Îmbogățește masa de sărbători cu un produs special! Jamonul – sfaturi practice pentru o savoare îndelungată

.

Dacă vrei să ai pe masa de Crăciun un produs tradițional, ușor de păstrat și plin de gust, atunci jamonul, adică șunca spaniolă, este alegerea perfectă! Trebuie să știi că, odată cumpărat și început, un jamon poate fi consumat în aproximativ 3 luni. Așa că ai timp berechet să-l savurezi! Iată ce sfaturi practice vă dau specialiștii de la Alioli.ro – Jamoneria by Alioli aflată în Pipera Plaza (Șos. București Nord 14-Voluntari), singura jamonerie din România.

Cum păstrezi jamonul


În primul rând, jamonul nu necesită temperaturi scăzute pentru că este o specialitate de carne uscată. Asta face ca el să fie păstrat cel mai bine într-o cameră aerisită, ventilată, fără umezeală, la temperaturi cu plus, între 16 și 20 de grade Celsius. Așadar, nu ține jamonul în frigider ori în cămară, dacă e prea răcoroasă.

Odată început, este bine să îl acoperi cu o hârtie pergament, iar dacă vezi că apare mucegai pe suprafața lui, nu-ți face griji, asta arată că produsul este unul de calitate, adică are o origine naturală nobilă. Mai departe, nimic mai simplu. Îl cureți cu un șervețel înmuiat în ulei, iar apoi poate fi savurat din nou, în siguranță. 


Dacă vrei să-l servești așa cum fac spaniolii, e bine ca jamonul să fie fixat pe un suport de lemn și porționat în felii cât mai subțiri cu un cuțit special de inox, recomandă specialiștii Alioli.ro.

Un produs de calitate superioară trebuie să fie maturat minimum 36 de luni, iar când îl începi, la prima tăietură ar trebui să vezi culoarea roz/roșu intens și strălucitor. Este important de știut că grăsimea prezentă este un alt indiciu al calității șuncii. Grăsimea șuncii are o aromă persistentă și o compoziție nutrițională foarte sănătoasă, cu o aromă moale și plăcută.

Cum savurezi jamonul

Jamonul este o bucățică de savoare spaniolă de care nu te mai poți lipsi, mai ales în zi de sărbătoare. Jamonul poate fi consumat simplu, ca atare, tăiat foarte subțire, acompaniat sau nu de un pahar de vin la alegerea ta.


Jamonul este ingredientul vedetă dacă vrei să pregătești un platou de aperitive spectaculos. Îl pui pe feliuțe de pâine proaspătă (prăjită sau nu), pe un pat de roșii cubulețe la care adaugi un strop de ulei de măsline, pentru un gust iberic desăvârșit.


Jamonul poate fi și un cadou surprinzător de gustos! Îl poți dărui cuiva drag sau partenerilor de afaceri, într-o cutie care să aibă suportul de lemn și cuțitul special, astfel încât servirea să fie ireproșabilă.

Jamonul, tot mai căutat în România

În ultimii doi ani, jamonul a urcat în preferințele românilor. Consumul de jamon a ajuns să fie de patru ori mai mare față de 2021 și tot mai mult de Crăciun. Mai exact, în preajma Crăciunului, fie pentru o masă îmbelșugată, fie pentru a-i surprinde plăcut cu un cadou atipic pe nași și alte rude, românii cumpără de aproape 25 de ori mai mult jamon, adică 100-120 de jamoane pe zi, din magazinul online Alioli.ro și din Jamoneria by Alioli aflată în Pipera Plaza (Șos. București Nord 14-Voluntari).


Jamon Serrano, un tip de șuncă uscată, sărată și maturată, alături de Jamon Iberico – un jamon de calitate superioară, și de Jamon Bellota 100% Pata Negra – produs de cea mai înaltă calitate sunt cele mai căutate acum de români care vor să-și înnobileze mesele cu savori spaniole. Costurile lor pornesc de la 250 de lei și ajung la 6.000 de lei pe bucată, potrivit Jamoneria by Alioli.


Vizitează Alioli.ro și descoperă gustul jamonului autentic spaniol!