De la zâmbet la încredere -  cum aparatele dentare pot transforma aspectul și stima de sine

 Advertorial
.

Conform datelor statistice, opt din zece persoane prezintă anomalii ale mușcăturii. Cu toate acestea, tehnologiile moderne permit corectarea oricăror patologii în copilărie și la adulți. Pentru aceasta sunt folosite diverse construcții ortodontice, care permit alinierea calitativă a dinților, echilibrarea poziției maxilarelor superioară și inferioară, restaurarea esteticii zâmbetului și a simetriei feței. Cum se poate corecta mușcătura la un adult și care metode oferă cele mai bune rezultate. În cele ce urmează.

Aparat dentar

Purtarea unui aparat dentar schimbă nu doar mușcătura, ci și aspectul pacientului, deoarece în procesul de aliniere a dinților și deplasarea acestora, inițiat de presiunea direcționată a arcului, sunt corectate proporțiile oaselor faciale. Ca urmare, pot apărea modificări la nivelul:

  • ovalului feței;
  • conturului profilului;
  • bărbiei;
  • formei nasului;
  • siluetei și a conturului obrajilor.

Răspunzând la întrebarea pacienților despre cum afectează aparatul dentar fața, ortodonții explică faptul că în timpul purtării sistemului există o influență complexă asupra regiunii maxilofaciale, ceea ce duce la modificări ale tonusului mușchilor faciali (scădere sau creștere), întinderea ligamentelor, transformarea fasciilor, a pielii și a țesutului subcutanat, fața devenind simetrică și proporțională.

Ce părți ale feței suferă modificări pozitive?

  • Bărbia

Orice patologie ortodontică existentă afectează întotdeauna poziția, forma și proeminența bărbiei. Astfel, o mușcătură greșită se caracterizează printr-o mișcare inferioară a feței și o bărbie proeminentă. Dar după corectarea cu un aparat dentar, vor apărea următoarele schimbări: mandibula va fi retrasă în spate, iar fața va părea mai armonioasă. 

  • Ovalul feței

Principala modificare a ovalului feței după tratamentul cu aparate dentare se referă la alinierea conturului acesteia. Indiferent de faptul că maxilarul era proeminent și mai existau și alte defecte vizibile, după corectarea patologiei ortodontice, fața va deveni proporțională, iar zona pomeților va părea bine conturată.

  • Buzele

Buzele sunt primele afectate de tulburările ortodontice, iar aspectul lor se schimbă în rău. Forma lor este puternic afectată în cazul în care dinții sunt înclinați înapoi, iar în cazul unei mușcături greșite, buza inferioară arată mai puțin plăcut. Alinierea dinților cu un aparat dentar rezolvă și aceste probleme.

  • Ridurile nazolabiale

Disproporția și dezechilibrul maxilarelor, lipsa închiderii corespunzătoare a acestora și poziționarea incorectă a dinților frecvent determină modificări faciale deformante, considerate de mulți oameni sănătoși din punct de vedere ortodontic drept semne ale îmbătrânirii. Una dintre aceste modificări este apariția ridurilor nazolabiale accentuate și asimetrice. Cu toate acestea, corectând proporțiile faciale normale, ridurile devin mai puțin pronunțate, simetria în zona centrală a feței se restabilește, astfel încât persoana pare mult mai tânără. În consecință, expresia feței încetează să fie pară supărată, ceea ce influențează pozitiv starea psihologică a individului.

  • Nasul

Uneori, după instalarea aparatului dentar pe maxilarul superior, pacienții observă o modificare a aspectului nasului – acesta pare ușor ridicat, fără a afecta profilul. De obicei, acest efect dispare după încheierea tratamentului, dar în unele cazuri acest avantaj rămâne. Și această schimbare nu dezamăgește niciodată pacienții!

Când să aștepți rezultatele?

Restabilirea proporțiilor faciale normale în timpul tratamentului cu un aparat dentar are loc treptat: odată cu mutarea dinților și alinierea rândurilor dentare. Poți observa schimbările în aspectul feței după doar trei-patru luni de la începerea tratamentului, iar evaluarea rezultatului final se face după încheierea fazei active a tratamentului, care durează aproximativ unu-doi ani și se încheie cu îndepărtarea aparatului. Exactul moment al corecției va fi stabilit de către medic după consultație, examinare și stabilirea planului de tratament. Pentru a menține rezultatele obținute și pentru a ajuta dinții să se fixeze ferm în noile lor poziții, pacientului i se va confecționa un aparat de retenție, pe care va trebui să-l poarte zilnic pe tot parcursul perioadei de retenție.

Așadar, nu ar trebui să-ți fie teamă să-ți pui aparat dentar; dimpotrivă, ar trebui să te prezinți cât mai devreme posibil la un cabinet stomatologic! Aparatele dentare pot fi instalate la orice vârstă, dar cu cât o faci mai repede, cu atât procesul de aliniere a dinților va fi mai simplu. Există diferite situații: dinții strâmbi, o mușcătură incorectă care cauzează deformarea feței și este mai ușor să o corectezi în tinerețe, înainte ca oasele să se formeze complet.

Un implant dentar reprezintă o soluție modernă și eficientă pentru înlocuirea dinților lipsă, oferind o restaurare permanentă și stabilă a zâmbetului. Similar cu aparatul dentar, implantul dentar contribuie la restabilirea funcționalității orale și estetice, oferind pacienților un zâmbet sănătos și fermecător pe termen lung.

Astfel, aparatul va schimba puțin modul în care trăiești, dar numai în bine. Vei deveni o persoană mai disciplinată, vei urmări mai atent igiena orală, vei dezvolta o cultură a alimentației. Poate că te vor motiva să renunți la obiceiuri nocive precum fumatul. De obicei, după instalarea sistemului de îndreptare a dinților, o persoană începe să slăbească semnificativ, deoarece la început îi este mai dificil să mănânce și modul în care mănânci se schimbă. Ce vezi mai sus sunt doar beneficii.

Aparatele dentare pot avea un impact semnificativ și asupra încrederii în sine, datorită capacității lor de a corecta alinierea dinților și de a îmbunătăți estetica zâmbetului. Prin alinierea dinților și corectarea problemelor de ocluzie, aparatele dentare pot îmbunătăți simetria facială și armonia facială, contribuind la un zâmbet mai atrăgător și mai simetric. În plus, rezultatele vizibile ale tratamentului pot încuraja o mai mare încredere în sine și confort în interacțiunile sociale, deoarece pacienții se simt mai bine cu aspectul lor și sunt mai puțin auto-conștienți în legătură cu aspectul lor fizic.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton