Cum Te Ajută Medicul Dermatolog?

 advertising.ringier
.

Descoperă informații utile despre ce face un medic dermatolog și cum te poate ajuta acesta. Afla și ce presupune un consult dermatologic și care sunt pașii de urmat.

Cum te ajută medicul dermatolog?

Medicul dermatolog este acea persoană calificată la care apelezi atunci când te confrunți cu probleme de piele sau dorești să aflii cum le poți preveni. Fie că ai nevoie de ajutor în alcătuirea unei rutine de skincare, de o procedură din sfera dermato-esteticii sau de tratament de specialitate pentru o patologie cutanată, medicul dermatolog este cel care te poate ajuta. 

Ce face medicul dermatolog?

Probabil știi deja că medicul dermatolog este cel pe care trebuie să îl vizitezi anual pentru controlul alunițelor. Însă, domeniul dermatologiei este mult mai vast decât îți închipui, deoarece acoperă nu doar problemele pielii, ci și cele ale scalpului și unghiilor. Prin urmare, după o pregătire riguroasă de cel puțin 11 ani, medicul dermatolog este specializat în prevenția, diagnosticul și tratamentul patologiilor pielii, mucoaselor, scalpului și unghiilor, inclusiv în a celor cu transmitere sexuală.  

Ce presupune un consult dermatologic?

Consultația dermatologică este un proces complex, dar care poate varia ușor în funcție de motivele specifice ale vizitei și de nevoile pacientului. În general, se desfășoară după următorii pași:

  1. Anamneză, istoric medical: reprezintă discuția inițială, în care pacientul prezintă motivul vizitei, iar medicul întreabă țintit despre prezența unor afecțiuni dermatologice, alergii, boli cronice (inclusiv în familie). Totodată medicul solicită lista de medicamente și suplimente utilizate de către pacient.
  2. Evaluarea clinică: medicul dermatolog examinează atent zona afectată, dar și întreaga piele, pentru ca pacientul să beneficieze de o evaluare completă. Dermatologul poate utiliza instrumente speciale, de exemplu dermatoscopul sau lampa Wood, deoarece acestea pot oferi o imagine mai detaliată, facilitând diagnosticul. 
  3. Diagnostic: în urma coroborării istoricului cu examenul clinic, medicul fie formulează un diagnostic, fie stabilește necesitatea altor investigații în scop diagnostic (examene de laborator, imagistică, biopsie cutanată)
  4. Tratament: medicul dermatolog stabilește un plan de terapeutic eficient și personalizat, care să îndeplinească nevoile pacientului. Acesta poate consta în măsuri igieno-dietetice, tratament local (unguente, soluții)  sau sistemic (pastile, injecții), proceduri dermato-estetice sau chiar intervențiii chirurgicale. Bineînțeles, cele mai bune rezultate vor fi obținute prin combinarea modalităților de tratament. 
  5. Consiliere: unul dintre cei mai importanți pași ai consultației dermatologice este educația pacientului. Discuția finală acoperă posibile nelămuriri și întrebări din partea pacientului, iar medicul oferă instrucțiuni și sfaturi pentru susținerea stării de sănătate a pielii. 
  6. Follow up: dacă diagnosticul o impune, este necesar ca pacientul să fie reevaluat periodic și monitorizat constant.

Cum te poate ajuta medicul dermatolog?

Dermatologia este specialitatea medicală cu cele mai multe patologii, existând peste 3000 de afecțiuni dermatologice. Medicul dermatolog este acea persoană care te ajută să menții sau să recapeți starea de sănătate a pielii tale și mai mult decât atât, să-ți crești încrederea în tine și calitatea vieții. Iată o listă de situații concrete, în care un consult dermatologic este extrem de benefic: 

  1. Gestionarea afecțiunilor acute și cronice ale pielii: fie că te supără eczema mâinilor, psoriazisul, acneea, rozaceea, vitiligo sau o infecție cutanată, etc medicul dermatolog te poate ajuta cu un tratament eficient pentru acestea.
  2. Tratamentul patologiei unghiale: printre care cea mai cunoscută și deranjantă este onicomicoza. În cazul patologiei unghiale, tratamentul este de lungă durată și necesită o atentă monitorizare dermatologică. 
  3. Soluții pentru căderea părului: fie că este difuză sau se manifestă sub formă de zone complet lipsite de fire de păr necesită o evaluare dermatologică. 
  4. Screening pentru cancerul de piele: medicul dermatologi efectuează examinări ale pielii, inclusiv dermatoscopia, pentru a detecta semne precoce ale cancerului de piele (melanom, carcinom bazocelular, carcinom scuamos, etc) și pentru a monitoriza evoluția alunițelor. 
  5. Proceduri dermato-estetice: pentru a crește calitatea pielii și pentru a îmbunătăți aspectul acesteia, medicul dermatolog te poate ajuta cu o serie de tratamente: injectare de toxină botulinică, acid hialuronic, sau substanțe biostimulatoare, peelinguri chimice, tratamente laser, microneedling, etc. 
  6. Consiliere și educație: medicul dermatolog te poate ajuta în ceea ce privește alcătuirea unei rutine potrivite pentru nevoilor tipului tău de ten. Mai mult, te poate consilia despre mijloacele de prevenție a afecțiunilor cutanate, importanța fotoprotecției, a menținerii funcției de barieră cutanată și a adoptării unor obiceiul sănătoase pentru tine și pielea ta.

De ce să alegi medicii dermatologi ai clinicii ArtMedica?

Echipa de medici a clinicii ArtMedica este formată din specialiști în domeniul dermatologiei, medicinei estetice și anti-aging, care își dedică întreaga experiență pentru ca pacienții să beneficieze de tratamentul și atenția de care au nevoie, bucurându-se de o experiență plăcută într-o clinică modernă. Medicii clinicii se diferențiază prin:

  1. Pregătire continuă, actualizare constantă, expertiză și profesionalism
  2. Mijloace de abordare personalizate și centrate pe nevoile fiecărui pacient 
  3. Empatie, comunicare eficientă, suport și îndrumare 
  4. Gamă largă de proceduri oferite la standarde ridicate 
  5. Utilizarea terapiilor inovatoare și a aparaturii bazate pe tehnologie de ultimă generație, cu nivel înalt de performanță 
  6. Numeroase recenzii pozitive care atestă satisfacția pacienților 

În concluzie, alegerea medicilor dermatologi din cadrul clinicii ArtMedica se traduce prin acces la servicii dermatologice de înaltă calitate, realizate de specialiști tineri, dedicați și bine pregătiți, care pun accent pe nevoile și bunăstarea pacienților.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton