Greșeli pe care să le eviți sau să nu le mai faci când conduci o mașină

.

Poate că nu oricine ar trebui să dețină un carnet de conducere. Șoselele din România nu sunt sigure și asta nu doar din cauza drumurilor neasfaltate și peticite aiurea, dar și din cauza șoferilor iresponsabili care șofează în stare de ebrietate sau cred că sunt regii șoselelor, cauzând accidente devastatoare lor și altor nevinovați. Este important să nu (mai) conduci iresponsabil și să fii vigilentă în ceea ce privește grija pentru propria viață și a celor din jur. Astfel, vrem să tragem un semnal de alarmă asupra greșelilor care trebuie evitate când conduci și sperăm să-ți fie de folos pe viitor:

Iată cele mai frecvente erori pe care să nu le mai faci când te pui la volan


  • Conduci când ești obosită

Conducerea unui autovehicul în timp ce ești  obosită este la fel de periculos ca și conducerea sub influența alcoolului. Când ți-e somn, timpul de reacție este mai lent și existp posibilitatea să adormi la volan. Când corpul tău are nevoie de odihnă cel mai bine este să te oprești pentru a te odihni. S-ar putea să ajungi la destinație mai târziu decât era planificat, dar acesta este un preț mic de plătit pentru siguranța ta, a colegilor de trafic și a oamenilor care te însoțesc. 


  • Conduci desculță

Poate știi deja că a conduce desculță nu este cea mai bună idee. Acest lucru se aplică începătorilor care cred că nu simt pedala de ambreiaj sau de accelerație corect și preferă să conducă în picioarele goale sau cu un anumit tip de încălțăminte. Unii specialiști recunosc că șofatul desculț este o opțiune mai bună decât niște pantofi cu toc înalt și talpă înaltă. Lasă-i pe covorașul auto în spatele mașinii și asigură-te că nu sunt pătați pentru a nu murdări accesoriile vehiculului  sau mai rău pedalele de la mașină care trebuie menținute tot timpul curate, fără resturi și mizerie pe ele care să le afecteze performanța. De altfel, pe Autogedal.ro găsești o varietate de echipamente și accesorii pentru mașină care să-ți facă viața mai ușoară. De recomandat este totuși să renunți la condusul desculț, deoarece riști prea mult și nu are niciun sens.

  • Conduci agresiv, chiar furios

Furios și iute nu se aplică în viața reală. Șofatul agresiv reprezintă 56% din toate accidentele de mașină mortale. Astfel, furia manifestată la volan, exploziile de isterie și certurile din mașină te vor face pe tine și pe cei care sunt cu tine în vehicul vulnerabili. Potrivit unui studiu din 2014 publicat de Școala de sănătate publică de la Harvard este foarte probabil ca izbucnirile de furie de pe drum și în afara drumului să declanșeze un atac de cord sau un accident vascular cerebral câteva ore mai târziu.


  • Nu porți centura de siguranță

Centura de siguranță salvează vieți. Ține minte acest lucru când te pui data viitoare la volan. Numai între 2004-2008 centurile de siguranță au salvat peste 75.000 de vieții, numai în Statele Unite. Airbagurile fac mașinile mai sigure, dar sunt proiectate să funcționeze împreună cu centurile de siguranță, care ajută la prevenirea ejectării pasagerilor în timpul accidentelor și răsturnărilor de mare viteză. 

În concluzie, acestea sunt greșelile cele mai frecvente pe care șoferii le fac și nici măcar nu-și dau seama de ele. De aceea, fii cu băgare de seamă și ascultă specialiștii.


Sursă foto: Unsplash.com

Referințe: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4043318/