Ecografiile 2D, 3D și 4D în sarcină: ce trebuie să știi despre ele

 advertising.ringier
.

Sursa foto: Freepik

Ecografia este o procedură imagistică non-invazivă care utilizează ultrasunete pentru a crea imagini ale interiorului corpului. Este una dintre principalele investigații recomandate în sarcină, atât datorită informațiilor pe care le furnizează, cât și faptului că nu implică expunerea la radiații. În funcție de tehnica utilizată, ecografia de sarcină poate fi 2D, 3D sau 4d, iar în acest articol îți vom spune mai multe despre aceste trei tipuri de ecografii. 

Rolul ecografiilor în sarcină

Ecografia de sarcină, cunoscută și sub numele de ecografie obstetricală sau prenatală, oferă o imagine detaliată a fătului, placentei, lichidului amniotic, cordonului ombilical și uterului. Prin intermediul ei se poate confirma sarcina și stabili data aproximativă a nașterii, se poate identifica sexul fătului, se poate evalua și monitoriza creșterea și dezvoltarea acestuia și se pot detecta eventualele anomalii sau malformații. De asemenea, ecografia permite evaluarea sănătății placentei și a cantității de lichid amniotic.

Ecografiile se realizează prin aplicarea unui gel pe abdomenul gravidei și folosirea unei sonde cu ultrasunete care se mișcă pe suprafața pielii. În anumite cazuri, se poate utiliza o sondă vaginală pentru a obține imagini mai detaliate în stadiile timpurii ale sarcinii. Acest tip de ecografie se numește ecografie transvaginală. 

Fiind o procedură non-invazivă, fără expunere la radiații, ecografia este considerată sigură pentru femeile însărcinate. La MedLife poți efectua ecografii în siguranță și ai medici buni, care vor avea grijă de sănătatea ta și a bebelușului tău pe tot parcursul sarcinii și după naștere! 

Ecografia 2D în sarcină

Ecografia 2D sau ecografia bidimensională este o tehnică imagistică esențială în domeniul obstetricii, fiind utilizată pe scară largă pentru monitorizarea dezvoltării fătului în uter. Această metodă utilizează ultrasunete pentru a genera imagini plate, bidimensionale, ceea ce permite medicilor să observe detaliat structurile anatomice și să evalueze starea organelor interne.

Poate fi efectuată în orice stadiu al sarcinii și poate arăta clar, de exemplu, vârsta sarcinii, dezvoltarea și mărimea fătului, bătăile inimii și poziția acestuia, precum și poziția placentei. 

Ecografia 3D în sarcină

Ecografia 3D furnizează imagini tridimensionale ale fătului în dezvoltare. Aceasta oferă o perspectivă mai detaliată asupra structurilor anatomice ale fătului, permițând medicilor să detecteze eventuale anomalii sau malformații într-un mod mai clar decât ecografia 2D.

Ecografia 3D în sarcină mai este recomandată femeilor care doresc să aibă imagini clare ale fătului sau celor care doresc să afle sexul acestuia. În primul caz, este indicată efectuarea unei ecografii 3D între săptămânile 24 și 32 de sarcină. Ecografia pentru determinarea sexului fătului se face, de obicei, între săptămâna 16 și săptămâna 20 de sarcină.

Ecografia 4D în sarcină

Ecografia 4D este o formă avansată de ecografie care utilizează ultrasunete pentru a genera imagini tridimensionale în timp real. Această tehnologie permite medicilor să observe în detaliu formarea organelor și structurilor fătului, iar părinților le oferă posibilitatea de a vedea mișcările și expresiile acestuia înainte de naștere.

Este recomandată în special când sunt suspectate anomalii congenitale (ex: defecte ale tubului neural, despicătura vălului palatin etc.) sau existența anumitor probleme de sănătate la mamă (ex: fibroame uterine, masă ovariană, etc.) care nu apar pe o ecografie standard 2D sau 3D. Poate fi însă efectuată și ca procedură electivă. 

Ecografia este un instrument esențial în monitorizarea dezvoltării fătului în timpul sarcinii. Fiecare tip de ecografie oferă un nivel diferit de detalii și informații, contribuind la o înțelegere mai bună sănătății copilului nenăscut.

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au caracter general și nu pot înlocui recomandările medicului. Singurul care îți poate spune când și ce tip de ecografii trebuie să faci și ce alte investigații sunt necesare este medicul care îți urmărește sarcina! 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton