Masajul este cel mai adesea văzut ca o modalitate de relaxare și de a elimina stresul. Un masaj blând și liniștitor poate contribui la diminuarea stresului și a efectelor acestuia, poate ameliora durerile musculare și poate ajuta la îmbunătățilrea calității somnului și a strării de spirit.
Mai puțină lume știe însă că masajul are beneficii care depășesc simpla stare de relaxare, fie ea psihică sau fizică.
Terapia prin masaj sau masajul terapeutic, exacutată într-un cadru clinic și oferită de specialiști instruiți să identifice și să se concentreze asupra zonelor cu probleme, este un remediu extrem de eficient în cazul multor afecțiuni.
Kinetoterapeutul sau fizioterapeutul pot recomanda masajul terapeutic ca o completare a altor terapii sau în locul anumitor terapii tradiționale, cum ar fi administrarea de analgezice.
În acest articol îți vom arăta când este recomandat masajul terapeutic, precum și cum te poate ajuta și care sunt beneficiile acestuia.
Masajul terpeutic: când este recomandat
Un specialist în masajul terapeutic poate trata o serie de afecțiuni medicale cronice sau acute și contribuie la ameliorarea tensiunii musculare și a durerii.
Masajul terapeutic poate fi folosit de unul singur, dar este adesea folosit împreună cu alte tratamente tradiționale, cum ar fi cele pentru ameliorarea durerilor.
De asemenea, masajul terapeutic poate ajuta la ameliorarea simptomelor unor afecțiuni precum:
- Anxietatea
- Depresia
- Tulburările digestive
- Durerile de cap
- Fibromialgia
- Insomnia
- Atacurile de panică
- Stresul
- Reducerea tensiunii musculare, motiv pentru care este foarte eficient în tratarea simptomelor asociate cu stresul și anxietatea
Alte afecțiuni în care este recomandat masajul terapeutic sunt:
- Leziunile de stres repetitiv ale mușchilor, articulațiilor sau ligamentelor
- Afecțiunile cronice sau degenerative articulațiilor și mușchilor
- Entorsele
- Durerile lombare
- Tendinita
- Articulațiile cu mobilitate redusă
- Recuperarea post-operatorie
Masajul terapeutic: beneficii
Masajul terapeutic ajută corpul să se relaxeze, ceea ce poate ajuta la eliminarea anxietății, a gândurilor obsesive sau a depresiei. De asemenea, masajul terapeutic ameliorează tensiunea musculară, fapt ce ajută la îmbunătățilrea circulației și la creșterea flexibilității.
Terapia prin masaj ajută la recuperarea fizică în urma unor leziuni, traumatisme sau operații chirurgicale, dar și la ameliorarea stării psihice prin reducerea stresului, tensiunii musculare și a durerilor sau disconfortului fizic.
Masajul terapeutic: concluzii
Terapia prin masaj este extrem de eficientă și te poate ajuta în numeroase aspecte ale vieții, iată câteva concluzii pe care este important să le reții:
- Deși diferit de masajul de relaxare, masajul terapeutic aduce atât beneficii de ordin psihic și psihologic, cât și de ordin fizic
- Masajul terapeutic poate fi folosit cu succes în tratarea unor afecțiuni fizice temporare sau cronice, ca o completare a tratamentului tradițional
- Masajul terapeutic este o parte importantă, chiar esențială, împreună cu exercițiile făcute la recomandarea unui specialist, în recuperarea după traumatisme sau intervenții chirurgicale
Un alt element important de reținut este că masajul terapeutic trebuie să fie realizat într-un mediu controlat și de persoane specializate pentru a evita accidentările și agravarea unor condiții fizice deja existente
Surse:
verywellmind.com
clevelandclinic.org