Știai că aproape un miliard de oameni din întreaga lume trăiesc cu o tulburare mintală, anxietatea și depresia fiind cele mai răspândite afecțiuni?
În 2019, un studiu național realizat de Ipsos arăta că doar 9% dintre români au pus sănătatea fizică și mentală pe primul loc în top motive ale fericirii sau stării de bine. În 2022, aceeași firmă de cercetare a constatat că 85% dintre români consideră că sănătatea lor fizică și mentală este extrem de importantă. Diferența este uriașă după doi ani și jumătate de pandemie!
Cât de important este așadar să fii activ?
Într-o epocă în care problemele de sănătate mintală sunt în creștere, un studiu recent publicat de British Journal of Sports Medicine, a arătat că exercițiile fizice pot fi de 1,5 ori mai eficiente decât medicamentele sau terapia în tratarea unor afecțiuni precum anxietatea și depresia! Studiul a constatat în mod clar că activitatea fizică ar trebui să fie considerată un tratament de primă alegere pentru persoanele care trăiesc cu probleme de sănătate mintală.
Studiul a cuprins o analiză amplă a peste o mie de testări centralizate, iar rezultatele au evidențiat în mod constant eficacitatea exercițiilor fizice în tratarea problemelor de sănătate mintală, depășind chiar și beneficiile tratamentelor tradiționale.
De ce exercițiile fizice au un impact atât de profund asupra bunăstării mintale?
Potrivit profesorului Vasso Apostolopoulos de la Universitatea Victoria, exercițiile fizice influențează diverse mecanisme fiziologice și biochimice, inclusiv endorfinele, mitocondriile, neurotransmițătorii și axa hipotalamo-hipofizo-suprarenale. De asemenea, creșterea temperaturii corpului în timpul exercițiilor fizice poate reduce anxietatea prin reducerea tensiunii musculare și modificarea activității neuronale. În plus, s-a demonstrat că exercițiile fizice reduc inflamația, un factor adesea asociat cu tulburările de dispoziție.
150 de minute de exerciții fizice pe săptămână pot duce la reducerea semnificativă a depresiei, anxietății și altor afecțiuni psihice. Activități le cele mai eficiente sunt mersul pe jos în ritm alert, alergarea, ridicarea greutăților și yoga.
Deoarece problemele de sănătate mintală continuă să afecteze o parte semnificativă a populației, este crucial să recunoaștem importanța exercițiului fizic ca instrument terapeutic. Prin adoptarea activității fizice ca tratament preventiv, putem crea o societate mai sănătoasă și mai fericită, în care indivizii au acces la modalități eficiente și durabile de a-și îmbunătăți bunăstarea mintală!
Acest articol face parte din seria de articole ale asociatiei RomaniaActive din campania #BeActiveDay, campanie europeană care promovează sănătatea mintală și fizică prin exerciții fizice regulate și un stil de viață activ. Urmărește paginile de socialmedia RomaniaActive sau site-ul www.romaniaactive.ro pentru mai multe informatii.
Romania Active este noua voce a industriei românești de sănătate & fitness și promovează interesele tuturor organizațiilor care activează în domeniu și își propune să motiveze tot mai mulți români să fie mai activi, mai des.