DR. ALIN BORTOLINI – medic specialist chirurgie plastică și estetică

.

Spune despre el că a primit darul de a avea două mâini și o minte care fac echipă bună și că nu este genul de om căruia îi trebuie mult ca să fie fericit. În egală măsură, îi face fericiți pe cei care calcă pragul clinicii sale – Be Perfect – încercând să regăsească siguranța de sine atunci când se privesc în oglindă. Un profesionist desăvârșit, total dedicat pasiunii sale, dar și pacienților, și un familist convins, medicul Alin Bortolini, specialist în chirurgie plastică și estetică, ne-a invitat într-o incursiune fascinantă în lumea frumuseții și ne-a dezvăluit cum putem regăsi fragilul echilibru între planul fizic și cel emoțional. 

Dr. Alin Bortolini, medic specialist chirurgie plastică și estetică, fondatorul conceptului de frumusețe integrată. Așa începe prezentarea dumneavoastră pe site-ul clinicii Be Perfect by Dr. Alin Bortolini. Haideți să lămurim, vă rog, ce înseamnă „conceptul de frumusețe integrată!


Înseamnă armonie. Armonie între chip și trup, între personalitatea pe care o ai și imaginea pe care vrei să o propagi în mediul tău. Chirurgia plastică trebuie luată în serios, uneori e percepută ca o ramură frivolă a medicinii, dar nu este. Chirurgia plastică readuce echilibrul în plan fizic și emoțional, redă încrederea, starea de bine și siguranța de sine. BE PERFECT este despre a crea cea mai bună variantă a ta, nu se limitează la a schimba doar o singură trăsătură, este despre a privi corpul în ansamblu și de a-ți restabili proporțiile într-o armonie totală.


Prin ce se deosebește Dr. Alin Bortolini de ceilalți medici din această zonă? De ce să vă aleagă posibilii pacienți pe dumneavoastră?

Suntem într-o piață competitivă, clinicile de chirurgie plastică sunt din ce în ce mai multe, avem medici minunați în România, dar avem și reversul medaliei, ca în orice domeniu… Este mult marke­ting și se investește mult în promovare în zona aceasta. Cred că piața se va cerne pe măsură ce pacienții vor învăța să discearnă și să aprecieze un act medical făcut ca la carte. Sunt un medic pasionat, meticulos, perfecționist, la curent cu tot ce e nou, sunt un medic care investește constant în perfecționarea lui, operez la unul dintre cele mai bune și bine dotate spitale din Capitală. Îmi fac meseria cu pasiune, determinare, dar mai ales cu iubire de semeni. Pentru că, dacă nu iubești oamenii, nu ai cum să faci medicină. Cred că rezultatele mele sunt cea mai bună carte de vizită a mea. 


Cât de greu a fost să ajungeți în topul celor mai de încredere clinici de chirurgie estetică și plastică și să vă mențineți aici?

Cu siguranță este important să te faci vizibil investind constant și consecvent în spațiul în care îți desfășori activitatea, în echipamente, în cursuri de perfec­ționare, congrese, în dezvoltarea ta și a clinicii pe care o conduci, în marketing, social media. 

Suntem de puțin timp într-o locație nouă, care ne e tare dragă, făcută la standarde internaționale, în care ne dorim să oferim siguranță, confort și servicii medicale premium. Doar oferind un act medical impecabil pacienților tăi performezi și ajungi solicitat și doar investind permanent. 


Care sunt momentele cheie din cariera dum­neavoastră de chirurg plastician? Mi-ar plăcea să-mi spuneți dacă au existat anumite persoane care v-au sus­ținut în carieră și datorită cărora ați ajuns cine sunteți acum.

