Cum să-ți permiți să-ți susții financiar copilul la facultate

Gândul că va fi nevoie să susții financiar perioada de facultate a copilului tău poate fi cu adevărat provocator. Însă, cu o planificare atentă și strategii financiare adecvate, obiectivul tău devine realizabil. Descoperă, în continuare, câteva idei utile pe care le poți pune în aplicare.

Construiește un buget lunar în care să incluzi economisirea

Construirea și respectarea unui buget lunar te poate ajuta pe tine, ca părinte, să devii mai responsabil cu finanțele familiei și, astfel, să contribui mai mult la susținerea educației copilului tău. Dar cum poți face asta? 

E destul de simplu: aplicând regula 50/30/20. Aceasta este de fapt un principiu simplu de gestionare a finanțelor personale, care îți poate oferi un echilibru între cheltuieli, economii și stil de viață. Pe scurt, această metodă împarte veniturile tale lunare în trei mari categorii: cheltuieli esențiale, cheltuieli neesențiale și economii sau investiții, astfel:

  • 50% din venituri să aloci pentru cheltuieli esențiale. Acestea includ toate cheltuielile care sunt absolut necesare pentru trai, cum ar fi plata chiriei sau a ratelor la casă, utilitățile, mâncarea, transportul etc.
  • 30% din venituri să aloci pentru cheltuieli neesențiale. Acestea sunt cheltuieli care nu sunt strict necesare, dar care îți îmbunătățesc calitatea vieții. Aici intră ieșirile în oraș, hobbyurile, călătoriile, abonamentele și alte activități de relaxare sau divertisment.
  • 20% din venituri pentru economii și investiții. Aceasta este categoria dedicată economisirii și investițiilor pentru educația celui mic. Ca soluții în acest sens, pentru optimizarea economiilor tale în timp, poți alege un cont de economii care să îți ofere dobândă sau o asigurare de studii pentru copii care, pe lângă plasarea de capital într-un fond de investiții, îți oferă și siguranța că planul tău pentru susținerea educației celui mic va fi continuat chiar și în cazul în care se întâmplă ceva cu tine până la finalul contractului.

Învață copilul despre gestionarea responsabilă a finanțelor

Un alt aspect important pentru a-l pregăti pe cel mic pentru viitor este de a-l învăța despre importanța educației financiare, adică să te asiguri că banii pe care tu îi economisești acum, vor fi folosiți într-un mod inteligent după ce el va împlini 18 ani.

Poți începe prin a-l învăța pe cel mic despre economisire, bugetare și evitarea datoriilor excesive. Spune-i că fiecare acțiune aduce cu sine o consecință, iar dacă acțiunile sunt gândite și orientate spre îndeplinirea obiectivelor pe termen lung, consecințele pot fi favorabile.

De asemenea, încurajează-l să câștige bani prin joburi part-time sau stagii de practică, astfel încât să contribuie și el la costurile educației sale. Cunoscând importanța valorii banilor și dezvoltând o mentalitate orientată spre economisire și efectuarea unor cheltuieli responsabile, va reuși să-și gestioneze resursele financiare în mod eficient, reducând nevoia de sprijin financiar suplimentar atunci când va deveni adult.

Diversifică resursele de venit ale familiei

O altă metodă esențială pentru a-ți putea susține copilul financiar la facultate este să diversifici sursele de venit ale familiei. 

Dacă ai abilități sau pasiuni, poți începe un mic business online în paralel cu locul de muncă actual, în funcție de cum îți permite timpul. Acesta poate fi un magazin online sau consultanță în domeniul în care ai experiență.

De asemenea, mai poți lua în considerare și investițiile în acțiuni la bursă, dacă ai cunoștințe financiare. Plasarea unor sume de bani în astfel de investiții poate să-ți aducă randamente pe termen lung. Însă ține cont că astfel de câștiguri nu sunt garantate, astfel că este bine să-ți evaluezi profilul de risc și să să analizezi cât ești dispus să pierzi înainte de a lua o decizie.

În concluzie, așa cum ai putut observa pe parcursul acestui articol, există numeroase metode care te pot ajuta să-ți susții copilul la facultate. Ceea ce contează este să începi cât mai devreme, pentru că în acest mod nu vei resimți o presiune financiară atât de mare, dar vei reuși totuși să economisești suficient astfel încât să-i asiguri viitorului student un stil de viață confortabil la facultate.

Sursă foto: Shutterstock

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton