Igiena orală: 3 sfaturi pentru a avea dinți sănătoși

.

De ce igiena dinților este importantă


Dinții ne ajută să mâncăm și să mușcăm alimentele dar au rol și în vorbire și pronunție. Nu în ultimul rând dantura contribuie la frumusețea și atractivitatea chipului. Un zâmbet sănătos este un mare atuu și contribuie la sănătatea digestiei, de aceea merită cea mai bună îngrijire și atenție. În acest sens o rutină bine pusă la punct care include vizite regulate la dentist, detartraj, igiena acasă și un stil de viață echilibrat vor contribui la o dantură sănătoasă. În caz contrar dinții vor avea de suferit datorită cariilor, bolilor gingivale și alte probleme, care pot duce chiar la pierderea lor. 


Iată câteva sfaturi de care să ții cont pentru a avea dinți sănătoși:

Vizita regulată la dentist

Experții recomandă vizita la dentist de două ori pe an, dar chiar mai des dacă apar probleme. În timpul unui control de rutină stomatologul va curăța dinții, pentru a îndepărta placa și tartrul dar și alte solicitări pe care le poți avea cum ar fi albire dentara sau alte tratamente. Medicul va vedea din timp semne vizibile ale cariilor, probleme ale gingiilor sau alte îngrijorări pe care le poți avea, dacă simți modificări ale sănătății dinților sau gurii. De aceea discuta cu dentistul tău de cate ori ceva nu este în regulă, simți dureri sau sensibilitate dentară, pentru a preveni deteriorarea acestora,  a ajunge la pierderea lor și la necesitatea unui implant dentar.

Periaj, ață dentară și apă de gură

Spălatul pe dinți de două ori pe zi poate contribui la menținerea sănătății dinților și gingiilor. Majoritatea persoanelor fac acest lucru însă puține își spală dinții corect. Tehnica corectă înseamnă periajul cu mișcări ca de măturare a dinților, pe partea din față, spate și fără mișcări înainte și înapoi. Totodată periajul trebuie realizat cu o periuță cu dinți moi, pentru  a nu deteriora smalțul și gingiile. Acest lucru poate contribui la sensibilitatea dinților, deteriorarea smalțului și eroziunea gingiilor. Nu uita să schimbi periuța la fiecare trei luni, sau dacă pare uzată. Ața dentară vine în completarea reziduurilor care au scăpat periajului în spațiile inter-dentare. În final clătirea cu apă de gură completează etapa de îngrijire eliminând orice rest alimentar.


Redu consumul de zahăr

Consumul de zahăr în exces contribuie la apariția cariilor. Aici intră și băuturile și sucurile. Ideal ar fi înlocuirea zahărului rafinat și a amidonului cu fructe și legume iar sucurile și alcoolul cu apa. Băuturile acidulate pe lângă cantitatea de zahăr mare pe care o conțin, provoacă aciditate, care erodează dinții, provocând sensibilitate. Aceste schimbări în stilul de viață vor contribui la dinți mai sănătoși pe termen lung. 

Există o asociere între sănătatea orală a unei persoane și starea de sănătate generală. De aceea cu o îngrijire adecvată atât acasă cât și la stomatolog te vei bucura de dinți și gingii sănătoase.