IKEA ne învață cum să ne îmbunătățim calitatea somnului - 6 elemente pentru un somn liniștit și odihnitor

.

Recent, am participat la un eveniment inedit, organizat de IKEA și dedicat îmbunătățirii calității somnului. Și, ce-i drept, cu toții avem nevoie de somn pentru o viață mai frumoasă, eficient organizată și relaxată… Iar ce m-a bucurat cu adevărat a fost dress-code-ul întâlnire în pijamale'. Tare, nu? 

Am intrat rapid în atmosfera specială a evenimentului pentru că ne regăseam cu toții într-un dormitor primitor, pregătit cu toate cele necesare unui somn odihnitor. 

După ce ne-am energizat, a venit momentul de stretching cu frumoasa Flavia Mihășan pe post de antrenoare, apoi Cuza și Emi de la „Noaptea Târziu’ ne-au lansat provocări amuzante și au reușit să transforme o dimineață obișnuită într-o experiență de neuitat.

Însă, pe lângă aspectele amuzante, evenimentul a adus informații utile  și sfaturi valoroase care ne ajută să ne îmbunătățim calitatea somnului, într-o perioadă în care oamenii se plâng că se trezesc… extrem de obosiți.

Care sunt obiceiurile de somn ale românilor?

Pentru a înțelege mai bine obiceiurile și atitudinile față de somn ale locuitorilor din Europa de sud-est, IKEA a realizat în această vară sondajul Obiceiuri legate de somn în România, Croația, Slovenia și Serbia.

Chiar dacă românilor le place să doarmă puțin mai mult decât altor respondenți – cu o medie de 7,2 ore în timpul săptămânii și 8,1 ore în weekend – 46% au declarat că li se întâmplă să adoarmă în hainele pe care le poartă în timpul zilei, iar motivele frecvent invocate sunt oboseala, ațipirea în fața televizorului sau episoadele de boală.

Totodată, 83% dintre români au declarat că se confruntă cu distrageri care îi împiedică să obțină un somn odihnitor, cum ar fi: grijile, planificarea excesivă, insomnia, prea mult timp petrecut în fața ecranelor și chiar patul inconfortabil. 

Conform studiului, obiceiurile generale legate de somn și trezire sunt în mare parte similare în Europa de Sud-Est, însă există elemente specifice pentru fiecare țară. Spre exemplu, comparativ cu respondenții din alte țări, românii se confruntă mai des cu sindromul FOMO (FEAR of missing out/Teama de a pierde ceva).

Bucuria somnului

De la cifre la…lucruri concrete. Somnul ar trebui să fie o plăcere, nu o sursă de stres. Plecând de la acest raționament, IKEA își propune să ajute oamenii să-și recapete bucuria somnului. Astfel, înainte de a ne invita în tururi ghidate pentru a testa soluțiile IKEA pentru somn – saltele, canapele, perne, pilote -, experții IKEA ne-au prezentat în detaliu cele șase elemente pentru un somn odihnitor în viziunea lor. 

Cele 6 elemente pentru un somn odihnitor

  1. Temperatura – Temperatura joacă un rol important în calitatea somnului. Temperatura ideală recomandată pentru spațiul în care dormi este în general între 16 și 19°C. Cu toate acestea, poți menține temperatura la nivelul la care te simți confortabil, între 13 și 20°C.
  2. Lumina – În mod ideal, în dormitor ar trebui să fie cât mai întuneric cu putință, ceea ce uneori este greu de realizat. Perdelele și draperiile pot face diferența, adăugând un plus de intimitate spațiului. Utilizarea accesoriilor pentru somn, spre exemplu măștile de dormit pentru ochi, poate fi de mare ajutor.
  3. Alege un pat confortabil – IKEA îți recomandă o saltea de calitate, potrivită pentru anatomia corpului tău. Alege o lenjerie de pat lejeră, din fibre naturale, pentru reglarea optimă a temperaturii și asigură-te că pernele îți susțin gâtul pentru un somn cât mai odihnitor.
  4. Calitatea aerului – Prevenirea și reducerea poluării aerului a devenit o mare provocare. Un ventilator, un aparat de aer condiționat sau un purificator de aer pot face diferența pentru sănătate. De asemenea, IKEA ne recomandă să ne asigurăm că umiditatea nu este ridicată în spațiul în care dormim.
  5. Sunet – Alegerea corectă a textilelor poate reduce nivelul de zgomot din cameră pentru un somn mai bun. O mulțime de produse, cum ar fi perdele, covoare, perne, paturi și alte piese de mobilier, absorb sunetul. Efectul crește atunci când sunt răspândite în cameră. Perdelele captează mai bine sunetul atunci când au pliuri. De asemenea, este mai bine dacă le instalați la cel puțin 9 cm de perete.
  6. Păstrează camera ordonată – Cu cât este mai ordonată camera, cu atât este mai probabil să dormi bine. Culorile sunt importante și influențează starea de spirit în moduri diferite, inclusiv modul în care percepem un spațiu. Cele mai relaxante culori recomandate pentru dormitor sunt albastru, galben și verde – dar ești liber(ă) să o alegi pe cea care îți place.

Viziunea IKEA este de a crea o viață de zi cu zi mai bună pentru cât mai mulți oameni. Prin urmare,  o viață mai bună și o locuință mai bună încep cu un somn mai bun.  

Trezește-te! E timpul să dormi.