Familia mea, mai apoi profesorii mei, prietenii, echipa mea, am mulți susținători. Eu vreau să construiesc curat și consecvent. Am o echipă lângă mine care mi-a demonstrat că cea mai bună carte de vizită suntem eu și rezultatele mele, actul medical impecabil, rezultatele stabile în timp. Ele vorbesc cel mai bine despre un medic. Asta facem noi în social media. Suntem transparenți, oferim informații clare și reale, necosmetizate. Ne adaptăm trendurilor, postăm conținut de sală pentru a demonstra că un act medical este complex, e important să fie făcut într-un mediu impecabil, steril, de o echipă cu experiență. Să nu uitați niciodată că sub anestezie viața dumneavoastră este în mâinile echipei medicale, de aceea vă recomand să cântăriți bine toate aspectele atunci când alegeți să faceți o intervenție, indiferent de natura ei. 


Soția știu că este unul dintre acești oameni! Sunteți dovada clară că poți avea o viață personală fericită și o carieră fabuloasă. Cum ați reușit?

Este pionul-cheie în dezvoltarea mea profesională. Este directorul medical al clinicii, care face partea cea mai grea, organizare. Eu aici nu sunt chiar cel mai potrivit. Ea se ocupă de bunul mers al lucrurilor în clinica noastră. În toate există un echilibru, eu sunt un om care și-a dorit familie, care iubește să petreacă timp cu copiii lui, sunt un om care își găsește fericirea și echilibrul acasă. Am un program riguros, pe care îl stabilesc pe termen lung, în funcție de sărbători, de vacanțele copiilor, de aniversările din familie, în care am grijă să nu neglijez timpul petrecut cu copiii mei, cu soția mea, momentele noastre în doi, momentele în familie, să ies cu prietenii. 


Au influențat succesul și faima relația dintre voi? Mă gândesc că nu este ușor de gestionat ceea ce trăiți acum.

Nu cred că e vorba despre faimă, faimoși sunt actorii, cântăreții, noi suntem medici. Nu ne ajută să ne considerăm faimoși deloc, ba din contră, pe unii îi poate dezechilibra. În medicină, ca și în muzică, apar tot timpul medici noi, clinici noi. Important este să rămâi perseverent și constant, să îți tratezi profesia cu maximă seriozitate. Nu te ajută cu nimic să te crezi faimos. Trebuie doar să ai încredere în tine și în mâinile tale, să îți faci impecabil meseria. Așadar, revenind la întrebarea ta, sunt un om cât se poate de normal, cu o viață cât se poate de normală, care nu se crede mai presus de nimeni. 


Ce principii insuflați echipei cu care lucrați?

Să respecte oamenii, să se uite la fiecare pacient care trece pragul clinicii noastre așa cum și-ar dori ca ei să fie tratați când trec pragul unei clinici, să se perfecționeze în permanență, să fie onești și dedicați profesiei pe care au ales-o, pentru că aceasta este cartea lor de vizită. 

Care este cea mai solicitată inter­venție în clinica dumneavoastră?

Rinoplastia este operația-vedetă, ocupă locul întâi, apoi chirurgia sânului, operațiile de implant mamar, implant cu mastopexie și reducția sânului. Dintre cele cu anestezie locală cea mai solicitată este blefaroplastia, în special cea inferioară. 


Aveți o anume operație-semnă­tu­ră? Știu că fiecare medic este „cel mai bun pe o anumită inter­venție.

Rinoplastia. Pacienții spun că recuperarea după intervenția făcută de mine nu este deloc anevoioasă, că nasul este frumos imediat postoperator, chiar dacă vindecarea lui durează cam șase luni și forma finală se vede la un an. Sunt păreri pe care le aud des și nu fac decât să mă facă foarte fericit! Asta este cea mai mare bucurie a unui medic! 

Într-adevăr, Clinica Be Perfect știu că este celebră pentru rinoplastii. Povestiți-mi puțin despre acest tip de intervenție! Cât este de complicată, cum decurge recuperarea postoperatorie, ce ar trebui să știe cei care își doresc o astfel de operație, dar o amână din teamă?

