Descoperă 7 ingrediente înlocuitoare pentru ouă

.

Ouăle sunt extrem de sănătoase, iar versatilitatea lor este unul dintre motivele pentru care acestea sunt atât de populare și de folosite în preparatele noastre. 

De la utilizarea zilnică în meniurile noastre, la folosirea acestora în preparatele de lux ale bucătărilor profesioniști, ouăle au devenit printre ingredientele nelipsite din buctăria noastră dar și din arta culinară. 


Totuși, motivele pentru care  oamenii aleg să se folosească de înlocuitori pentru ouă sunt destul de multe și țin atât de sănătate, cât și de siguranță. 

Care sunt motivele pentru care să înlocuiești oulăle cu alte ingrediente?

Există varii motive pentru care este necesar să scoți ouăle din consumul zilnic.  Dar nu îți face probleme, pentru că soluții multiple cu care le poți înlocui, foarte ușor și eficient. 

Alergii

Un prim motiv pentru care ești nevoit să renunți la consumul de ouă este, spre exemplu anumite persoane sunt, pur și simplu alergice la ouă. În special copii până la 3 ani, dezvoltă astfel de alergii dar acestea regăsesc și la adulți. 


Dietă vegană sau post

Un alt motiv pentru care poți să renunți la ouă este faptul că vrei să ții post sau o dietă vegană. Din ce în ce mai multe persoane aleg un astfel de stil de viață și totuși ei reușesc să înlocuiească ouăle cu multe alte ingrediente. 

Siguranță în preparatele restaurantelor 

Un al treilea motiv pentru care ai nevoie de produse înlocuitoare pentru ouă este dacă ești deținătorul unui restaurant și știi că acestea pot fi destul de periculoase, în special atunci când vorbim de sosuri și maioneze. 

Majoritatea restaurantelor înlocuiesc spre exemplu maioneza preparată cu ou crud cu maioneză vegetală, pentru că riscurile de contaminare cu Salmonella sunt eliminate. Dacă vorbim despre restaurantele cu specific vegan, aici este clar că ouăle sunt înlocuite complet. 

În cazul în care ești deținătorul unui restaurant, un bucătar profesionist sau ești pasionat de gastronomie, alege să creezi cele mai aspectuoase farfurii, utilizând nu doar ingrediente bune ci și instrumente de calitate în prepararea meniurilor tale. 


Atunci când gătești cu pasiune, îți dorești să aduci nu doar gusturi și arome deosebite în farfurie ci și un aspect aparte. 

Cu instrumentele de calitate germană, ultra rezistente de la Maranc.ro îți poți lăsa imaginația să zboare. În plus, ai garanție 45 de ani pentru a te bucura pe termen lung de ustensilele tale profesionale. 

Ce rol au ouăle în gătit? 

Pe lângă consumul ouălelor ca atare, acestea au mai multe roluri în preparearea meniurilor noastre. 

  • legarea compoziției;
  • ajută la dospiere;
  • adaugă umiditate compoziției;
  • dau aspect și aromă.

Cu toate că ouăle au aceste roluri, ele pot fi înlocuite cu alte ingrediente care îndeplinesc aceste roluri. În funcție de preparatul pe care vrei să îl gătești și de rolul pe care îl are oul în acel preparat specific, vei alege substitutul potrivit. 

Iată deci cu ce alimente poți înlocui ouăle în preparatele tale

  • Sos de mere (neindulcit) – 65 de grame de sos poate înlocui un ou.
  • Piure de banane, de dovleac sau de avocado – pentru compoziția produselor e necesită coacere;
  • Semințe de in sau chia (măcinate) – 7 gr chia/in măcinate cu 45 gr. Apă înlocuiesc un ou. Potrivite pentru clătite, wafe, brioșe, pâine și prăjituri.
  • Tofu  – 60 gr tofu înlocuiește un ou, atât în omletă, cât și într-un piure, fursecuri, pâine, prăjituri.
  • Oțet și bicarbondat de sodiu – 7 gr de bicarbonat și 1 lingură de oțet înlocuiesc un un, atunci când ai nevoie de rolul de creștere/dospire/aerare;
  • Iaurt – 60 gr iaurt simplu va fi suficient pentru înlocuirea unui ou în brioșe, clătite și prăjituri;
  • Aquafaba – dacă ai nevoie de spumă de ou, aquafaba este ideală. Aceasta este apa din conserva de năut sau fasole, pe care dacă o bați cu mixerul se va transforma într-o spumă frumoasă.