Cum să te relaxezi după o zi obositoare

.

Sarcinile profesionale te acaparează de multe ori și simți că nu mai poți continua, iar activitățile casnice îți consumă timpul rămas după terminarea orelor de muncă și îți dau senzația că nu vei avea prea curând acel moment de pauză la care tânjești. Dacă tocmai ai terminat munca la un proiect important sau ai avut o conversație neplăcută și simți că totul se dărâmă în jurul tău, este momentul să iei o pauză și să înveți să te relaxezi.

Să găsești câteva minute de relaxare în programul încărcat al fiecărei zile, în care să nu te mai preocupi de sarcinile rămase neterminate și să elimini stresul din organism, nu este atât de complicat pe cât ai putea crede. Important este să profiți de fiecare clipă liberă pentru a-ți elibera mintea și să adaugi pe lista priorităților și momentele de repaus. De la exerciții de respirație la plimbări în natură, există numeroase moduri de a te relaxa după o zi obositoare.


Exerciții de yoga, meditație și respirație

Practicarea regulată a yoga timp de cel puțin trei luni ajută la reducerea stresului mintal și a simptomelor fizice asociate stresului. În plus, practicarea acestui sport te ajută să adormi mai ușor și să te odihnești mai bine, ceea ce permite corpului să se recupereze în timpul nopții. Unele pozitii de yoga se îmbină cu tehnicile de respirație și astfel îți vei calma mintea. Cu toate că anumite exerciții te pot descuraja să încerci această tehnică de relaxare, din cauza dificultății lor, trebuie să știi că și pozițiile de yoga pentru începători au aceleași beneficii ca cele avansate. Așadar, începe cu exercițiile de inițiere și curând vei avea o rutină care îți va întregi mintea, corpul și spiritul.


Concentrându-te asupra respirației, chiar și pentru cinci minute, vei reuși să activezi sistemul nervos parasimpatic, care încetinește ritmurile organismului și contribuie la procesul de recuperare și la obținerea unei stări de calm. Astfel, vei reuși să te relaxezi. Avantajul acestei metode este că o poți practica oricând și oriunde. Numără simplu până la patru în timp ce inspiri și expiră în același ritm. Dacă vrei să ai parte de o meditație respiratorie, poți încerca aplicații online specifice acestui tip de activitate. În timp, îți vei forma propria practică de respirație consistentă.

Discuții cu prietenii și note în jurnal

Uneori, nimic nu te ajută să te calmezi mai bine decât o discuție cu o persoană care te înțelege. Când simți că ai nevoie de un moment de relaxare, sună-ți un prieten care știe să îți inducă acea stare de calm de care ai nevoie. Un simplu apel către o persoană dragă, cu care te conectezi social, activează sistemul limbic într-un mod pozitiv. Structurile acestuia sunt implicate în multe dintre emoțiile și motivațiile tale, cu precădere cele legate de supraviețuire, cum ar fi frica și furia. Odată ce focusul emoțional se schimbă – de la stres la socializare –, te vei simți mai calm și mai relaxat la sfârșitul conversației.


O altă metodă de deconectare este să îți notezi gândurile într-un jurnal. Astfel, vei reuși să vizualizezi mai bine problemele care te apasă, dar și să îți eliberezi mintea. Poți încerca acest mod de relaxare în timpul orelor de muncă și vei observa diferențe semnificative în ceea ce privește starea ta mintală.

Plimbări în natură

Una dintre cele mai simple și plăcute metode de relaxare este o plimbare în natură. Chiar dacă nu ai timp să practici yoga sau să mergi la sala de fitness pentru o sesiune de sport intens, o plimbare pe jos te va ajuta să te relaxezi și să îți pui ordine în gânduri. Poți alege să mergi pe jos de la serviciu până acasă ori să ieși la o plimbare prin parc. Fie că faci acest lucru singur sau însoțit de prieteni ori familie, vei observa că starea ta se schimbă treptat și după câteva minute te vei simți relaxat.


Când termini o zi de muncă dificilă, este important să lași deoparte grijile profesionale și să te concentrezi asupra vieții personale. Practicarea hobby-urilor și interacțiunile cu prietenii te vor ajuta să te relaxezi, să elimini stresul din organism și să te simți mai bine.

Sursă foto: Evgeny Atamanenko/ Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu howto.olx