Meik Wiking ne arată în paginile enciclopediei Hygge că secretul pentru atingerea stării de fericire constă în lucruri simple. Conceptul de hygge a devenit un mod de viață inspirat din viața danezilor, care se bazează pe aprecierea momentelor petrecute în prezent. Faptul că îți petreci timpul liber în compania unor prieteni apropiați, că urmărești seria de filme preferate pe canapea sau alegi un set de lumânări parfumate pentru crearea unei atmosfere plăcute în casă se traduce prin atingerea unui sentiment de armonie interioară. Cu alte cuvinte, echivalentul termenului de hygge se rezumă la confort, atât pe plan fizic, cât și mental.
Astfel, spațiul în care locuiești devine „acasă' în momentul în care te înconjori de lucrurile preferate și îți dai voie să te relaxezi mental. Un proverb românesc ne îndeamnă constant „să nu lăsăm pe mâine ce putem face azi', doar că ritmul alert pe care-l adoptăm zilnic devine un maraton extenuant, de la care nu ne permitem să facem o pauză. Prin urmare, anxietatea, stresul și oboseala rup câte o bucată din sentimentul de fericire.
Acasă reprezintă o extensie fizică a propriei persoane, unde ne întoarcem după ore îndelungate de muncă și responsabilități, prin urmare, spațiul din casă ne afectează în mare măsură starea de spirit. Când fiecare zi urmărește tiparul unei rutine plicticoase, poți încerca o schimbare prin includerea următoarelor obiceiuri:
Păstrează ordine în casă
Dezordinea induce o dispoziție predispusă către haos, pentru că îți va fi dificil să găsești lucrurile de care ai nevoie atunci când sunt ascunse printre grămezile de haine împrăștiate pe podea. Partea bună constă în faptul că durează foarte puțin să faci ordine într-o cameră, în cazul în care păstrezi disciplina. Marie Kondo, o celebritate din sfera amenajărilor și organizărilor interioare, mizează pe faptul că există o strânsă legătură între ordinea din locuință și cea din viață, întrucât îți oferă stabilitate și echilibru.
Înconjoară-te de mirosuri plăcute
În general, mirosurile care ne plac au o mare putere de influență asupra stării noastre psihice, deoarece ne induce o stare de bine. Un obicei păstrat și în filosofia Hygge, aprinde o lumânare parfumată aleasă în ton cu sezonul. Spre exemplu, pentru zilele însorite de primăvară, mirosul plăpând de lalele și tuberoze aduce aminte de gingășia anotimpului, în timp ce notele intense ale dovleacului te prind în starea specifică sărbătorii de Halloween. În același timp, un parfum puternic își menține persistența atunci când întâlnește un mediu curat, aerisit. Prin urmare, încearcă să aerisești în fiecare zi camerele din locuință pentru câteva minute și folosește un purificator pentru aer smart, controlabil prin tehnologia wireless. Astfel, aerul curat se află la un swipe distanță.
Urmărește un maraton de filme și seriale
Când a fost ultima dată când ți-ai permis să stai degeaba două ore în fața televizorului, urmărind dramele petrecute în viața protagoniștilor preferați? Dacă sarcinile legate de serviciu îți acaparează atenția chiar și după încheierea oficială a programului, învață să spui „NU' responsabilităților, în schimbul binecunoscutului stat degeaba. Contrar credinței populare, a ignora anumite îndatoriri, nu echivalează cu pierderea timpului. Din contră, înseamnă că începi să petreci timp alături de tine. Așadar, pregătește un castron plin cu popcornul preferat și lasă alegerea filmului să devină unica problemă a serii.
Obiceiurile zilnice ne fac viața mai plăcută, mai confortabilă și mai distractivă. Atunci când împletești utilul cu plăcutul, te vei bucura de o stare de fericire în propria casă!
Sursă foto: Shutterstock.
(P) Material publicitar realizat împreună cu Badabum