Cum să rămâi sănătos pe măsură ce înaintezi în vârstă: 5 obiceiuri care îți sunt de ajutor

.

Atunci când înaintezi în vârstă, de cele mai multe ori, starea de sănătate începe să își spună cuvântul. Iar stilul de viață pe care l-ai avut până în prezent joacă un rol important atunci când vrei să îmbătrânești frumos. Bolile apar mai des, poți să te confrunți cu dureri sau cu lipsa energiei.

Din fericire poți să înaintezi în vârstă și să îți păstrezi atât mintea, cât și trupul sănătos. Iată ce poți să faci în acest sens:


Fă mișcare zilnic

Mișcarea nu înseamnă neapărat să mergi la sală. Chiar și o plimbare în aer liber de 30 de minute e suficientă pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate. Astfel de plimbări zilnice te ajută să îți controlezi greutatea, să îți păstrezi mușchii și oasele sănătoase, să dormi mai bine și să scazi riscul apariției bolilor cardiovasculare sau a diabetului de tip 2.

Un alt tip de mișcare extrem de util sunt exercițiile de aerobic. Unele studii susțin că acestea pot scade riscul de apariție a bolii Alzheimer.


Mergi regulat la medic

Controalele medicale regulate sunt indicate la orice vârstă și cu atât mai mult atunci când îmbătrânești. În acest fel ești mereu la curent cu starea ta de sănătate. De asemenea, poți fi diagnosticate la timp boli grave care astfel pot fi tratate mai rapid sau mai ușor.

Femeile, de exemplu, prezintă un risc ridicat de apariție a cancerului ovarian, în special după vârsta de 65 de ani. Mersul regulat la medic poate ajuta la depistarea din timp a simptomelor de cancer ovarian sau a factorilor de risc. Tratamentele moderne de chirurgie ginecologica oncologica sunt extrem de eficiente și cresc șansele de a scăpa de cancer și de a trăi o viață sănătoasă în continuare.


Consumă alimentele potrivite

O alimentație echilibrată reprezintă un stil de viață, nu neapărat un regim alimentar strict. Atât timp când incluzi cât mai multe alimente sănătoase și eviți excesele, te poți bucura de o bătrânețe liniștită.

Așadar, consumă legume și fructe, cereale integrale, brânzeturi sărace în grăsimi și fructe oleaginoase. În schimb, redu pe cât posibil consumul de mâncăruri grase, cu multă sare sau zahăr.


Rămâi conectat cu prietenii

Este important să ai timp numai pentru tine. Dar la fel de important este să socializezi. Este suficient să menții legătura cu câțiva prieteni apropiați și să petreceți timp împreună atunci când simți nevoia.

Sentimentul de singurătate la bătrânețe poate crește riscul de demență sau depresie, precum și nivelul de stres.

Păstrează-ți mintea activă

O minte sănătoasă este la fel de importantă precum un trup sănătos. De altfel, mintea influențează în mod semnificativ modul în care te simți, indiferent că e vorba de stres sau bucurie. Așa că încearcă să îți menții mintea activă.


Sudoku, integrame, șah sau citit sunt doar câteva activități care îți vor ajuta creierul. O minte activă poate să însemne și un risc scăzut de apariție a bolii Alzheimer.

Așadar, pe măsură ce înaintezi în vârstă poți să devii mai înțelept și mai răbdător și chiar să te menții sănătos. Fii activ, adoptă o alimentație sănătoasă și mergi regulat la medic. Doar așa poți să ai cu adevărat grijă de corpul tău.