Dacă e toamnă, e vremea bulionului! Gospodinelor, ați pregătit roșiile

 advertising.ringier
.

Bulionul sau sucul de roșii este unul dintre cele mai cunoscute și mai versatile alimente pe care le avem în bucătărie. Acesta este, de regulă, preparat toamna, când roșiile sunt foarte coapte, iar sucul rezultat este unul absolut senzațional. Fie că alegi să-l preparări pentru consumul propriu sau pentru a-l comercializa, trebuie să cunoști mai multe informații utile cu privire la cum se prepară bulionul, cum se păstrează și cum îi poți îmbunătăți gustul.

  • Cum alegem materia primă?

Bulionul se prepară, cum aminteam mai sus, atunci când roșiile sunt cele mai coapte, respectiv atunci când au gustul și textura potrivită pentru a putea fi transformate într-un sos delicios. Astfel, roșiile pentru bulion trebuie să fie bine coapte, fără pete, pentru a asigura un produs final de calitate. Dacă totuși se constată anumite imperfecțiuni, trebuie doar să tai partea afectată. Cele mai recomandate soiuri sunt cele din grădina proprie sau de la micii producători, acestea fiind cunoscute pentru aroma lor puternică și pentru faptul că sunt mai cărnoase, cu un conținut mai mic de apă. Dacă ar fi să dezvăluim niște soiuri care se pretează unui suc de roșii de înaltă calitate, Darsirius, Florina sau San marzano ar fi printre cele mai potrivite pentru obținerea unui bulion dens și aromat. 

  • Cum se prepară bulionul – rețeta clasică 

Pentru a prepara bulionul, trebuie să ai la dispoziție doar câteva ingrediente simple. Deși întregul proces se poate întinde pe parcursul a mai multor ore de lucru, rezultatul final va fi unul cât se poate de satisfăcător.

Ingrediente:

  • 10 kg de roșii bine coapte
  • 2 linguri de sare
  • 1-2 linguri de zahăr
  • foi de dafin

Mod de preparare:

Roșiile se spală și se curăță temeinic, după care se taie în bucăți potrivite pentru a încăpea cât mai ușor într-o mașină de tocat roșii. Această activitate o poți face cu ajutorul unui storcător de roșii manual, însă îți va lua ceva timp până termini. Dacă crezi ca ai o cantitate mai mare de roșii, pentru a economisi timp prețios, este recomandat să-ți achiziționezi un storcător electric, cum sunt cele listate pe site-ul Micul-Meseriaș. O asemenea mașinărie te poate ajuta în viitor și la prepararea dulcețurilor, a magiunului, a marmeladei, dar și a sucului de fructe, cu aceeași eficiență. 

  După obținerea pireului de roșii, acesta se pune într-o oală mare, potrivită, și se așază la foc mic, lăsându-l să lasă să fiarbă până când întreaga compoziție se reduce la consistența dorită. În acest timp, se adaugă ingredientele și se amestecă ocazional cu o lingură de lemn. 

Când sucul de roșii este gata, umple sticlele sau borcanele cu bulionul fierbinte până cam la 80-90% din capacitate, după care înfiletează imediat capacele. Ulterior, borcanele se așază într-o cratiță mare, peste care se adaugă apă. Se lasă apoi să fiarbă la foc mic, timp de 30 de minute, pentru a se steriliza perfect. 

La final, după răcirea completă, recipientele cu bulion se depozitează într-un loc cât mai răcoros și întunecat, precum ar fi cămara sau beciul. 

  • Cât timp se fierbe sucul de roșii?

Cum arătam mai sus, prepararea bulionului de roșii se face la foc mic. Tocmai din acest motiv, este important să te asiguri că ai suficient timp pentru a-i aloca acestui proces. Perioada efectivă de fierbere variază în funcție de cantitate, dar, de regulă, aceasta nu poate depăși două ore. Adaugă ingredientele treptat și gustă în mod regulat pentru a ajusta cantitatea exact după preferințele personale. Nu uita să amesteci pentru a nu exista riscul ca întreaga compoziție să se prindă de fundul oalei.

De asemenea, pentru a spori gustul, pe lângă foile de dafin se pot adăuga și alte arome precum busuiocul, oregano sau cimbru, după gust. Totuși, adaugă aceste condimente cu măsură, pentru a evita acoperirea gustului al natural al roșiilor.

În concluzie, procesul de realizarea a bulionul ar trebui să fie floare la ureche pentru gospodinele pricepute. Înainte de a te apuca de treabă, nu uita să achiziționezi toate produsele necesare realizării acestui proces, pentru a nu întâmpina niciun fel de dificultăți și pentru a te bucura de cea mai bună experiență.

Spor la treabă!

Sursa foto: Pixabay.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton