Sistemul limfatic face parte din sistemul circulator și cuprinde o rețea de vase prin care este transportată limfa care trebuie să ajungă la ganglionii limfatici. Sistemul limfatic este alcătuit din vase limfatice, noduli, limfă și limfocite. Cuprinde, de asemenea, amigdalele, splina și timusul. În principal, sistemul limfatic este responsabil cu schimbul de substanțe dintre sânge și țesuturi, în sensul că, de exemplu, preiau anumite substanțe nocive și în acest fel sistemul imunitar este mai protejat. Este bine ca sistemul limfatic să funcționeze normal, iar această funcționare optimă poate fi influențat de multipli factori precum: stres, sedentarism, afecțiuni cardiace, dezechilibre hormonale, afecțiuni circulatorii. Atunci când sistemul limfatic este afectat, toxinele se acumulează, ceea ce duce la inflamarea țesuturilor. Practic, sistemul limfatic joacă rolul unei bariere a corpului în fața afecțiunilor și infecțiilor.
Drenarea limfatică presupune o îmbunătățire a fluxului limfatic și se face printr-un masaj ușor, care are multiple beneficii, dar cel mai important este acela că poate să accelereze fluxul limfatic, ajutând în acest fel la eliminarea toxinelor.
Cum se face drenajul limfatic
Drenajul limfatic se poate face chiar și în cazul în care se dorește o recuperare mai ușoară după o răceală, sau în cazul unei perioade mai stresante. Drenajul limfatic presupune ori un masaj ușor la nivelul mâinilor, picioarelor și abdomenului, sau folosirea unui sistem modern sub forma unui costum conectat la aparate, cu care pacientul se îmbracă. Segmentele acestui costum sunt umplute cu aer și ajung să preseze porțiuni din corp, în sensul în care circulă limfa, de la nivelul picioarelor în sus.
Drenajul limfatic nu presupune disconfort. Este posibil ca în timpul ședinței de drenaj limfatic să apară o ușoară amorțeală, dar presiunea se poate regla în timpul ședinței, din aparate.
Care sunt afecțiunile tratate prin drenare limfatică
Sunt mai multe situații în care drenajul limfatic este recomandat:
- limfedem post-mastectomie: o acumulare anormală de lichid din cauza unei disfuncționalități la nivelul sistemului de drenaj limfatic.
- în urma unor intervenții chirurgicale, pentru că drenajul limfatic duce la ameliorarea durerilor.
- în cazul pacienților cu fibromialgie, pentru că îmbunătățește flexibilitatea.
- în situații de insuficiență venoasă cronică, mai ales în cazul persoanelor care stau multă vreme în picioare, sau merg mult.
- În cazul femeilor care se află la menopauză, sau în cazul pacienților diagnosticați cu osteoartrită, artrită reumatoidă, scleroză sistemică.
Care sunt beneficiile drenajului limfatic
Drenajul limfatic menține o circulație corectă a limfei, iar în acest fel ajută la eliminarea toxinelor. În acest fel, organismul se regenerează și tocmai de aceea drenajul limfatic are câteva beneficii importante:
- întărirea sistemului imunitar: acest lucru se realizează prin evacuarea reziduurilor care se află depozitate în spațiile interstițiale. Un sistem imunitar mai puternic presupune o protecție mai bună a organismului în fața virușilor și bacteriilor.
- relaxează mușchii corpului.
- elimină acumularea de apă: de la nivelul picioarelor de exemplu. Consecința este aceea că se elimină aspectul de picioare umflate.
- asigură fermitatea pielii: explicația este aceea că prin această drenare se îmbunătățește nu numai circulația limfatică, ci și circulația sanguină.
- ajută la reducerea celulitei: are rol de remodelare corporală.
- stimulează digestia: dacă masajul se face la nivel abdominal.
Contraindicațiile drenajului limfatic
Nu se recomandă drenajul limfatic în cazul:
- pacienților diagnosticați cu epilepsie;
- femeilor însărcinate;
- persoanelor cu afecțiuni venoase;
- persoanelor cu afecțiuni cardiace;
- pacienților cu boli oncologice.
În mod normal, dacă drenajul limfatic este realizat corect, nu ar trebui să apară complicații. Sunt însă situații în care pacientul se plânge de:
- amețeli;
- cefalee;
- dureri musculare;
- echimoze;
- erupții diferite;
- oboseală.
În concluzie, drenajul limfatic nu se manifestă prin durere. În cazul în care apare durerea, aceasta poate avea legătură cu afecțiunea pentru care s-a recomandat de la bun început drenajul limfatic.
Sursa foto: shutterstock.com