Importanța ochelarilor cu protecție pentru calculator

 advertising.ringier
.

Petrecem din ce în ce mai mult timp în fața ecranelor digitale, iar acest obicei poate avea efecte negative asupra sănătății ochilor. Află de ce este important să porți ochelari cu protecție pentru calculator și care sunt beneficiile acestora.

Ce sunt ochelarii pentru calculator?

Probabil ai auzit despre ochelari de protecție calculator sau chiar ți-au fost recomandați de optometrist sau oftalmolog, dar știi exact ce sunt aceștia? Lentilele lor sunt acoperite cu un tratament special, care reflectă sau blochează trecerea luminii albastre.

Ochelarii pentru calculator pot fi atât fără dioptrii, pentru persoanele cu vederea perfectă, cât și cu dioptrii, pentru corectarea miopiei, hipermetropiei, astigmatismului și prezbiopiei, dar și pentru protejarea ochilor de lumina albastră emisă de dispozitivele digitale.

Când trebuie să porți ochelari pentru calculator?

Dacă petreci mult timp în fața telefonului și a televizorului sau lucrezi o perioadă îndelungată pe laptop ori calculator, îți recomandăm să te programezi la un consult optometric și să ceri sfatul specialistului.

De asemenea, ține cont că Academia Americană de Oftalmologie recomandă purtarea ochelarilor de vedere, în detrimentul lentilelor de contact, în cazul persoanelor care petrec un timp îndelungat în fața ecranelor digitale [2]. 

Mai mult, ochelarii au devenit un excelent accesoriu pentru ținutele de zi cu zi și sunt o modalitate ingenioasă de exprimare a personalității și stilului personal.

Cum poate afecta lumina albastră vederea?

Razele albastre sunt o parte vizibilă a spectrului de lumină și pot fi emise atât de soare, cât și în mod artificial, de monitoarele computerelor, tablete, telefoane, televizoarele LED sau becurile fluorescente.

Chiar dacă lumina albastră naturală are anumite beneficii pentru organism, există îngrijorări legate de expunerea pe termen lung la ecranele digitale, în special dacă dispozitivele sunt ținute aproape de ochi [1].

Expunerea constantă la lumina albastră poate produce, în timp, degradarea celulelor din retină, care este un înveliș intern al ochiului, dar și probleme precum degenerescența maculară, cataractă și cancer ocular [1].

De asemenea, expunerea la lumina albastră înainte de a adormi poate afecta ritmul circadian, problemă care are un rol în apariția tulburărilor de somn, diabetului de tip 2, afecțiunilor cardiovasculare și disfuncțiilor cognitive [1].

Beneficiile ochelarilor cu protecție pentru calculator

Un studiu din 2017 realizat pe 36 de participanți care purtau fie ochelari cu protecție pentru calculator, fie o ramă fără filtru pentru lumina albastră, de tip placebo, arată că prima categorie, pentru un task la computer cu durata de 2 ore, au experimentat [2]:

  • mai puțină încordare oculară;
  • mai puține mâncărimi la nivelul ochiului;
  • mai puțină durere oculară, în comparație cu persoanele care nu purtau ochelari cu protecție pentru lumina albastră.

Este important de menționat că sunt nevoie de mai multe studii care să confirme beneficiile ochelarilor cu protecție pentru calculator. 

Dacă resimți oboseală oculară sau orice alt simptom după ce petreci timp în fața ecranelor digitale, este indicat să te programezi la un consult de specialitate și să îți protejezi vederea cu ochelari pentru calculator. 

Referințe:

  1. „How blue light affects your eyes, sleep, and health', California’s College Town, 2022, https://health.ucdavis.edu/blog/cultivating-health/blue-light-effects-on-your-eyes-sleep-and-health/2022/08.
  2.  „What Are Blue-Light-Blocking Glasses?', Healthline, 2022, https://www.healthline.com/health/what-are-blue-light-glasses.

Sursă foto: freepik.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton