E nevoie de un efort continuu, toată viața pentru a-ți menține dinții sănătoși și frumoși. Nu-ți poți îngriji dinți doar când îți amintești dacă vrei să ai parte de ei toată viața. Chiar dacă ai fost binecuvântat cu dinți perfecți din naștere, nu poți neglija nevoia păstrării unei igiene corespunzătoare și vizitele regulate la dentist. Iată care sunt cele mai comune practici de îngrijire a dinților recomandate de medicii dentiști.
1. Nu te culca fără să te speli pe dinții
Nu este un secret faptul că cel dintâi lucru pe care îl recomandă medicii dentiști este perierea regulată, de cel puțin două ori pe zi. Totuși, mulți dintre noi continuăm să neglijăm acest sfat și ne spălăm pe dinții dor noaptea înainte de culcare. Periajul înainte de culcare scapă dinții de germenii și de placa bacteriană care se acumulează pe parcursul zilei, dar până seara, dacă nu te speli de mai multe ori pe zi pe dinți, de dimineață și până la culcare, agenții patogeni au destul timp să acționeze asupra dinților tăi și să-i degradeze.
2. Periaza-ti dinții responsabil
Modul în care îți periezi dinții este la fel de important – de fapt, dacă nu te speli bine pe dinți, e aproape la fel de rău ca și cum nu te-ai spăla pe dinți deloc. Așa că, data viitoare când te speli pe dinți, ia o periuță cu peri moi și pastă de dinți și îndepărtează cu grijă placa bacteriană. Nedepărtată la timp, placa bacteriană se poate întări prin acumulare de calciu și și poate determina apariția unor boli gingivale.
Nu uita că placa bacteriană se poate depune chiar și pe limbă. De fapt, acesta este și motivul pentru care uneori respirația ta miroase urât uneori.
3. Folosește pastă de dinți cu fluor
Când vine vorba de pasta de dinți, există lucruri mai importante la care trebuie să te uiți decât puterea de albire sau aromele. Indiferent de tipul de pastă de dinți pe care îl alegi, asigură-te că conține fluor.
Influența fluorului asupra sănătății este un subiect de care cercetătorii sunt interesați de mult timp. Dar rolul cel mai important al acesteia este cel pe care îl are asupra sănătății orale. Acest lucru se datorează faptului că fluorul apără dinții împotriva cariilor și funcționează ca un scut împotriva germenilor care pot contribui la degradarea dinților.
4. Limitează consumul de alimente bogate în zahăr și alimente acide
Știai că zahărul din alimente se transformă în acid când ajunge la nivelul cavității bucale și degradează smalțul dinților? Așa se produc cariile. Însă nu doar prăjiturile, sucul sau înghețata pot determina apariția cariilor dentare, ci și fructele dulci, cafeaua cu zahăr sau ceaiurile. Asta nu înseamnă că trebuie să renunți cu totul la aceste alimente dacă îți dorești să ai dinți sănătoși, dar nici să le consumi zi de zi, fără să te speli pe dinți. Așa că, dacă obișnuiești să consumi alimente care cresc riscul apariției cariilor, poartă mereu cu tine o periuță de dinți ca să te poți spăla la serviciu sau în deplasare atunci când te delectezi cu ele.
5. Apelează la medici dentiști care încurajează protecția dinților naturali
Există medici dentiști care atunci când pacienții lor apelează la ei pentru tratamentul unor carii grave recomandă imediat extracțiile dentare și medici care fac tot ce le stă în putință pentru a salva dinți naturali. Niciun dinte artificial nu se compară cu cei naturali și de aceea ar fi bine să apelezi doar la dentiști ca cei din urmă.
Pentru a salva un dinte grav afectat, există diferite proceduri precum un tratament de canal sau un tratament la microscop efectuate pentru a îndepărta infecția de la nivelul pulpei dintelui. De asemenea, pentru a oferi protecție și suport un dinte atât de afectat, după tratarea infecției, se poate opta pentru o coroana dentara care îi va reda forma și puterea și îl va feri de acțiunea factorilor de risc. Un medic specializat în tratamente de canal se numește medic endodont și ar fi bine să cunoști unul la care să poți apela cu încredere mereu,