După ce criterii se aleg fațetele dentare

 advertising.ringier
.

Când vorbim despre fațete dentare, alegerea lor este deosebit de importantă, deoarece poate influența atât calitatea și durabilitatea lucrării, cât și gradul de satisfacție al clienților. Sunt mai multe criterii de selecție care trebuie luate în calcul, pentru a face o alegere cât mai informată. Cele mai importante dintre ele sunt următoarele:

  • Nevoia de pregătire anterioară

Pacienții se văd puși frecvent în situația de a alege între fațete dentare cu pregătire și fațete fără pregătire. Astfel, ajung să își pună întrebarea dacă vor sau nu să își supună dinții unei proceduri de șlefuire a smalțului. Fiecare persoană care alege această opțiune trebuie să fie conștientă de faptul că șlefuirea smalțului este o procedură permanentă. 

Dacă optezi pentru fațete cu pregătire (fațete dentare cu prep), trebuie să știi că este vorba de o șlefuire de 0.3 – 0.5 mm de smalț, cu scopul de a permite fațetelor să fie apoi fixate în așa fel încât să fie stabile și etanșe. Procedura nu este una dureroasă și poate fi realizată și sub anestezie locală, dacă ești o persoană mai sensibilă.

În ceea ce privește fațetele fără pregătire (fațete dentare prepless), acestea se cimentează pe dinte, fără șlefuire. Procedura este simplă și nedureroasă, dar poate prezenta probleme legate de etanșeitatea cimentării și/sau de adaptarea pe forma dintelui. 

De regulă, fațetele dentare fără pregătire sunt recomandate pentru închiderea spațiilor dintre dinții mici și spațiați.

  • Materialele din care sunt fabricate

Un alt criteriu de selecție important face referire la materialele din care sunt fabricate fațetele dentare. Cele mai populare materiale sunt ceramica, compozitul și zirconiul.

Fațetele dentare fabricate din ceramică sunt apreciate pentru faptul că au o rezistență foarte bună la pete și oferă un aspect natural. În clinicile dentare moderne, precum EXCEDENT, de exemplu, mai poți opta și pentru ceramică Emax, un material care permite o aderență foarte bună pe dinte pentru fațetele prepless, este translucid și luminos, și se adaptează foarte bine pe dinți.

Fațetele dentare fabricate din compozit reprezintă o alternativă la cele din ceramică. Nu sunt cele mai stabile, dar sunt mai accesibile din punct de vedere financiar, motiv pentru care sunt o bună opțiune pentru persoanele care au un buget mai redus.

Fațetele din zirconiu prezintă o rezistență foarte bună, sunt ideale pentru a acoperi defecte legate de culoarea dinților și nu sunt translucide, ci pot oferi acel zâmbet alb, strălucitor. Fațetele dentare din zirconiu nu se lipesc pe dinți cu adeziv, ci este necesară șlefuirea, motiv pentru care se mai pot desprinde în timp.

  • Recomandările medicului

Dacă nu ai pregătirea medicală adecvată și dacă nu cunoști în totalitate avantajele și dezavantajele pe care le au anumite tipuri de fațete sau materialele utilizate în realizarea lor, cel mai bine este să te consulți cu medicul specialist. Acesta este cel mai în măsură să te îndrume și va ști ce variantă este mai potrivită pentru tine. 

Discută cu medicul și prezintă-i dorințele pe care le ai, bugetul și alte detalii care contează într-o astfel de alegere. La final, împreună, veți lua cea mai bună decizie. 

  • Dorințele pacientului

Dorințele tale ca pacient sunt foarte importante, deoarece procedura în sine este una estetică, deci vei dori să obții la final un rezultat care să îți placă și vizual cum arată. Exprimă-i specialistului ce dorești, ce așteptări ai, și vezi ce poți face pentru a obține rezultatul dorit. 

Fii însă o persoană realistă. Nu poți cere un zâmbet alb, strălucitor, cu ajutorul fațetelor din compozit sau dinți mai albi decât cei naturali, fără a fi dispus să investești în fațete din zirconiu. 

Trebuie să fii foarte atent la toate aceste aspecte, să îți exprimi în mod clar dorințele, dar să iei în calcul și recomandările medicului, dacă vrei rezultate frumoase, dar și durabile.

Sursă foto: Freepik

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton