simți nevoia de o schimbare, dar încă nu ai un buget planificat pentru regândirea mobilierului, optează pentru detalii de impact. Unele dintre ele sunt și schimbarea mânerelor mobilei vechi, de la baie, bucătărie, chiar și dormitor. 

Mânerele sau tiranturile pentru sertare sunt elemente ușor de schimbat, care nu necesită un buget prea mare, dar care îți pot oferi o schimbare considerabilă. Sunt disponibile într-o varietate mare de materiale, de la cele moderne, până la cele potrivite mobilierului vintage sau minimalist. Poți alege mânere din metal cu finisaje mate, cupru, alamă sau chiar lemn, în funcție de stilul pe care dorești să îl obții. Această schimbare adaugă o notă de prospețime și face ca mobila să pară nouă, fără a investi prea mult buget. 


De altfel, dacă dulapurile se deschid sau închid greu din cauza balamalelor vechi, înlocuirea lor nu doar că va îmbunătăți aspectul, ci și funcționalitatea mobilierului. 


  1. Alege plante pentru fiecare încăpere

Plantele au rolul de a schimba în totalitate atât ambientul, cât și designul unei locuințe. În plus, reprezintă și o soluție accesibilă pentru oricine își dorește un suflu nou al camerelor, fără o investiție financiară considerabilă. 

Pentru un efect vizual plăcut, însă fără a investi mult timp în îngrijirea lor, poți opta și pentru plantele care nu au nevoie de o atenție constantă. Plantele suculente sunt potrivite pentru cei care nu au suficient timp la dispoziție sau nu sunt familiarizați cu îngrijirea lor. Au nevoie de puțină apă și pot fi amplasate oriunde, de la rafturi până la pervazuri, birouri sau mese. 


Alte plante care sunt ușor de întreținut sunt și monstera sau ferigile. Acestea oferă și o altă imagine a camerei, fie că le așezi în ghivece mari pe podea sau le expui pe rafturi, în suporturi suspendate. În plus, pot fi amplasate în orice încăpere. 

  1. Pune accentul pe lumini

Luminile au o putere uimitoare de a schimba în totalitate o încăpere. Amplasate corespunzător, îți oferă senzația că locul arată diferit, fără a interveni altfel asupra lui. Alegerea unei surse de iluminat energetică și, în același timp estetică, poate face diferența între o cameră rece și neschimbată de mult timp și un spațiu cald, primitor. 


Corpurile de iluminat decorative pot adăuga o notă de stil și personalitate camerei. Spre exemplu, lămpile suspendate moderne, lămpile pe podea sau lămpile de masă schimbă radical atmosfera. O altă idee care aduce o schimbare în bine cu un buget redus este și alegerea unor benzi LED. Acestea pot fi amplasate sub mobilier, de-a lungul rafturilor sau chiar în spatele televizorului, pentru a oferi o iluminare indirectă. 

Astfel, acestea sunt sfaturile care se încadrează într-un buget limitat, dar care îți pot servi drept puncte de plecare într-un proces de amenajare. 

Sursă foto: Shutterstock