Un nas mare, cu o poziționare defectuoasă, o cocoașă inestetică  reprezintă factori importanți în dezechilibrul armoniei trăsăturilor faciale. În cazul intervențiilor estetice la nivelul feței, operația la nas îi poate schimba viața în bine unui pacient – se poate corecta un nas prea mare, prea lung sau prea lat, se poate reduce cocoașa sau îmbunătăți aspectul vârfului, prin ridicare și micșorare, pot fi corectate eventualele tulburări de respirație. 

Într-un top al celor mai populare intervenții estetice în 2023 am văzut că se regăsește și labioplastia. Despre ce este vorba și în ce măsură o astfel de intervenție poate schimba viața unei femei?

În general, pacientele mele aleg operația de labioplastie din următoarele considerente: probleme estetice – mărimea labiilor interne sau externe, care pot fi văzute în îmbrăcăminte mulată; probleme în timpul actului sexual  – durere, tumefiere, disconfort, iritații; sau probleme în timpul exercițiilor fizice – jenă, disconfort, iritații. Procedura chirurgicală este utilizată pentru simetrizarea, reducerea sau armonizarea regiunii labiale astfel încât să se ajungă la un aspect normal. În cadrul operației, se poate corecta excesul de piele din jurul clitorisului, pentru o expunere a acestuia ce sporește plăcerea din timpul actului sexual. E o operație cu recuperare rapidă.

Bărbații pentru ce fel de intervenții vă calcă pragul? 

Sunt multe intervenții pentru care ne solicită: rinoplastia, ginecomastia, otoplastia, tratamentele injectabile cu botox pentru hiperhidroză sau netezirea ridurilor, lipoaspirații post bariatrie. 

Vorbiți-mi, vă rog, despre ginecomastie! Din câte știu, tot mai mulți bărbați au o astfel de problemă. Sau disconfort estetic. Nu știu cum este politically correct să-i spunem… 

Ginecomastia este mărirea în țesut a glandei mamare. Aceasta poate să fie uneori dureroasă, dar de cele mai multe ori bărbații sunt deranjați de aspect atunci când poartă haine mai strânse pe corp. Cauzele pot fi multiple, de cele mai multe ori ginecomastia implică un nivel crescut de testosteron, se poate instala în adolescență, în perioada de schimbare a băieților, sau apare la bărbații care merg la sală și folosesc steroizi, mai apare în cazul anumitor tumori, anumitor medicamente… Cau­zele sunt multiple, de cele mai multe ori necunoscute. Intervenția este una simplă dacă nu există exces de piele – suturăm la nivelul areolei, este o incizie mică, se poate face și cu anestezie locală, și scoatem glanda mamară. Cea mai des întâlnită situație este când, pe lângă excesul de glandă mamară, avem și un exces de țesut adipos. Atunci facem liposucție pe toată zona pectorală, apoi scoatem glanda mamară. Mai este categoria a treia, pacienții care au avut exces ponderal, la care areola este foarte coborâtă, e un exces de piele mai mare unde suntem nevoiți să repozițio­năm areola. 

Pentru ce imperfecțiuni de la nivelul feței găsim ajutor în clinica Be Perfect by Alin Bortolini?

Toată gama de servicii medicale pentru păstrarea unei forme a feței armonioase și unui tonus al pielii de invidiat. De la tratamente injectabile, care stimulează sinteza de colagen, până la tratamente de hidratare cu acid hialuronic potrivit zonei în care ne dorim să intervenim, intervenții de lifting la nivelul feței și gâtului, toxină botulinică. Suntem foarte actualizați la tot ce este nou și sigur, testat și aprobat la nivel internațional, ca efectele să fie frumoase, dar mai ales sigure pe termen lung. 

Ce tratament recomandați pentru pielea lipsită de fermitate de pe față, gât sau mâini?

Depinde foarte mult de laxitatea pielii, suntem diferiți mult unul față de altul. De aceea, fiecare caz trebuie analizat per ansamblu, ne uităm chiar și la istoricul genetic ca să previzualizăm în timp cum va evolua pielea noastră odată cu înaintarea în vârstă și elaborăm un plan de tratament riguros pentru fiecare pacient în parte. Din fericire, medicina este într-o permanentă evoluție, avem acum substanțe care refac sinteza de colagen la nivelul feței, biostimulatoare, cum le spunem noi, cum sunt Sculptra și HArmony, avem multe tipuri de acid hialuronic pe care le adaptăm diferitelor zone ale feței. 

