Cum se bea corect vinul: 3 reguli de aur

.

Regulile de servire a vinului nu sunt un simplu moft sau un capitol în codul bunelor maniere, ci reprezintă cel mai eficient mod de a aprecia la adevărata lor valoare calitățile unei astfel de băuturi.

Pentru că există încă anumite confuzii legate de acest subiect ne-am gândit că ar fi util să facem o trecere în revistă a celor mai importante reguli de care trebuie să ții cont atunci când bei un vin.


Pahare potrivite, în funcție de tipul de vin

Aceasta e o regulă de care trebuie să ții cont mai ales dacă ești gazdă, pentru că este esențial să le pui la dispoziție paharele de vin adecvate. De asemenea, și în calitate de oaspete sau degustător de vin trebuie să știi cum să alegi paharul potrivit.

Vinul se bea doar din pahare cu picior înalt și cupe de diferite forme și dimensiuni.

Astfel, paharele pentru vinul roșu au o cupă mai mare, cu o deschidere mai largă la gură, pentru că trebuie să asigure o bună oxigenare a băuturii. Doar în acest mod, aromele și parfumurile specifice vinurilor roșii sunt eliberate în pahar și pot fi mai bine simțite.


Pentru vinul alb și cel rose sunt folosite pahare cu o cupă în formă de lalea, mai mică decât cea a unui pahar pentru vin roșu și cu o deschidere mai îngustă la gură. În acest mod parfumul vinului este menținut în pahar, iar în momentul degustării este direcționat către nas. Dimensiunea mai redusă a cupei se explică și prin faptul că vinurile din această categorie se beau reci, și astfel se toarnă în pahar o cantitate mai mică, ce nu are timp să se încălzească.

Pentru șampanie și vinuri spumante se folosesc pahare cu o cupă înaltă și îngustă, astfel ca aciditatea băuturii să se păstreze cât mai mult timp.

Dacă vrei le creezi oaspeților toate condițiile pentru a savura o băutură de calitate, alege paharele de vin de la Frinks.ro. Vei găsi aici pahare potrivite pentru orice tip de vin, alături de decantoare și alte accesorii.

Temperatura de servire

Pentru a-și etala pe deplin toate calitățile, vinul trebuie servit la temperatura optimă, iar aceasta variază în funcție de tipul băuturii. Am menționat mai devreme că vinurile albe și rose trebuie să fie servite reci, iar această regulă este valabilă și pentru șampanie și spumante.


În ceea ce privește vinurile roșii, acestea trebuie servite la temperatura camerei, între 14 și 20 de grade. Cu cât vinul este mai bogat în tanin, cu atât temperatura de servire trebuie să fie mai mare, fără a depăși 20 de grade. Peste această temperatură, vinul începe să se oțețească iar gustul i se va altera rapid.

Revenind la vinurile albe și rose, temperatura optimă de servire este între 7 și 14 grade. În acest caz, cu cât vinul este mai dulce, cu atât temperatura de servire trebuie să fie mai scăzută.


Paharul trebuie să fie ținut doar de picior, fără a atinge cupa, pentru că vinul se poate încălzi ușor de la temperatura mâinii.

Umplerea paharului

Chiar dacă tentația e mare, nu trebuie să umpli niciodată paharul de vin până în buza cupei. Corect este ca vinul să fie turnat în pahar până la nivelul diametrului maxim al cupei. După cum am spus, paharele de vin au dimensiuni și forme diferite, iar în funcție de acestea pot fi umplute între o treime  și o jumătate din capacitatea totală.


Dacă te întrebi care este explicația, trebuie să știi că vinul nu se bea imediat, ci se rotește ușor în pahar câteva secunde, pentru a-i lăsa timp să se oxigeneze. Pentru aceasta trebuie să existe suficient spațiu în cupă, iar din acest motiv paharul nu se umple mai mult de jumătate.

Dacă bei vin la masă mai trebuie să ții cont și de preparatele din farfurie. O altă regula importantă în acest caz cere ca vinurile albe să fie servite alături de mâncăruri ușoare, pe bază de carne și sosuri albe, în timp ce vinurile roșii merg cu carnea roșie și mâncărurile mai grele, bogate în grăsimi.