Încrederea în sine este o abilitate care se construiește în timp, motiv pentru care este bine să-i oferi copilului tău tot suportul de care are nevoie în acest sens, încă din primii ani de viață. Dacă nu ești sigur despre cum ar trebui să procedezi, descoperă, în cele ce urmează, 3 lucruri pe care le poți face indiferent de vârsta celui mic.
- Oferă-i sprijin necondiționat
Primul lucru pe care îl poți face în calitate de părinte este de a-i oferi copilului tău sprijin necondiționat, care să nu depindă de realizările și de succesele sale și care să fie valabil și în cazul unor eșecuri. În acest mod, îi arăți că este iubit și valoros doar pentru ceea ce este, nu pentru ceea ce face, iar acest lucru contribuie la dezvoltarea unei imagini de sine pozitive a copilului.
Iată câteva sfaturi pe care să le pui în aplicare:
- Fii prezent și acordă atenție totală copilului, atunci când îți vorbește. Nu-l întrerupe și nu minimaliza sentimentele sale, ci validează-le și încearcă să înțelegi de ce se simte într-un anumit mod.
- Spune-i frecvent copilului că îl iubești și că ești mândru de el, indiferent de performanțele sale. Simplele mesaje precum „Te iubesc’ sau „Sunt mândru de tine’ pot avea un impact mai mare decât crezi asupra stimei sale de sine.
- Ajută-l să-și descopere pasiunile și arată-i că îl susții în tot ceea ce face. De multe ori, pasiunile descoperite în timpul copilăriei pot să îi ofere celui mic un drum mai clar în viață; astfel, alegerea domeniului profesional pentru viitor poate fi mai ușoară. În acest scop, poți să-i oferi acces la o varietate de activități și poți să optezi, în același timp, și pentru o asigurare de viata pentru copii cu componentă de economisire. Astfel, te asiguri că, în viitor, copilul beneficiază de sprijinul financiar de care are nevoie pentru a-și urma pasiunea. Acest tip de asigurare este un ajutor financiar de care copilul tău va beneficia când va împlini 18 ani, iar în același timp, tu ești protejat.
- Încurajează-l să-și asume responsabilități
Odată ce îi arăți celui mic că ești alături de el indiferent de situație, poți trece la pasul următor, adică la cel de a-l încuraja să-și asume responsabilități. Chiar și atunci când îndeplinirea lor devine dificilă, el știe că poate să conteze pe tine să-l ajuți.
Asumarea unor astfel de responsabilități, potrivite în funcție de vârstă, îi ajută pe copii să învețe abilități practice necesare pentru viața de zi cu zi, care vor fi de mare folos atunci când vor crește și vor deveni adulți independenți.
De asemenea, atunci când își îndeplinesc sarcinile cu succes, ei au un sentiment de realizare, care le crește încrederea în sine. Învață că sunt capabili să finalizeze ceea ce și-au propus, iar acest lucru îi motivează să își asume responsabilități din ce în ce mai complexe.
Totuși, pentru început, alege sarcini potrivite pentru vârsta și nivelul de dezvoltare al copilului. Aceste sarcini ar trebui să fie suficient de provocatoare pentru a-i menține interesul, dar nu atât de dificile încât să devină descurajante.
Pentru un copil mic, de exemplu, sarcinile pot include organizarea jucăriilor sau curățarea tacâmurilor și a farfuriilor pe care le folosește la masă. Pentru un copil mai mare, sarcinile pot include curățenia camerei sau pregătirea gustării pentru școală.
- Învață-l cum să gestioneze eșecurile
Pentru că în viață nu totul se întâmplă așa cum ne dorim și unele responsabilități și obiective pot să nu fie duse cu succes la bun sfârșit, este important să îl înveți pe cel mic și cum să gestioneze eșecurile. Acest lucru contribuie la dezvoltarea rezilienței copilului, a abilității de a învăța din greșeli și de a continua să încerce, în loc să fie descurajat sau să renunțe.
De aceea, este important ca cel mic să înțeleagă că eșecurile sunt o parte normală a procesului de învățare și că nu trebuie să se simtă descurajat sau rușinat de greșelile sale. Fii prezent pentru copil, atunci când se confruntă cu un eșec. Ascultă-l, validează-i sentimentele și oferă-i încurajarea necesară pentru a încerca din nou.
În concluzie, toate aceste mici acțiuni, odată implementate în relația pe care o ai cu cel mic, îl pot ajuta să-și dezvolte încrederea în sine de la o vârstă fragedă. Pune în aplicare ideile care ți se par cele mai potrivite și contribuie activ la formarea unui adult responsabil și încrezător.
Sursă foto: Shutterstock