Dacă ai în plan să mergi la consult optometric pentru testarea vederii și prescrierea de ochelari sau lentile de contact, îți venim în ajutor cu câteva sfaturi. Află cum ar trebui să te pregătești pentru un astfel de control și în ce constă.
Ce trebuie să faci înainte de a merge la optometrist?
Ai nevoie de un consult optometric? Fă o programare la unul dintre optometriștii Lensa, gratuită și fără obligații. Specialiștii acreditați îți vor recomanda cea mai bună metodă pentru tine de corectare a problemelor de vedere.
Iată ce trebuie să faci înainte de a merge la o consultație optometrică.
Observă simptomele asociate cu afecțiunile de vedere
Înainte de a merge la un consult de specialitate, observă cu mai multă atenție dacă te confrunți cu situații precum:
- Vedere dublă sau neclară de aproape, la depărtare sau la orice distanță;
- Dificultăți de vedere în timpul condusului;
- Oboseală oculară și disconfort după ce citești sau privești mult timp de aproape;
- Ochi roșii, încordați și obosiți după ce ai stat o perioadă îndelungată în fața laptopului sau telefonului;
- Adaptare mai grea la condițiile de iluminare slabă și nevoia de a miji ochii etc.
Pregătește rețeta anterioară pentru lentile de vedere sau de contact
Dacă porți deja ochelari de vedere sau lentile de contact, pregătește rețeta pentru următorul consult. În caz că nu ai păstrat-o sa nu o găsești, nu îți face griji. Optometristul poate determina valorile lentilelor actuale cu ajutorul unui aparat.
Află dacă rudele apropiate au probleme de vedere
Componenta genetică are un rol important în apariția afecțiunilor oculare. Dacă părinții sau alte rude apropiate au anumite probleme de vedere, prezinți un risc mai mare de a dezvolta și tu aceeași afecțiune.
Realizează o listă cu întrebări
Optometristul te poate ajuta cu sfaturi și recomandări pentru relaxarea privirii, îngrijirea ochelarilor sau igienizarea corectă a lentilelor de contact, pașii pentru aplicarea lentilelor și multe altele.
Pregătește o listă cu nelămuriri sau subiecte legate de vederea sănătoasă despre care vrei să afli mai multe informații.
Cum decurge un consult optometric?
O consultație optometrică este nedureroasă, neinvazivă și durează, de obicei, între 15 și 30 de minute. Optometristul este un specialist care poate verifica, diagnostica și corecta viciile de refracție sau alte afecțiuni oculare minore.
Discuția cu specialistul
Primul pas este anamneza, adică discuția dintre tine și optometrist, despre motivul consultului, simptomele pe care le ai, istoricul familial de afecțiuni oculare, nelămuriri și nu numai.
Testarea acuității vizuale
Acuitatea vizuală înseamnă capacitatea ochiului de a distinge forme de diferite dimensiuni și profunzimi. De asemenea, optometristul verifică modul în care vezi de aproape și la distanță, cu ajutorul unui panou cu litere și cifre.
Determinarea dioptriilor
Optometristul determină automat și cu precizie valorile dioptriilor, datorită unui aparat numit Dioptron. De asemenea, acesta poate testa mai multe variante de lentile, pentru a stabili cea mai bună metodă de corecție pentru tine.
Astfel, dacă ai miopie, hipermetropie, astigmatism sau prezbiopie, specialistul îți prescrie ochelari de vedere sau lentile de contact, în funcție de preferințele și nevoie tale.
Programează-te periodic la consulturi optometrice și ai grijă de sănătatea ochilor tăi. Bucură-te de o vedere perfectă și de un confort ocular excelent în fiecare zi!