Importanța terapiei de familie în comunicarea dintre părinți și copii

.

Comunicarea dintre părinți și copii este esențială pentru dezvoltarea celor mici, atât pe partea emoțională, cât și din punct de vedere al abilitaților de comunicare. În general, acesta este modul în care se împărtășesc idei, concepte și sentimente. O comunicare sănătoasă și sinceră poate ajuta la consolidarea relației dintre membrii familiei și a sentimentului de siguranță. Ea poate ajuta și în prevenirea comportamentelor dăunătoare, astfel că în momentul în care cei mici se simt în siguranță și confortabil să discute cu părinții orice problemă ar întâmpina, se pot găsi soluții potrivite împreună. Cu toate că este atât de importantă, mulți părinți nu fac asta, iar copilul nu se simte înțeles. Asfel, se creează o barieră între membrii familiei, copii nu își înțeleg părinții și vice-versa.

În cazul în care această barieră este deja formată, o metodă la care se poate apela este terapia de familie.


Iată ce este terapia de familie și la ce poate fi de folos

Aceasta este o formă de terapie care are drept punct focal problemele și relațiile din cadrul unei familii. În principal, aceste situații pot implica evenimente stresante majore, precum divorțul părinților, decesul cuiva drag, abuzul de substanțe, tulburări de natură alimentară ori situații de zi cu zi, precum conflicte, probleme de comunicare ori de comportament ale copiilor ori adolescenților, dar și conflicte interpersonale.


Terapia de familie implică interes și participare activă din partea tuturor participanților, în scopul rezolvării problemelor, precum și încredere în profesionistul care facilitează această întrunire. Este important ca fiecare persoană să își spună opinia și grijile, precum și speranțele despre situația discutată și să dea dovadă de deschidere, pentru a încerca să vadă situația și din perspectiva celorlalți.

Lucrând împreună cu părinții și copii, psihoterapeuții specializați de la centruldepsihanaliza.ro îi ajută pe aceștia să găsească soluțiile și strategiile potrivite pentru rezolvarea conflictelor de orice natură. Spre exemplu, în cadrul unei ședințe de terapie de familie pot fi încercate diferite tehnici și strategii de comunicare, fie de grup, fie individuale în scopul găsirii elementului problematic. Practic, în timp ce vă ajută să gestionați și să rezolvați problemele actuale, încearcă să găsească și momentul ,,t zero' al situațiilor conflictuale. Rezolvandu-l, posibilitatea că aceste neînțelegeri să reapară este considerabil mai mică.


Printre beneficiile acestui tip de terapie sunt: îmbunătățirea sau corectarea comportamentului copiilor, a sănătății emoționale și, implicit, a ei în general.

Cu toate acestea, terapia de familie nu este pentru toți. După cum s-a menționat, implicarea activă și interesul sunt cruciale din partea tuturor participanților. În situația în care unul dintre voi nu este deschis la a încerca ședințele de terapie, bunăstarea familiei poate fi pusă în pericol. Pentru a da rezultatele dorite, trebuie să fiți sinceri, atât cu voi, cât și cu terapeutul și deschiși și dornici să faceți o schimbare.


De asemenea, e important să nu vă judecați copii sau partenerul de viață pentru sinceritatea de care vor da dovadă. O atitudine negativă în afara ședințelor de terapie venită ca urmare a discuțiilor purtate în cadrul ei poate ridica încă o barieră în comunicarea dintre voi.

În concluzie, terapia de familie poate fi deosebit de utilă, atât pentru dezvoltarea abilitaților de comunicare, pentru gestionarea problemelor, cât și pentru a înțelege mai bine persoanele alături de care îți petreci viața. Comunicarea sănătoasă poate fi dezvoltată în timp. Aveți nevoie doar de puțină răbdare, deschidere și îngăduință.

Sursa foto: Unsplash.com