Îngrijirea pisicilor sterilizate: 3 sfaturi utile pentru o alimentație sănătoasă

 bogdan.galca
.

De-a lungul vieții sale, o pisică se confruntă cu o mulțime de provocări, unele mai ușor de trecut, altele, în schimb, cer atenție, spațiu și timp pentru acomodare. Un exemplu bun în acest sens se referă la procedeul de sterilizare, un subiect care vine la pachet cu multe griji, întrebări și necunoscute provenite din partea familiei adoptive.

Din postura de proprietar iubitor, îți dorești ca micuța ta felină să fie mereu sănătoasă, activă, iar vizitele la medicul veterinar să fie cât mai puține la număr. Cum sterilizarea implică, cel puțin în cazul femelelor, o operație chirurgicală unde sunt îndepărtate ovarele pisicii, lucrurile se complică puțin.

Treptat, își fac apariția incertitudinea și frica de un rezultat nefavorabil, o complicație ivită în timpul procedurii, capabilă să-i provoace animalului dureri sau inconveniențe pe termen lung. Ei bine, dacă ar fi să punem în balanță argumentele pro și contra, sterilizarea câștigă detașat lupta, cu următorul set de beneficii pentru sănătate:

  • previne apariția bolilor grave, precum leucemie, infecții uterine, cancer sau SIDA felină;
  • comportamentul pisicilor se va schimba în mod pozitiv, devenind mai afectuoase;
  • elimină perioada stresantă, atât din viața ta, cât și a pisicii, când intră în călduri;
  • numărul pisicilor abandonate scade;
  • pisicile nu se mai bat, nu mai sunt agresive cu alte animale din jurul lor;
  • nu mai sunt tentate să-și marcheze teritoriul în casă.

Cum fiecare procedură poate avea efecte secundare, creșterea în greutate se numără printre cele mai cunoscute. Pentru că o alimentație corectă este cheia succesului pentru o viață sănătoasă a pisicilor, am pregătit câteva sfaturi utile, pentru a păstra greutatea animalului în limite normale.

Hrănește pisica ținând cont de nevoile sale

Indiferent că ne referim la motani sau femele, după sterilizare, viața micuțelor ghemotoace de blană are parte de o modificare substanțială. Pe măsură ce apetitul pentru delicioasele pliculețe cu pește, pui sau vânat crește, dorința pentru a face efort fizic scade, iar obezitatea își poate face loc pe lista de afecțiuni.

De aceea, este indicat să adaptezi tipul de mâncare în funcție de stilul de viață al felinei. Spre exemplu, dacă locuiești la bloc și sesiunile interactive de joacă sunt unica șansă pentru un pic de sport, alege hrană uscată bazată pe un aport scăzut de grăsimi, precum sortimentul Royal Canin Sterilized 37 sau Appettite Control, bogat în nutrienți, care induc senzația de sațietate după masă. 

Ține sub control cantitatea de mâncare

Ingredientul principal nelipsit din planul alimentar al unei pisici, fie că este vorba despre un metis, fie un British Shorthair, este carnea. Pentru că fiecare animal este unic în felul său, va trebui să încerci diferite tipuri de carne, pentru a vedea care este pe placul său. 

Următorul pas este să concepi și să respecți o schemă de hrănire, pe care o vei aplica de-a lungul timpului. În general, pisicile preferă rutina și, din momentul în care descoperă aroma favorită, nu vor simți neapărat nevoia de ceva nou.

În funcție de greutatea felinei și de vârstă, vei putea compune un regim din pliculețe cu hrană umedă și uscată, ținând cont de recomandările notate de producător pe ambalajul produselor. Acordă recompensele cumpătat; numărul lor nu ar trebui să depășească 10% din valoarea caloriilor alocate.

Planifică mai multe mese pe zi

În funcție de programul tău, încearcă să integrezi cât mai multe mese pe parcursul unei zile, întrucât pisicile adoră acest mod de hrănire. Dacă stilul tău de viață îți permite, împarte hrana uscată în porții egale și reduse cantitativ. 

În cazul în care timpul nu este de partea ta, o pisică adultă se poate descurca și cu două mese, una dintre ele fiind un plic umed. 

Prin urmare, sterilizarea are părți bune și aspecte mai delicate, care pot fi controlate cu puțină atenție, răbdare și perseverență. Pentru ca lucrurile să meargă conform planului, obișnuiește micuțul ghemotoc de blană cu o alimentație sănătoasă și controlată de când este mic. 

Sursă foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Mobilepet

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton