Din punct de vedere al sănătății orale, problema edentației este tot mai accentuată în viețile oamenilor. Edentația este denumirea științifică oferită procesului de pierdere a dinților (parțială sau totală).
Pierderea dinților este una dintre cele mai frecvente și dificile situații cu care oamenii se confruntă în prezent. Un caz des întâlnit este cel al edentației parțiale, aceasta putând fi întâlnită la pacienți, indiferent de vârsta pe care aceștia o prezintă.
Cu cât se pierd mai mulți dinți, cu atât complexitatea afecțiunii crește, pacienții întâmpinând probleme atât de natură funcțională, cât și de estetică, conducând astfel la o scădere a calității vieții.
Citește și Tipuri de implanturi – cum îl alegi pe cel potrivit pentru tine?
În cazul edentației totale, vorbim de lipsa tuturor dinților, indiferent că vorbim de un singur maxilar sau de ambele maxilare. Un pacient complet edentat se va confrunta cu numeroase probleme la nivelul funcției fizionomice, masticației sau pronunției. În majoritatea cazurilor, edentația totală se instalează treptat, forma inițială fiind edentația parțială. Ulterior sub incidența unor factori de risc, se ajunge la un stadiu avansat de edentație parțială extinsă, conducând în final la pierderea tuturor dinților.
Care sunt factorii care conduc la pierderea dinților ?
Edentația parțială poate fi generată de numeroase cauze, printre cele mai frecvente menționăm:
- Caria dentară și problemele generate de netratarea la timp;
- Boala parodontală;
- Disfuncții ocluzale;
- Traumatisme care conduc la fracturi dentare;
- Supurațiile perimaxilare (spre exemplu, abcesul dentar poate determina complicații infecțioase);
- Tratamente stomatologice și protetice efectuate incorect;
- Interesul scăzut al pacientului pentru tratarea afecțiunilor dentare, în faza incipientă;
- Afecțiuni tumorale, cu localizare maxilară etc.
Important de menționat este că evoluția acestei afecțiuni poate fi influențată de anumiți factori, printre care:
- ocluzia dentară;
- starea parodonțiului marginal;
- cauzele edentației;
- starea generală de sănătate a pacientului (prezența unor boli sistemice ca diabetul zaharat, osteoporoza poate accelera dezvoltarea problemelor dentare etc.).
La ce soluții moderne de tratament pot apela pacienții în cazul problemei edentației?
Astăzi, pacienții cu edentație parțială sau totală au la dispoziție numeroase soluții de tratament atât clasice, cât și moderne. Aceste tratamente sunt concepute special pentru a restabili confortul fizic și psihologic al pacienților, îmbunătățind considerabil calitatea vieții.
Din ce în ce mai mulți pacienți își îndreaptă atenția către implanturi dentare, ele fiind una dintre soluțiile moderne ce asigură lucrări de estetică dentară ireproșabile. În plus pacienții beneficiază de un nivel înalt de confort în timpul tratamentului, comparativ cu formele convenționale de tratament.
Prin urmare, alegerea unui implant dentar este una dintre soluțiile de înlocuire a dintelui pierdut, întreaga lucrare fiind alcătuită din:
- Implant – piesa de tip șurub inserată în locul unei rădăcinii dintelui;
- Coroniță/proteză pe implant – o lucrare ceramică ce prezintă un aspect similar dintelui natural.
Concluzii
Alegerea celei mai potrivite variante de tratament în ceea ce privește edentația, se efectuează în baza unei analize minuțioase a complexității cazului (structura osoasă a maxilarului, starea generală de sănătate a pacientului).
Realizate de medici experimentați, implanturile dentare reușesc cu succes să refacă în totalitate funcția masticatorie și să asigure un zâmbet perfect, pacienții bucurându-se de numeroase beneficii pe termen lung.
Sursa foto: freepik.com