Durerea de dinți, chinuitorul disconfort dentar, este cea mai comună afecțiune din sfera stomatologică. Atunci când se instalează durerea, cel mai probabil, caria este avansată și, evident, mai greu de tratat. Acesta este și motivul pentru care medicii stomatologi recomandă controlul stomatologic din 6 în 6 luni. Dacă, însă, afecțiunea s-a instalat, important este ca ea să fie diagnosticată corect și tratată corespunzător astfel încât să se evite pe cât posibil complicațiile.
„Caria se formează pe coroana dentară, partea vizibilă a dintelui acoperită de un strat subțire de smalț. Rădăcina dintelui se află sub nivelul gingiei, atașată de oasele maxilare cu ajutorul unor ligamente și este formată din dentină, care este acoperită de cement. Camera pulpară este acel spațiu în care se află pulpa dintelui, este cunoscută și sub denumirea de „nervul dintelui’. Infectarea pulpei dentare duce la durerea resimțită în momentul în care caria dentară ajunge într-un stadiu avansat’, explică medicul stomatolog, dr. Alin Gabor.
Caria Dentară: Cauze
Atunci când vorbim despre motivele care duc la apariția cariilor dentare, există mai mulți factori care pot fi incriminați, iar medicul stomatolog, asistent universitar, dr. Alin Gabor îi va enumera pe fiecare dintre ele.
Neglijența igienei orale este prima cauză care duce la apariția carieri dentare. Alimentele dulci, care conțin o cantitate mare de zahăr împreună cu bacteriile din cavitatea orală produc acizi, aceștia atacă dintele în primele 20 de minute după masă. În timp, acizii distrug smalțul dintelui, ducând la apariția cariei dentare. De asemenea, băuturile acidulate pot fi un real pericol al sănătății dinților. Acestea afectează dinții în două moduri: prin conținutul de acizi (fosforic, citric și carbonic) și prin conținutul foarte mare de zahăr, care favorizează înmulțirea bacteriilor care descompun zaharurile în acizi.
Al treilea motiv important, care favorizează apariția cariei dentare, este lipsa unei cantități corespunzătoare de salivă. Saliva este extrem de bogată în enzime și are uneori componente menite să ajute la repararea cariilor timpurii. Totodată, aceste enzime neutralizează acizii din alimente, făcându-le sigure pentru consum.
Caria dentară: simptome
Din păcate, nu există simptome care să anunțe apariția cariei dentare în fază incipientă. De obicei, durerea, principalul simptom al acestei afecțiuni din sfera stomatologică, apare doar în stadii avasate ale bolii. Altfel, în stadiu incipient, caria poate fi depistată exclusiv în cabinetul medicului stomatolog, în urma unui control și examen de tip radiografie.
„Atunci când o carie dentară provoacă o infecție, cele mai des întâlnite simptome sunt: dureri la nivel local, sensibilitate dentară, respirație urât mirositoare și gust neplăcut’, continuă dr. Alin Gabor.
Caria dentară: Tipuri
Medicii stomatologi susțin că există mai multe tipuri de carii dentare și, în funcție de specificul fiecărui tip, se va proceda în aplicarea tratamentului corespunzător.
Carii coronare apar atât la copii, cât și la adulți, si sunt localizate pe suprafața ocluzală, adică pe suprafața dintelui cu care mușcăm, pe suprafața vizibilă a dintelui (carie de colet), sau în zona dintre dinți (interdentară).
Carii radicular apar odată cu retracția gingivală. Rădăcina dintelui este expusă factorilor externi, iar acest lucru permite resturilor alimentare și bacteriilor prezente în mod natural în cavitatea bucală sa se acumuleaze în jurul rădăcinii dintelui.
Recidivele de carii se formează în jurul obturațiilor și coroanelor existente, deoarece aceste zone au tendința crescută de a acumula placă bacteriană.
Caria dentară tratament și prevenție
‘Caria dentară este tratată în funcție de stadiul în care se află. În general, pentru o cariere mică, superficială, se realizează curățarea, iar apoi aplicarea unor soluții speciale cu rol de protecție. O carie ajunsă într-un stadiu avansat, pe de altă parte, impune curățarea în profunzime și se umple cavitatea cu compozit, iar la final se modelează acest compozit pe forma coroanei finale. Aceste tratamente se realizează atât la adulți, cât și la copii’, explică medicul stomatolog, dr. Alin Gabor.
Prevenția este un capitol foarte important atunci când vine vorba despre sănătatea danturii, iar primul pas este igiena orală. Dr. Alin Gabor recomandă periajul dentar de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, sau ori de cate ori putem peria dintii, după ce am luat masa, și, în completare, utilizarea apei de gură și a aței dentare, în scopul îndepărtării tuturor resturilor alimentare și bacteriilor din spațiile greu accesibile periuței de dinți.
„Vizita la dentist, din 6 în 6 luni, ne ajută să depistăm cariile în stadiu incipient și să le tratăm înainte de a se ajunge să afecteze nervul dintelui, cu riscul de apariție a unor dureri care pot merge și până la pierderea dintelui.’, conchide medicul stomatolog, Dr. Alin Gabor.