Cum se prepară carnea pentru grătar

.

Cu siguranță poftești la acea porție savuroasă de mititei cu muștar sau la o friptură de pui la grătar cu mujdei de usturoi și nu te condamnăm! Carnea la grătar este absolut delicioasă și nimic nu pare complicat în prepararea grătarului. Însă este oare chiar atât de simplu? 

Dacă vrei să obții preparate la grătar de nota 10, e important să respecți anumite reguli de bază. Pe câteva dintre ele ne-am decis să ți le prezentăm în rândurile următoare, pentru a ne asigura că mâncarea va fi cu adevărat apreciată de întreaga familie. Te invităm, astfel, să descoperi și să aplici cât mai multe dintre aceste reguli următoarea dată când faci un grătar! 


Curăță grătarul

În cazul în care vorbim despre prepararea cărnii pe grătar cu jar și nu pe tigaie grill, e important să cureți grătarul. O metodă excelentă de a-l curăța înainte de a așeza carnea pe el este să tăi pe jumătate o ceapă și să elimini cu ajutorul acesteia resturile de pe grătar. O bucată de slănină poate fi, de asemenea, un alt mod excelent de a curăța grătarul deja încins de impurități. 

Marinează carnea pentru grătar

Fie că optezi pentru frigărui din carne de pui, vită sau porc, poți marina carnea în sosuri apetisante. Pune într-un bol ulei de măsline, alături de sare, piper, boia, usturoi, vin alb, rozmarin și busuioc. Lasă carnea în această marinadă până ziua următoare, atunci când le poți pune direct pe grătar sau pe frigărui. 


Ai grijă cum feliezi carnea

O metodă bună de a îmblânzi carnea pentru friptură este de a o tăia în felii subțiri, cu cuțitul aflat perpendicular pe lungimea fibrei de carne. Bate apoi carnea cu ciocanul de carne, în așa fel încât să poți rupe fibrele dure. Carnea va fi astfel mult mai ușor de pătruns, atât la foc, cât și pe tigaie grill. 

Aplică tactici pentru frigărui

O manieră ideală de pregătire a cărnii pentru frigărui pe grătar este de a tăia carnea în cuburi mici, nici subțiri, dar nici groase. Pune între bucățile de carne legume suculente, în așa fel încât acestea să-și lase zeama pe bucățile de carne. Asezonează carnea cu zeamă de lămâie, mirodenii, sare și piper. Poți alege să prepari chiar și un sos din legume, peste care să presari sare și piper, lămâie și mirodenii. Apoi lasă carnea pentru grătar la marinat în sosul respectiv pentru două ore și apoi te poți apuca de compunerea frigăruilor. 

Asigură-te că ai condimentele de bază


Uleiul de măsline, sarea grunjoasă, piperul, usturoiul verde și zeama de lămâie sunt ingrediente de bază în pregătirea excelentă a cărnii de porc pentru grătar. De asemenea, nu strică să adaugi și ingrediente precum oregano, boia dulce sau iute, sau alte ingrediente speciale pentru fiecare tip de friptură în parte. 

Frăgezește carnea pentru grătar

Vrei ca bucățelele de carne să ți se topească în gură? Fierbe un litru de lapte și dă-l în clocot. Oprește apoi focul și adaugă două linguri de coniac sau whisky. Lasă carnea pentru o oră în acest amestec, apoi pregătește carnea pentru grătar cu condimente după preferință. O altă variantă de frăgezire a cărnii este să lași carnea în vin, bere sau apă minerală, cu o zi înainte de a o pune pe grătar. Apoi aceasta se condimentează cu piper, busuioc, foi de dafin, boia și coriandru. Înainte de a asezona carnea, o poți bate cu ciocanul de șnițele, pentru a se pătrunde mai bine. 


Aromează carnea pentru grătar

Carnea pentru friptură la grătar se poate aroma în fel și chip. O variantă ar fi să pui într-un vas mare carnea asezonată cu sare, piper și usturoi pisat și să așezi deasupra crenguțe de cimbru, frunze de dafin, câteva felii de roșii coapte, oreganp, rozmarin, un pahar mic de oțet aromat și ulei. Pentru carnea de porc sau de vită se mai pot adăuga și câteva frunze de salvie, în timp ce pentru carnea de miel se pot folosi frunze de mentă. 

Urmând toate aceste reguli de pregătire a cărnii pentru grătar, cu siguranță vei obține cele mai fragede și aromate preparate din carne. Ține cont de sugestiile noastre și cu siguranță vei impresiona întreaga familie cu aromele inconfundabile ale fripturii gătite!

Sursa foto: shutterstock.com