Despre liftingul chirurgical şi liftingul cu fire ce ne puteți spune? Ce să aleagă o femeie 50+ care vrea să aibă tenul din adolescență? Și, dacă se poate, ca orice femeie: repede, fără durere, pe termen lung, cu rezultate wow!

Există mai multe tipuri de tehnici de lifting facial în funcție de gradul de laxitate al țesuturilor, iar operația variază de la intervenții minim invazive la proceduri extensive, sofisticate: minilifting, lifting MACS (lifting facial + fire de suspensie), lifting cu plicaturarea sau secționarea SMAS-ului, lifting facial total, lifting facial și cervical. Procedura este recomandată atunci când există piele cu un aspect lăsat sau aspect de față obosită, o mimică tristă, obrajii au un aspect lăsat, dacă există depozite de grăsime la nivelul gâtului cu aspectul de „bărbie dublă sau „gât de curcan. Toate tipurile de lifting pot fi combinate, pentru un rezultat superior, cu blefaroplastia superioară și inferioară pentru un aspect mai tânăr.

Cred că multe femei sunt curioase să afle dacă ne puteți recomanda anumite terapii sau interv­enții cu ajutorul cărora putem slăbi.

Lipoaspirația este singura intervenție care ne scapă de grăsimea în exces. Dar nu aș vrea să neglijăm implicarea pacientei în reușita acestei intervenții. Este esențial ca, odată cu intervenția, să schimbe un pic regimul de viață. De aceea rămânem aproape de toți pacienții noștri, suntem alături de ei cu sfaturi pre și post operatorii, este un drum pe care mergem împreună. 

Care sunt trendurile în 2023 în chirurgia estetică?

Se merge mult pe natural, ceea ce nu poate decât să mă bucure, nu se mai cer intervenții de mărire de sâni cu implanturi mari, pacientele încep să înțeleagă ideea de armonie, de finețe a interven­țiilor, de feminitate fără vulgaritate. 

Social media influențează cererea de intervenții estetice? Ați avut cereri de genul „aș vrea nasul ca al actriței X și buzele ca ale influencerului Y? Cum reacționați în fața unor astfel de provocări?

Social media influențează tot. Lansează trenduri în toate domeniile, așa că nici chirurgia plastică nu face rabat. Pos­terioa­rele supradimensionate pe social media s-au lansat. Este o categorie de paciente care își caută repere imitând ca fizionomie vedete interna­țio­nale. E o depersonalizare, nu e firesc să vrei să arăți ca altcineva. Suntem diferiți noi, ca oameni, unul de altul, avem alte proporții, osaturi diferite, dar educația se face cu blândețe. Rolul nostru, al medicilor plasticieni, este să le explicăm, să le ghidăm în drumul lor spre fru­musețe și satisfacție personală. 

Cei mai tineri pacienți pentru ce tip de intervenții estetice vin la clinică?

Pentru rinoplastie și este lesne de înțeles de ce. Au un stigmat, nasul influențează major fizionomia. Cel mai devreme facem operația de rinoplastie la vârsta de 16 ani, cu acordul părinților. Otoplastia este, totodată, o inter­venție pe care o facem la vârste mici. La fel ginecomastia pentru pacienții cu probleme severe date de fluctuațiile hormonale din perioada pubertății.

V-a rămas în memorie o anumită operație estetică, atât din punctul de vedere al complexității ei, un fel de „extreme makeover, cât și al impactului avut asupra vieții pacientului respectiv?

