Cum să previi căderea părului? Șapte sfaturi de ajutor

Ți s-a spus vreodată că nu poți opri sau preveni căderea părului și că trebuie doar să te obișnuiești cu acest gând? Ei bine, lucrurile nu stau chiar atât de dramatic. Într-adevăr, în multe cazuri, prevenirea căderii părului nu este posibilă, însă în altele, da.

Pierderea podoabei capilare poate fi destul de stresantă pentru mulți oameni, însă este o problemă destul de frecventă. Se estimează că jumătate dintre bărbați sunt afectați de o formă de cădere a părului până la vârsta de 50 de ani.

Și în timp ce mulți preferă să renunțe complet la păr, alții trag cât mai mult posibil de firele lor de păr.

Vestea bună este că, dacă folosești tratamentul potrivit, cum ar fi un șampon împotriva căderii părului, poți preveni – și chiar opri – căderea părului. Ba mai mult, în unele cazuri, părul pe care credeai că l-ai pierdut definitiv poate chiar să crească la loc.

Care sunt cauzele căderii părului?

Părul de pe cap trece printr-un ciclu de viață format din câteva etape:

  • etapa anagenă – faza de creștere
  • etapa catagenă – faza de tranziție
  • etapa telogenă – faza de repaus
  • etapa exogenă – faza de cădere

Fiecare om pierde aproape 100 de fire de păr pe zi. Cu toate acestea, dacă pierzi brusc mai mult păr decât de obicei sau dacă observi că apar zone destul de mari fără păr, este recomndat să mergi la medic.

În unele cazuri, pierderea părului este temporară și poate fi reglată prin modificarea alimentației și a stilului de viață sau cu ajutorul anumitor tratamente. În alte situații, căderea părului poate fi permanentă sau poate să nu se oprească până când afecțiunea care a cauzat-o nu este tratată.

Alte cauze ale căderii părului sunt:

  • afecțiuni medicale, cum ar fi alopecia areata, infecțiile scalpului sau tricotilomania (o afecţiune psihiatrică manifestată prin smulgerea sau ruperea propriului păr, în mod compulsiv)
  • modificări hormonale provocate de sarcină, naștere, menopauză sau probleme tiroidiene
  • medicamente sau suplimente, cum ar fi cele utilizate pentru tratarea cancerului, hipertensiunii arteriale, depresiei sau artritei
  • tratament cu radiații (radioterapie) pentru tratarea unor afecțiuni precum cancerul
  • stres, care poate fi fizic sau emoțional
  • metode de coafare a părului, cum ar fi strângerea excesivă a părului

Câte tipuri de cădere a părului există?

Înainte de a aborda măsurile preventive, este important să înțelegi de ce apare căderea părului:

Alopecia androgenică (chelie de tip masculin sau feminin)

Denumită și chelie de tip masculin sau feminin, alopecia androgenică este cea mai frecventă cauză a căderii părului. Este o afecțiune ereditară a părului cauzată de sensibilitatea la hormonii androgeni.

Efluviu telogen

Acest tip de cădere a părului este temporar. Efluviul telogen este declanșat adesea de stres, boală sau modificări ale nivelurilor hormonale (în urma sarcinii, nașterii, menopauzei).

Alopecia areata

Această afecțiune autoimună este cauzată de atacul produs de sistemul imunitar asupra foliculilor de păr.

Alopecie de tracțiune

Alopecia de tracțiune rezultă din tragerea repetată a foliculilor de păr, adesea din cauza împletiturii, coafurilor sau extensiilor de păr strânse.

Cum să preveniți căderea părului: o abordare cu mai multe fațete

Vestea bună este că există pași pe care îi poți urma pentru a preveni căderea părului și pentru a stimula creșterea sănătoasă a acestuia. Iată câteva strategii cheie prin care îți poți menține părul sănătos și prin care poți trata căderea părului:

Alege și menține o alimentație echilibrată

Foliculii de păr au nevoie de nutrienți esențiali pentru a funcționa corect. Asigură-te că alimentația este bogată în nutrienți care mențin sănătatea părului, cum ar fi proteine, fier, vitamine (A, B, C, D, E) și acizi grași omega-3.

Ține stresul sub control

Stresul cronic poate contribui la căderea părului. Tehnici precum meditația, yoga sau respirația profundă pot ajuta la gestionarea nivelului de stres.

Îngrijește-ți delicat părul

Evită șampoanele dure, tratamentele chimice și folosirea excesivă a temperaturilor ridicate asupra părului, deoarece acestea pot provoca ruperea părului. Utilizează un șampon și un balsam blând și potrivit tipului de păr pe care îl ai. Limitează dușurile fierbinți, ondulatoarele și uscătoarele de păr și lasă părul umed să se usuce natural ori de câte ori este posibil.

Masează-ți scalpul

Masarea regulată a scalpului folosind uleiuri blânde de păr îmbunătățește circulația sângelui la nivelul scalpului, promovând creșterea părului și sănătatea foliculului de păr. Îți poți masa scalpul cu vârful degetelor sau chiar cu o perie moale timp de câteva minute zilnic.

Încearcă să dormi cât mai bine

Fă tot posibilul să dormi aproximativ opt ore în fiecare noapte. În timpul somnului, corpul se reface singur, inclusiv foliculii de păr.

Ia suplimente împotriva căderii părului

Poți lua suplimente cu biotină sau fier, mai ales dacă ai deficit, însă numai după o discuție în acest sens cu un medic.

Consultă un dermatolog

Dacă observi că părul îți cade brusc sau sever, este esențial să soliciți ajutor profesional de la un dermatolog specializat în tulburări ale părului. Acesta poate descoperi cauza de bază a căderii părului și poate recomanda tratamente adecvate.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton