Principalele cauze ale infertilității la femeie sunt: anovulația și endometrioza. De asemenea, ritmul de viață prea stresant poate împiedica obținerea unei sarcini iar în acest caz se recomandă schimbarea stilului de viață.
Anovulația este o cauză frecventă a infertilității și poate fi tratată cu succes prin administrarea unor medicamente. Anovulația este cauzată de factori precum: stres emoțional, efort fizic, tulburări hormonale, consum excesiv de alcool, fumat, alimentație nesănătoasă.
Endometrioza este o patologie cronica în care țesutul endometrial se găsește la nivelul tuturor zonelor în care a migrat. Cel mai des celulele migrează în regiunea pelvina, dar uneori implanturile pot ajunge să infiltreze zone mai profunde formând noduli endometriozici ce provoacă aderențe cu organele învecinate.
Studiile afirmă că simptomatologia în endometrioză este dominată de durere pelvină, dismenoreea, dispareunie, tulburări intestinale. Reprezintă o cauză a infertilității ce poate apărea la orice vârstă.
Există câteva teorii cu privire la cauzele endometriozei care se referă la:
- Factorii genetici
- Tulburări ale ciclului menstrual (sângerare retrogradă )
- Modificările sistemului imunitar.
Studiile afirmă că această patologie nu are o etiologie cunoscută, însă poate să apară mai ales la anumite femei și anume:
- La persoanele cu o structură uterină anormală, care au un nivel de estrogen mai ridicat
- În cazul pacientelor nulipare, sau care nu au obținut o sarcină pană la 30 de ani
- La persoanele cu menarhă la vârstă fragedă, sau la care menopauză a survenit la o vârstă înaintată
- La persoanele care consumă alcool.
În endometrioză durerile sunt au caracter cronic progresiv, care necesita frecvent consult specialitate. Aceasta patologie poate afecta toate organele pelvine, determinând și simptomatologie a tractului urinar sau digestiv.
Endometrioza afectează viața de zi cu zi, determină oboseală accentuata, anxietate, depresie, tulburări de concentrare.
Tratamentul constă adesea în intervenția chirurgicală realizată laparoscopic, de un specialist în endometrioză, pentru înlăturarea leziunilor de endometrioza sau a aderențelor. Această metodă chirurgicală a endometriozei poate determina și creșterea semnificativă a ratei de sarcină spontană (mai mare de 50%).
Șansele de reușită depind și de severitatea bolii și anume:
- Dacă leziunile de endometrioză sunt superficiale atunci se dublează rata de sarcină spontană
- Dacă endometrioza este moderată sau severă atunci se realizează cura chirurgicală a acesteia și se obține o îmbunătățire a ratei de sarcină
- În cazul unui endometrion ovarian, mai mare de 4 cm, atunci se face chistectomie ovariană și se poate crește rata de sarcină, dar scade rezerva ovariană.
Un alt tratament este terapia hormonala pentru a stopa extinderea leziunilor de endometrioză. Pentru femeile care vor să conceapă spontan nu este indicat tratamentul adjuvant hormonal post chirurgie.
La femeile care nu pot obține o sarcină spontană după operația de endometrioză, medicii recomandă fertilizarea în vitro. Aceasta se poate face cu succes la clinica de fertilizare în vitro Embryos care are o echipă de medici specialiști ce lucrează într-un laborator RUA de ultimă generație, cu cele mai noi echipamente și metode medicale.
Fertilizarea in vitro în endometrioză este indicată în următoarele cazuri:
- Obstrucție tubară unilaterală sau bilaterală
- Endometrioza avansată care a afectat trompele uterine
- Patologie masculină ușoară/ severă
- Anomalii ce pot fi depistate prin screening genetic preimplantațional (PGS)
- Rezervă ovariană scăzută
- Infertilitate de cauză inexplicabilă.
Statisticile arată că endometrioza este o boală complexă și frecvent întâlnită în rândul femeilor aflate la vârsta reproductivă.