Gelato vs Înghețată - cine câștigă lupta pentru cel mai dorit desert al verii?

 bogdan.galca
.

The Breakery este un nou local din familia Si-Lounge și The Saint, deschis chiar lângă acesta din urmă, în cea mai animată și posh zonă a capitalei, Calea Victoriei.

Conceptul înglobează mai multe linii: Winery, Sweetery, Bakery și Gelato, așa că te poți delecta cu produse de panificație premium, vinuri premiate și rețete inedite de gelato. Localul își propune să fie o oază de liniște și locul unde iei o pauză binemeritată de la agitația cotidiană, savurând pe îndelete un pahar de vin sau delicioasele preparate artizanale pregătite in-house.

Gelato – care se traduce prin „înghețat' este un termen care provine din limba italiană, definind un deliciu congelat din Italia, care a fost creat inițial în secolul al XVI-lea. Istoricii nu sunt siguri cine a inventat acest desert​, dar una dintre cele mai populare versiuni ale istoriei îl aduce în prim plan pe Bernardo Buontalenti, originar din Florența, care a creat o formă a gelato-ului modern, impresionând curtea Catherinei dei Medici cu deliciul său. De atunci, gelato s-a răspândit în Italia și apoi în restul Europei, ajungând ulterior și pe restul continentelor.

Cu ce este gelato diferit de înghețată?

Confuzia dintre gelato și înghețată este foarte comună, însă există diferențe între cele două deserturi. Gelato-ul conține cu cu aproximativ două treimi mai puține grăsimi decât înghețata și,  de asemenea, este mai dens, deoarece este amestecat mai lent, rezultând un produs final mult mai fin și aromat.

Două dintre ingredientele principale care se regăsesc atât în ​​înghețată, cât și în gelato sunt laptele și smântâna, dar cantitățile utilizate diferă, astfel că rezultă deserturi cu texturi și caracteristici nutriționale diferite. Înghețata conține mai multă smântână decât lapte, în timp ce gelato este făcut cu o proporție mai mare de lapte integral. Un alt ingredient care le distinge pe cele două sunt ouăle; înghețata include gălbenușuri de ou, în timp ce la prepararea unui gelato cel mai adesea nu se utilizează ouă.

Un alt aspect care diferențiază gelato și înghețată, pe care poate nu multă lume îl cunoaște, este faptul că gelato este servit la o temperatură puțin mai ridicată decât înghețata. În mod normal, se păstrează de la -17° până la -12°C și se servește la -12° până la -6°C, în timp ce înghețata poate fi păstrată într-un congelator la -28°C sau chiar la temperaturi mai joase.

În prezent, există o gama extinsă de arome, de la înghețată tradițională de vanilie și cacao până la arome oarecum neobișnuite, cum ar fi busuioc dulce, cartofi dulci sau chiar colivei. Dar când vine vorba de gelato, gama de arome este mult mai nișată. Există câteva gusturi clasice pe care le vei regăsi – vanilie, ciocolată, alune de pădure și stracciatella (vanilie cu bucăți crocante de ciocolată), precum și fistic, tiramisu și o varietate de arome de fructe – dar nu vei găsi neapărat toate tipurile de combinații de arome prezente în supermarketuri.

Diferențele dintre compoziția celor două deserturi și modul în care sunt depozitate afectează felul în care acestea sunt percepute când sunt consumate. Grăsimea acoperă limba, creând un strat între papilele gustative și alimentele pe care le consumați, iar alimentele mai reci amorțesc puțin limba, făcând mai dificil să simți pe deplin gusturile. Întrucât gelato are mai puține grăsimi și este mai cald decât înghețata, aromele trec mai ușor în papilele gustative și sunt mai intense.

Așadar, dacă îți dorești să te răcorești cu gelato autentic delicios, oprește-te la The Breakery, pe Calea Victoriei 139, unde găsești multiple sortimente de gelato, dar și produse de patiserie și cofetărie și o selecție a celor mai bune vinuri românești și internaționale. 

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton