Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea produce mai puțin colagen și mai puțină elastină, iar astfel devine mai fragilă. Acesta este principalul motiv pentru care apar ridurile, alături de expunerea la soare sau deshidratare. Fie că sunt cauzate de factori genetici, de factori de mediu sau pur și simplu de procesul natural de îmbătrânire, ridurile pot fi o sursă de frustrare și ne pot afecta încrederea în sine. Din fericire, există numeroase tratamente antirid disponibile care ne pot ajuta să ne recăpătăm aspectul tânăr al pielii. Află mai departe care sunt cauzele ridurilor și cele mai eficiente tratamente antirid disponibile în prezent!
Care sunt cauzele ridurilor?
Există mulți factori care contribuie la apariția ridurilor, printre care:
- Îmbătrânirea. Pe măsură ce îmbătrânim, stratul exterior al pielii se subțiază, ceea ce favorizează apariția ridurilor. De asemenea, începând cu vârsta de 30 de ani pierdem aproximativ 1% din colagen în fiecare an.
- Contracțiile mușchilor faciali. Folosim mușchii faciali pentru a zâmbi sau a ne încrunta, de mai multe ori pe zi. În timp, aceste contractări ale mușchilor provoacă riduri de expresie – între sprâncene, la colțurile exterioare ale ochilor sau în zona gurii.
- Expunerea la soare. Razele ultraviolete pot determina îmbătrânirea prematură a pielii. Soarele poate deteriora colagenul din piele, cel care asigură elasticitatea și flexibilitatea de care pielea are nevoie pentru a preveni apariția ridurilor.
- Fumatul. Tutunul încetinește producția de colagen, iar o cantitate scăzută de colagen favorizează apariția ridurilor.
Opțiuni de tratament pentru riduri
Ridurile sunt o consecință naturală a procesului de îmbătrânire, însă este la fel de natural să ne dorim să arătăm cât mai bine. Iată care sunt cele mai eficiente opțiuni de ameliorare și tratare a ridurilor:
- Retinoizii
Retinoizii sunt substanțe chimice derivate din vitamina A, care ajută la reducerea liniilor fine și a ridurilor și care îmbunătățesc textura, pigmentul și nivelul de hidratare al pielii. Retinolul se găsește în multe produse de îngrijire a pielii pentru a căror utilizare nu este nevoie de prescripție medicală. Retinolul pătrunde adânc în straturile pielii, activând colagenul și elastina, care previn apariția ridurilor. Este important însă ca înainte de a folosi acest gen de produse să consulți medicul dermatolog, pentru a te asigura că ele sunt potrivite pentru tine.
- Microneedling sau DermaPen
Este o procedură de rejunevare facială care utilizează un dispozitiv prevăzut cu mai multe ace minuscule ce înțeapă pielea pentru a crea micro-leziuni în stratul superior al pielii (epidermă). Aceste micro-leziuni stimulează formarea de colagen și elastină, pe măsură ce pielea se vindecă. Procedura este deosebit de benefică pentru ameliorarea ridurilor liniilor fine.
- Microdermabraziune
În cadrul acestei proceduri, este îndepărtat ușor stratul exterior neuniform sau gros al pielii. Acest tratament este eficient în tratarea ridurilor, cicatricilor sau vergeturilor sau în cazul decolorării pielii.
- Dermabraziune
Este o procedură de abraziune a stratului superior al pielii, fiind mai invazivă decât microdermabraziunea. Prin dermabraziune, sunt îndepărtate straturile de piele, pentru a reduce ridurile sau denivelările pielii. Efectul? Pielea este mai netedă și capătă un aspect mai tânăr.
- Peelinguri chimice
Peelingurile chimice reduc imperfecțiunile pielii, inclusiv ridurile, decolorarea sau cicatricile. În cadrul procedurii, sunt îndepărtate straturile superioare ale pielii, astfel fiind favorizată regenerarea celulară.
- Laser CO2
Laserul CO2 fracționat este un tratament revoluționar ce are ca efect stimularea sintezei de colagen de la nivelul pielii, fiind folosit cu succes în dermatologia estetică. În cadrul procedurii, se creează o leziune controlată la nivelul pielii, organismul fiind astfel stimulat să creeze elastină și colagen. Ca rezultat, tenul este rejuvenat și regenerat.
- Injectarea cu botox
Neuromodulatoarele sau tratamentele de relaxare a ridurilor, precum botox, sunt substanțe derivate din toxina botulinică. Acestea blochează semnalele chimice care determină mușchii să se contracte. Botoxul este injectat în mușchii ale căror contracții provoacă riduri, cum ar fi între sprâncene (riduri de încruntare) și în colțurile exterioare ale ochilor (laba gâștei).
- Injectarea cu acid hialuronic
Dacă observi apariția liniilor fine și a ridurilor, în timp ce tenul își pierde din volum, poți opta pentru injectarea cu acid hialuronic în cadrul unei clinici specializate. Această substanță contribuie la menținerea nivelului de hidratare al pielii și oferă tenului un aspect mai ferm și elastic.
- Liftingul facial
Este o procedură chirurgicală cosmetică în cadrul căreia se îndepărtează excesul de piele și grăsime de pe față și gât. De asemenea, în timpul procedurii, sunt ridicate straturile musculare și este îndepărtat excesul de piele. Este o opțiune eficientă de eliminare a ridurilor adânci, e efectului de bărbie dublă și a grăsimii în exces.
Descoperă mai multe opțiuni de tratament riduri de la specialiștii clinicii de dermatologie estetică Skinovate!