Cum să-ți planifici bugetul atunci când te gândești să accesezi un credit ipotecar

.

Accesarea unui credit ipotecar este un pas important în viața oricărei persoane, deoarece, pe lângă faptul că ajută la atingerea unui obiectiv personal major, implică și o responsabilitate financiară pe termen lung. Din acest motiv, este esențial să-ți planifici bugetul într-un mod cât mai eficient și realist, înainte de a face acest pas. Descoperă, în cele ce urmează, cum poți face asta.

  1. Calculează avansul necesar

În general, băncile cer un avans pentru creditul ipotecar, adică un anumit procent din valoarea locuinței, pe care să îl achiți din surse proprii. Acest avans poate varia în funcție de politicile fiecărei bănci și de anumite caracteristici ale creditului ipotecar, cum ar fi rata dobânzii și perioada de rambursare. De aceea, este important să analizezi ofertele bancare de pe piață și să alegi varianta optimă pentru tine.

Partea bună este că poți să analizezi ofertele din confortul casei, deoarece multe bănci îți oferă posibilitatea de a simula un calcul pentru rata la credit, pentru a afla valoarea avansului minim de care ai nevoie, dar și rata estimativă pe care ai plăti-o, dacă ai accesa creditul respectiv.


După ce faci un astfel de calcul și obții o imagine de ansamblu asupra creditului, asigură-te că economisești din timp suma necesară pentru avans, deoarece acesta este un pas critic, în procesul de aprobare a împrumutului.

  1. Evaluează-ți situația financiară actuală

După ce te asiguri că îndeplinești toate cerințele necesare aprobării creditului, probabil vrei să îți planifici bugetul lunar pe perioada următoare, pentru a te asigura că ai posibilitatea de a plăti rata la timp. Așadar, poți începe cu o evaluare clară a veniturilor și a cheltuielilor tale lunare. 


Aici, primul pas este de a-ți calcula venitul lunar, adică sumele de bani pe care le încasezi din diferite surse, cum ar fi salariul sau dividendele. Apoi, analizează cheltuielile lunare pe care le ai în afara ratei, cum ar fi: facturile la utilități, telefon, internet, costurile cu mâncarea, transportul sau divertismentul, precum și alte angajamente pe care le ai (card de credit, leasing auto etc.).


De ce să faci toate astea? Pentru că este important să ai o imagine clară a sumelor care îți rămân disponibile după ce acoperi toate aceste cheltuieli. În final, scade valoarea aferentă ratei și vezi cât mai rămâne.

Este important ca valoarea ratei și a celorlalte cheltuieli să fie mai mică decât veniturile tale lunare, pentru a avea flexibilitate în cazul unor situații neprevăzute. În caz contrar, te poți gândi să oferi un avans mai mare, în schimbul unei rate mai mici.


  1. Creează o planificare pentru rambursare anticipată

Pentru că nu e niciodată prea devreme să te gândești la rambursare anticipată, ai putea să îți creezi un plan chiar din prima lună de credit. Iar ca să faci asta, te poți folosi de scadențarul oferit de consultantul bancar – acolo ai toate ratele bancare, începând cu prima lună și până la finalul creditului.

Ce e important de știut, înainte să începi să faci un calcul, este că fiecare lună rambursată anticipat te scutește de plata unei dobânzi. De exemplu, dacă ai o rată de 2.000 de lei, din care 1.000 de lei este dobânda, dacă decizi să rambursezi anticipat o lună, va fi nevoie să plătești doar 1.000 de lei. Așadar, când planifici rambursarea anticipată, ia în considerare doar „principalul’, nu și dobânda.


În concluzie, planificarea bugetului pentru accesarea unui credit ipotecar este esențială pentru a-ți asigura stabilitatea financiară pe termen lung. O astfel de planificare te ajută să poți plăti rata la timp și îți permite să-ți creezi o strategie pentru rambursarea anticipată a creditului, într-un timp cât mai scurt.

Sursă foto: Shutterstock