Cum să te pregătești pentru perioada postpartum (de după naștere)

.

Sosirea pe lume a unui copil este un moment încărcat de bucurie și entuziasm. Însă, deseori, perioada postpartum este numită și „al patrulea trimestru'. În această perioadă apar multe schimbări fizice și trebuie să te adaptezi emoțional pentru recuperare, lipsa de somn și puiul de om pe care îl iubești. Deși nu poți prezice fiecare schimbare, te poți pregăti pentru o tranziție mai ușoară. În cele ce urmează ți-am pregătit câteva sfaturi utile pentru a trece mai ușor prin perioada postpartum. 

Hrănește-te adecvat


Alimentația echilibrată și variată a mamei este esențială pentru a putea alăpta și pentru a oferi sprijinul de care are nevoie bebelușul. De exemplu, stabilește din timp dacă vei găti tu sau te va ajuta partenerul, rudele sau prietenii. Poate fi perfect firesc și să comanzi mâncare, pentru a te putea concentra pe lucrurile mai importante. 

Preferi alimente simple precum supele, carnea slabă sau mâncărurile de legume sau preferi mese cu mai multe feluri? Este recomandat să îți planifici cum vor arăta mesele timp de cel puțin două săptămâni după naștere. 


Reconectează-te la propriul corp

În primele săptămâni de după naștere este posibil ca propriul corp să îți pară străin, să te doară anumite zone. Poți apela la un masaj, chiar la domiciliu, dacă îți permiți acest lucru. Exercițiile de respirație sunt la fel de utile pentru a te ajuta să fii mai deschisă față de schimbările prin care trece propriul corp. De asemenea, beneficiile fizioterapiei dupa o nastere sunt deosebite, iar practica te va ajuta să îți revii mai repede. 

Aprovizionează-te cu lucrurile de care ai nevoie

Pe lângă proviziile săptămânale, vei avea nevoie și de numeroase lucruri care țin de starea de bine, a ta și a copilului. Iată care sunt cele mai importante dintre ele:

  • Sutiene sau bustiere special create pentru alăptare;
  • Cremă pentru mameloane;
  • O pernă, o pompă și alte accesorii pentru alăptare;
  • Un loc liniștit, special amenajat pentru alăptare;
  • Pamperși sau scutece textile și șervețele umede;
  • Haine pentru bebeluși;
  • Absorbante pentru menstre abundente, utile în primele zile, până la două săptămâni;
  • Pătuț și lenjerie pentru copil;
  • Loc de joacă – pregătește un colț în cameră pentru ca bebe să se joace odată ce s-a trezit. Poți alege un covoraș special pentru bebeluși. De aici, cel mic se va obișnui cu sunetele din casă și își va putea observa propriul corp. Bineînțeles că îl vei ține mai mult în brațe la început, însă ar trebui să ai un plan de rezervă pentru momentele în care ai mâinile ocupate;

Stabilește responsabilitățile împreună cu partenerul

Chiar și persoanele cele mai calculate pot fi luate prin surprindere de schimbările care apar odată cu nașterea. Multe mame se așteaptă ca partenerul să se ocupe de 50% dintre sarcinile de zi cu zi, însă dacă nu stabiliți de la început acest lucru procentul mamei poate crește semnificativ. 

Stabilește din timp cine va face cumpărăturile alimentare, cine se va ocupa de grădinița copilului (dacă există un frate mai mare), cine plătește facturile, cine gătește, cine face curățenie. De asemenea, planificarea vizitelor la medic (dacă sunt necesare), a drumului la mecanicul auto și altele asemenea te vor ajuta să scapi de o parte dintre factorii stresori. Este indicat să vorbești cu partenerul despre toate aceste lucruri și să nu presupui că lucrurile vor decurge de la sine. 


Prioritizează somnul

Nopțile nedormite și schimbările hormonale își vor spune cuvântul în perioada postpartum. Este recomandat să stabilești un plan orientativ pentru somnul tău și hrănirile celui mic. Acest lucru vă va permite ție și partenerului să vă puteți odihni, cât este nevoie, cel puțin pe rând. De exemplu, tu te poți trezi dimineața devreme pentru a-l hrăni pe bebe, iar partenerul să îl hrănească cu biberonul în timpul nopții. Această rutină nu va merge ca unsă în fiecare zi, însă poate fi un punct de plecare. 


Perioada postpartum este încărcată de schimbări și emoții contradictorii. Vor exista momente plăcute și mai puțin plăcute, clipe de fericire absolută care alternează cu extenuare. Cere ajutor partenerului, rudelor apropiate și prietenilor și fii convinsă că fiecare zi care trece este un moment de victorie pentru tine și bebelușul tău. 

Sursa foto: Shutterstock