Stilul de viață alert și provocarea de a împăca viața de familie cu cea profesională afectează echilibrul hormonal și starea de bine a celor mai multe femei moderne.
Ce este de făcut pentru redobândirea sănătății atunci când apar dezechilibrele hormonale? Este o întrebare al cărei răspuns poate fi aflat în cele ce urmează chiar de la specialiști.
Obiceiuri pe care le poți adopta acum pentru echilibrarea hormonilor
Pentru a susține echilibrul hormonal natural, specialiștii dosense.ro în masaj terapeutic și aromaterapie le recomandă femeilor să își creeze o serie de ritualuri regulate care stimulează endorfinele și susțin relaxarea, precum:
- Gestionarea stresului prin respirație profundă sau meditație
- Crearea unui ritual zilnic de somn sănătos
- Consumul de alimente bogate în grăsimi sănătoase
- Aromaterapie, pentru relaxare profundă
Să vedem ce presupun acestea în detaliu:
Gestionarea stresului prin respirație profundă sau meditație
Stresul este unul dintre marii factori declanșatori ai dezechilibrelor hormonale, deoarece crește cortizolul, care, la rândul său, dezechilibrează estrogenul și progesteronul.
Din acest motiv, femeile care lucrează într-un mediu stresant sau au o viață agitată trebuie să-și acorde timp pentru ele în fiecare zi. Respirația profundă, yoga sau meditația le poate ajuta să se deconecteze și să-și recapete liniștea interioară.
Crearea unui ritual zilnic de somn sănătos
Somnul de calitate echilibrează hormonii feminini, indicația specialiștilor fiind ca adulții să doarmă 7-8 ore pe noapte. Crearea unui ritual relaxant înainte de culcare poate favoriza instalarea somnului. Iată câteva exemple de ritualuri accesibile pentru susținerea unui somn odihnitor: o baie relaxantă, un ceai cald sau lectură simplă.
Consumul de alimente bogate în grăsimi sănătoase
Pentru a evita problemele hormonale, femeile trebuie să includă în alimentație grăsimi sănătoase care susțin producția hormonilor feminini. Dieta zilnică a unei femei poate fi completată cu alimente precum: nuci, avocado, semințe și ulei de măsline extravirgin.
Aromaterapie, pentru relaxare profundă
Femeile pot face un obicei din aromaterapie pentru relaxare profundă. Uleiurile esențiale de lavandă, salvie sau bergamotă stimulează producția de endorfine, reduc stresul și relaxează profund.
Beneficiile esențelor naturale pot fi obținute fie prin băi relaxante sau masaj, ajutând la îmbunătățirea stării generale de bine și promovând confortul emoțional.
Tehnici terapeutice pentru un bun echilibru hormonal
Pe lângă aceste rutine zilnice sau ocazionale care sunt de bun augur pentru menținerea sănătății endocrine, diferite tipuri de masaj și-au dovedit eficiența în echilibrarea hormonilor feminini. Iată 3 tehnici de masaj care funcționează în mod special pentru echilibru hormonal:
- Reflexoterapia, echilibru interior prin puncte cheie
Reflexoterapia stimulează anumite puncte cheie de pe tălpi sau mâini care corespund organelor și glandelor responsabile de reglarea hormonilor.
Prin apăsări ritmice sau circulare ale acestor puncte, terapeutul activează fluxul energetic, ajutând corpul să reducă stresul și să regleze natural nivelul hormonal.
Această metodă este eficientă în ameliorarea simptomelor cauzate de stres, anxietate, insomnie sau probleme digestive, echilibrând indirect hormonii feminini, precum estrogenul și progesteronul.
- Masajul de relaxare – scăderea cortizolului și relaxare profundă
Femeile pot să diminueze rapid nivelul hormonilor stresului cu ajutorul unui masaj de relaxare realizat de un terapeut bun cu uleiuri esențiale și mișcări blânde. Reducerea cortizolului permite corpului să echilibreze hormonii feminini, reglează ciclul menstrual, îmbunătățește somnul și reduce anxietatea.
Atmosfera liniștitoare creată de muzică, lumini și uleiurile esențiale din cadrul unei ședințe de masaj, potențează beneficiile masajului, contribuind la restabilirea echilibrului emoțional și hormonal al femeilor.
- Masaj deep tissue, eliberarea tensiunilor pentru echilibrare hormonală
Masajul deep tissue este o altă tehnică la care femeile pot apela pentru a elibera tensiunea acumulată de-a lungul timpului în corp.
Tensiunea musculară persistentă, de exemplu din cauza statului cu orele la birou, crește producția hormonului stresului, cortizolul, care la rândul său afectează echilibrul hormonal feminin.
Detensionarea profundă a musculaturii și îmbunătățirea circulației face din masajul deep tissue o soluție excelentă care ajută organismul să scadă inflamația, echilibrând astfel hormonii și susținând sănătatea reproductivă și starea generală de bine a femeii.
Importanța echilibrului hormonal pentru femei
Menținerea echilibrului hormonal feminin este extrem de importantă. Femeile care suferă de oboseală cronică, anxietate, iritabilitate, tulburări ale ciclului menstrual și chiar probleme de fertilitate trebuie să acorde atenție semnalelor transmise de propriul corp și să adopte măsuri preventive.
Câteva ședințe de masaj terapeutic pot fi de mare ajutor pentru redobândirea echilibrului hormonal. Stimulând circulația sanguină și limfatică, masajul terapeutic reduce stresul și anxietatea și ajută organismul să elimine toxinele, factori majori în apariția dezechilibrelor.
Relaxarea musculară profundă obținută prin masaj susține un somn odihnitor, contribuind astfel direct la menținerea echilibrului hormonal și la o stare generală de bine.
Atunci când hormonii sunt echilibrați, femeile se simt pline de vitalitate, au un somn mai odihnitor și o stare emoțională stabilă. De asemenea, echilibrul hormonal previne afecțiuni serioase, cum ar fi osteoporoza, problemele tiroidiene și bolile cardiovasculare.