Am paciente care în urma operațiilor de gastric sleeve au slăbit foarte mult, între 50-70 kilograme și au rămas cu exces tegumentar (piele) foarte mare pe toate zonele corpului: brațe, sâni, abdomen, coapse, chiar la nivelul feței. În aceste cazuri intervenim etapizat și, în măsura în care se poate, grupăm câte două inte­venții: lifting mamar plus abdominoplastie sau lifting de brațe cu lifting de coapse. Aceste operații durează mult și sunt complexe. Sunt paciente care au avut trei, patru operații seriate la interval de câteva luni, astfel însumând și șase, șapte operații extrem de lungi, ce durează între șase și zece ore. Este un drum lung, dar impactul asupra calității vieții pacientului este unul uriaș. Iar bucuria lor când se regăsesc în cu totul altă formă fizică este bucuria noastră. 

Ce compromis profesional nu ați putea niciodată să faceți?

Nu îmi plac operațiile extreme, cele de schimbare radicală a fizionomiei, cerute de pacient dintr-un impuls de moment. Caut întotdeauna ca pacienții să aibă un rezultat natural, frumos și, cel mai important, stabil în timp și cu un risc cât mai mic de complicații postoperatorii. 

Nu fac intervenții în care nu cred doar pentru că pacientului i se pare că ar avea nevoie de ele fără ca motivația să aibă o bază reală. 

Ați făcut intervenții membrilor familiei?

Da, chiar acum câteva săptămâni, i-am făcut blefaroplastie superioară tatălui meu. Era plănuită de vreo trei ani, dar nu ne-am găsit timp, iar tata, curaj. (râde) Excesul de piele de la nivelul pleoapelor îi limitase destul de mult câmpul vizual, nu a fost doar din considerente estetice. Soției i-am făcut tratamente injectabile, mai ales după cele două sarcini, după slăbirea bruscă, pentru reconturarea feței: acid hialuronic, botox, uneori îi fac Dermapen pentru luminozitatea tenului. Ea este prima mea carte de vizită, mă reprezintă. Epilare definitivă nu i-am făcut eu, ci asistenta, dar Raluca (soția mea) a ales să avem un astfel de aparat în clinică, pentru că este într-o permanentă comunicare cu pacienții și le cunoaște cel mai bine nevoile. 

Sunteți mulțumit de parcursul dumneavoastră profesional? De locul în care vă aflați acum sau se poate chiar și mai mult de-atât? Ce planuri aveți pentru clinică pe termen scurt și lung?

Cu siguranță. Am crescut frumos, organic, cu pași mici, stabil, nu m-am hazardat să fac intervenții până când nu am fost sută a sută sigur că am învățat tot ce se poate despre ele. Am o clinică frumoasă, am darul de a avea două mâini și o minte care fac împreună echipă bună (râde), iubesc profesia de medic, o fac cu dăruire și cu relaxare astfel încât să fiu dedicat sută la sută atunci când intru într-o inter­venție. Planurile sunt să diversificăm gama de servicii din clinică, să achizițio­năm aparatură nouă, să ne perfec­ționăm tot timpul, să mărim echipa.

Personal, vă simțiți împlinit? Este Dr. Alin Bortolini un om fericit?

Am o soție frumoasă care mă ajută și mă susține, împreună conducem clinica, am doi copii care sunt comorile mele cele mai de preț, am o meserie pe care o iubesc, mă trezesc în fiecare zi cu bucuria și împlinirea că fac ceea ce îmi place. Nu sunt genul de om căruia îi trebuie mult ca să fie fericit. Fericirea mea stă într-o oarecare normalitate și simplitate. Când faci medicină, când te formezi pentru meseria asta, vezi oameni în suferință, atunci ți se schimbă reperele un pic, conș­tien­tizezi că fericirea stă în atât de puțin, de fapt. Dacă familia mea e sănătoasă și veselă, dacă pacienții mei îmi trimit mesaje de mulțumire, eu sunt cel mai fericit. 

Concept: MVBRANDING 

Ținute: Cera MihĂilescu Design

Accesorii: Ags Jewelery 
Diamonds and Watches

Hairstyling: Johnny B – Privilege Salon

LocaȚia: Clinica #BePerfect by Dr. Alin Bortolini