Conform datelor oferite de programele de sustenabilitate ale United Nations, o treime din alimentele produse la nivel global reprezintă risipă alimentară și ajunge sub formă de deșeuri alimentare chiar în containerele producătorilor și ale lanțurilor mari de magazine, în fiecare an. Această cantitate este estimată în jurul cifrei de 1,3 tone, care valorează aproximativ 1 trilion de dolari. Pandemia de coronavirus a scos la iveală mai multe puncte slabe pe care societatea le are în prezent, care, deși erau bine cunoscute de prea mult timp, nu au primit suficientă atenție. Cu cât mai multe pături ale societății se confruntă cu problema înfometării sau acces redus la alimentele de bază, întreaga lume își poate pune întrebări esențiale despre stadiul în care se află planeta noastră. Iată de ce este important consumul responsabil de alimente și cum poți contribui la schimbare:
Mai puține efecte negative asupra mediului
Mediul înconjurător este supus unui stil dăunător în care oamenii consumă diferite produse, de la alimente la haine. Resursele necesare în procesul de producție sunt semnificative, iar o parte importantă dintre acestea sunt folosite inutil. Consumul de energie și de resurse naturale are efecte negative asupra mediului înconjurător și încurajează fenomenul de încălzire globală cu care se confruntă planeta de o perioadă lungă. De asemenea, odată ce produsele care nu sunt biodegradabile se transformă în deșeuri, acestea poluează natura. Habitatul plantelor și al animalelor este amenințat de reziduurile din plastic rămase în urmă, dar și de substanțele nocive care invadează chiar și organismul acestora.
Micile schimbări pe care le poți face zi de zi pentru a reduce risipa aliemntară și poluarea mediului includ:
- gătitul în cantități mici sau exact cât are nevoie familia ta;
- achiziționarea de legume in conserva, deoarece acestea pot fi depozitate în condiții optime pe o perioadă lungă de timp și fără să-și piardă calitățile nutritive;
- refolosirea resturilor la masa de a doua zi;
- organizarea frigiderului pentru depozitare cu ușurință;
- înțelegerea termenilor precum „a se consuma de preferință înainte de’ și „termen de valabilitate’ – adesea alimentele din prima categorie pot fi consumate în siguranță și după această dată.
Companiile care produc alimentele și produsele consumate zilnic pot opta pentru schimbări reale care protejează întreaga planetă.
Ocrotirea resurselor de apă
Apa este una dintre resursele naturale pe care oamenii au tendința de a o considera infinită. Luând în considerare cele mai importante aspecte pe care le implică ocrotirea mediului înconjurător, apa este folosită în exces, în special pentru cultivarea legumelor și a fructelor. Acest lucru devine un semnal de alarmă în momentul în care risipa alimentară este în continuă creștere. În România, studiile arata că se aruncă în jur de 2, 55 milioane de tone de mâncare anual. Cea mai mare parte o constituie mâncarea gătită, urmată de legume și fructe.
Fructele și legumele sunt printre alimentele cu cea mai mare nevoie de apă, dar industria cărnii se află în top, din cauza cantității mari de apă necesare pentru alimentația animalelor. Consumul moderat al alimentelor pe care le găsești atât de ușor pe rafturile magazinelor poate duce la o schimbare a obiceiurilor la nivel înalt.
Încurajarea și susținerea producătorilor mici
Cea mai mare problemă la capitolul food waste o au companiile mari și industriile care cultivă legume sau cresc animale. De asemenea, alimentele se strică înainte de a părăsi marile magazine din întreaga lume, motiv pentru care consumul etic și sustenabil implică susținerea producătorilor mici. De la ferme de dimensiuni reduse din zona în care locuiești, la magazine care colaborează cu producătorii locali, poți încuraja o schimbare în această direcție. Resursele folosite sunt reduse în cazul producătorilor locali, deoarece și cantitatea de alimente pe care o pun pe piață este limitată.
În același timp, te poți bucura de o calitate superioară a produselor, în special datorită condițiilor bio în care acestea sunt crescute și cultivate. Din aceste motive merită să te orientezi către producătorii pe care îi găsești în piețe sau chiar online. Nu uita să ții mereu cont de cantitatea de produse de care ai nevoie, pentru a nu depozita alimente care vor deveni ulterior deșeuri.
Schimbă-ți obiceiurile în funcție de nevoile pe care le ai în viața de zi cu zi. Dieta, rutina, produsele preferate și numărul de oameni pentru care gătești sunt câteva aspecte după care te poți ghida. Conceptul de food waste poate fi oprit prin implicarea comunității, dar și a marilor retaileri și producători din întreaga lume.
Sursa foto: bonduelle.ro
(P) Material publicitar realizat împreună cu Bonduelle