Dacă te îngrijorează prețul gazelor, nu uita că plafonarea din această iarnă este valabilă pentru orice consum

 advertising.ringier
.

Schema de sprijin pentru clienții finali de electricitate si gaze naturale a fost recent modificată, consumatorii casnici având asigurarea de a se bucura de protecție financiară în acest sens pe termen lung. Plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale are rolul de a reduce pe cât posibil impactul majorării prețurilor pe piețele internaționale, cu efect evident și în România.

În ceea ce privește pret gaze naturale, cei mai îngrijorați români sunt cei care dețin centrale termice pe baza acestui tip de energie. Centralele termice individuale pe gaz sunt preferate în tot mai multe apartamente, precum și în case / vile familiale. În timpul iernii se consumă cantități semnificative de gaze naturale pentru încălzirea locuinței, iar factura la gaze naturale este un stres pentru multe persoane, în contextul crizei energetice globale. 

Vestea bună este că ajutorul de stat (compensarea prețului la gaze naturale) din această iarnă este valabilă pentru orice consum, fără a exista un anumit nivel maxim. Prețurile sunt plafonate așadar la nivelul de 0,31 lei/kWh cu TVA (0,26 lei/kwh fără TVA), costuri și tarife reglementate incluse. Consumul real variază în funcție de suprafața încălzită, dar și de alți factori, precum poziția în bloc în cazul apartamentelor și existența sau nu a unor izolații termice adecvate.

Desigur, prețurile la gaze naturale sunt mai mari decât cele din urmă cu câțiva ani, chiar și în varianta de plafonare. Acest lucru se întâmplă dintr-un cumul de motive, printre care se evidențiază situația conflictuală din regiune. Astfel, nevoia de a consuma cât mai rezonabil rămâne în perioada următoare nu doar din motive ecologice, ci și pentru a diminua costurile de pe facturile de gaze naturale.

Prețul contractul vs. prețul plafonat

Fiecare consumator de gaze naturale are un contract cu un furnizor, fiind menționat un anumit preț pentru consumul de energie. În practică, în orice factură se va aplica prețul mai mic dintre prețul contractual și prețul plafonat. În această perioadă complicată pe piața de energie, niciun furnizor din România nu are capacitatea de a oferi un preț la gaze naturale mai mic decât cel plafonat de stat, așadar acesta din urmă se va aplica. 

Totuși, să alegi un preț contractual cât mai mic are sens în continuare, căci politica de stat se poate modifica în orice moment, iar prețurile contractuale propuse de furnizorii de gaze naturale variază mult de la o companie la alta. Compararea prețurilor se poate face foarte simplu, chiar și direct pe website-ul ANRE. În plus, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, în speranța că situația globală se va stabiliza pe piața energetică, prețurile oferite de anumiți furnizori de gaze naturale ar putea deveni din nou foarte avantajoase, chiar și fără o compensare oferită de stat.

Reducerea consumului de gaze naturale

Orice consumator poate să aplice metode pentru reducerea consumului propriu de gaze naturale, cu impact imediat asupra valorii facturate. În timpul sezonului rece, păstrarea unei temperaturi mai scăzute chiar și cu un singur grad față de cea considerată ideală poate genera scăderi ale consumului cu cel puțin 5%, spun unii specialiști din domeniu.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton