În ce constă un consult ginecologic. Tot ce ai nevoie să știi înainte de a merge la ginecolog

 advertising.ringier
.

Multe dintre noi simțim o oarecare anxietate înaintea unui consult ginecologic, dar este necesar să înțelegem că acesta este un pas vital pentru menținerea sănătății noastre. Aparatul reproducător feminin este deosebit de complex și poate fi afectat de numeroase probleme de sănătate. De aceea, controalele ginecologice periodice pot fi un real ajutor în prevenirea și depistarea precoce a afecțiunilor din această sferă. Află, în cele ce urmează, care sunt pașii unui consult la medicul ginecolog și care este importanța acestora.

Programarea la consultația ginecologică

Primul pas este să stabilești o programare împreună cu medicul tău ginecolog. În unele cazuri, poți beneficia de gratuitate sau reduceri, așadar, întreabă medicul dacă serviciile oferite de acesta sunt acoperite total sau parțial de asigurarea ta de sănătate.

Alegerea unui medic ginecolog în care să ai încredere este esențială și va face consultul ginecologic mult mai confortabil. Dacă nu ai deja un medic la care obișnuiești să mergi, poți începe prin a cere recomandări de la prietene, rude sau de la medicul de familie. Înainte de a merge la consultație, asigură-te că ai toate informațiile medicale relevante la îndemână, cum ar fi istoricul tău medical. Este important să fii deschisă, să comunici orice simptome sau probleme pe care le-ai putea avea și să nu eziți să pui întrebări sau să discuți orice îngrijorare.

Cum decurge examinarea propriu-zisă

Înainte de a începe examinarea fizică, medicul va discuta cu tine despre simptomele actuale care te deranjează, dar și despre  istoricul tău medical. Acesta este momentul în care poți împărtăși informații despre orice afecțiuni anterioare, intervenții chirurgicale suferite, alergii sau orice alte aspecte relevante ale sănătății tale.

Examinarea fizică poate părea intimă, dar este o parte esențială a consultului ginecologic. Medicul va efectua o examinare a organelor genitale externe și interne, pentru a se asigura că au un aspect corespunzător. În general, această examinare este nedureroasă, dar dacă simți orice disconfort sau durere, este important să informezi medicul.

Recoltarea de probe pentru testele specifice

În timpul examinării fizice, medicul poate recolta o mostră de secreție vaginală, respectiv una de celule de pe suprafața colului uterin, pe care, ulterior, să le trimită către un laborator de analize medicale, pentru efectuarea testelor de screening: cultura secreției de col uterin și testul Babeș-Papanicolau.

Cultura secreției de col uterin are rolul de a identifica eventualele infecții genitale, fie ele de natură bacteriană, virală sau fungică. Este recomandat ca această analiză să se facă atât în situațiile în care există simptome supărătoare, cât și ca măsură de prevenție.

Testul Babeș-Papanicolau (PAP) reprezintă un screening important pentru depistarea cancerului de col uterin. Celulele recoltate pentru acest test sunt apoi analizate la microscop, pentru a căuta semne de cancer sau de afecțiuni precanceroase. Testul este unul simplu și nedureros și se efectuează în timpul unui examen ginecologic de rutină. Medicul ginecolog va utiliza un instrument mic, numit specul, pentru a deschide vaginul. Apoi, va utiliza o periuță specială pentru a preleva celule de pe colul uterin, acestea fiind, ulterior, aplicate pe o lamă de sticlă și trimise la laborator pentru analiză. În cazul în care rezultatul indică motive de îngrijorare, medicul te va îndruma către o serie de investigații suplimentare, înainte de a stabili un diagnostic precis.

Ecografia transvaginală

Ecografia transvaginală este o investigație imagistică ce utilizează ultrasunete, pentru a vizualiza organele genitale interne, inclusiv uterul, ovarele, trompele uterine și vezica urinară. Ecografia transvaginală este mai sensibilă decât cea abdominală, deoarece sonda este plasată în interiorul vaginului, mai aproape de organe de interes, ceea ce îi permite medicului să obțină imagini mai detaliate și mai clare.

Pentru a efectua această investigație, medicul te va ruga să te întinzi pe spate, pe patul de examinare, cu picioarele ridicate și genunchii flexați. După aceea, va introduce în vagin o sondă de mici dimensiuni, numită transductor. Transductorul emite ultrasunete care sunt reflectate de organe și sunt captate de un aparat de scanare. Imaginile sunt apoi afișate pe un monitor și vor fi interpretate de către medic.

Ecografia transvaginală este o procedură neinvazivă și nedureroasă, durează aproximativ 10-15 minute și reprezintă o metodă de diagnostic deosebit de utilă pentru monitorizarea sănătății sistemului tău reproducător. Este indicat să fie efectuată la fiecare control de rutină sau când medicul consideră necesar.

Un consult ginecologic este un pas esențial în menținerea sănătății tale intime. Cu informațiile și sprijinul adecvat, acest proces poate deveni mai ușor și mai prietenos decât te-ai aștepta. Așadar, nu amâna foarte mult această decizie și programează-te la un consult ginecologic de rutină.


Sursa foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton