„Frumusețea înseamnă, înaintea trăsăturilor armonioase, încredere în sine, afirmă dr. Elena Martin, dar și „stare de bine, de armonie, de mulțumire a ta cu tine. Inedit – nu-i așa? –, venind din partea unui medic estetician. Doar că Elena Martin este un medic aparte, care își atenționează pacientele atunci când exagerează cu intervențiile estetice și nu ezită să spună „Nu! când consideră că omul din fața ei nu are nevoie de corecție.
Doamna doctor, aș vrea să încep șirul meu lung de curiozități aducând în discuție o afirmație a dumneavoastră care mi-a plăcut mult: „Nu salvez vieți, dar simt că le pot schimba în mai bine. Cred cu tărie că așa este și probabil că orice femeie care a plecat zâmbind, cel puțin o dată, din cabine-tul unui estetician îmi dă dreptate. Când și cum ați realizat că acesta este drumul pe care trebuie să mergeți?
Am ales chirurgia estetică din pasiune pentru detalii şi pentru frumos. Încă din facultate m-am îndreptat către microchi-rurgia reconstructivă, care implică foarte multă răbdare și finețe. Ulterior, am ales drumul chirugiei estetice, unde am putut să îmbin pasiunea pentru chirurgie, cea pentru detalii, grija pentru pacienți și con-sider, ca femeie, că am putut să înțeleg mai bine nevoile, neliniştile, impactul pe care pot să îl aibă asupra unor femei anumite anumite aspecte – cum sunt sânii mai lăsați sau vergeturile care apar după sarcină. Un lucru particular chirugiei este-tice este relația specială dintre medic şi pacient; este un drum pe care trebuie să meargă împreună alături. Intervenția în sine este practic una chirurgicală, dar im-pactul pe care îl are ulterior asupra vieții pacientului este unul colosal.
Care sunt abilitățile pe care trebuie să le aibă un chirurg plastician pentru a face performanță?
Chirurgia plastică şi estetică implică foar-te, foarte, foarte multă pasiune, pentru că, altfel, nu poți să îți dedici timpul necesar pentru a te perfecționa. Cei din jur mă întreabă adeseori de unde am atâta ener-gie sau de ce lucrez atât de mult şi le răspund simplu: pentru că îmi place foarte mult. Deseori lucrez de la 9 de dimineața poate până la 9 seara, dar nu mi se pare obositor, eu de acolo îmi iau energia. Iu-besc ceea ce fac! Nu mă epuizează deloc. Legat de performanță, e greu de cuantificat în chirurgia estetică, eu o măsor prin mul-țumirea pacientelor mele şi spun de fieca-re dată că încântarea şi zâmbetele de la controalele post-operatorii sunt sursa mea de energie.
Ce înseamnă Fellow EBROPRAS?
Este o certificare europeană, este un exa-men pe care l-am dat în Belgia, a fost un examen cu două părți, o parte scrisă, o parte orală, unde un board format din chirurgi plasticieni evaluează cunoștințele de chirurgie plastică, estetică şi microchi-rurgie reconstructivă, deci nu se referă exclusiv la chirurgie estetică. Este un exa-men care chiar te trece prin tot ceea ce înseamnă domeniul chirurgiei plastice şi, sincer, este o diplomă şi o certificare de care eu sunt tare mândră, pentru că am învățat foarte mult pentru a deveni Fellow EBROPRAS.
Ați făcut numeroase stagii de perfec-ționare în străinătate. Vorbiți-mi puțin despre ele! Și mai am o curiozitate: nu ați fost tentată să rămâneți acolo? Ce v-a determinat să vă întoarceți în România și să faceți carieră aici?
Am ales să fac cursuri de pregătire în nu-meroase țări pentru că am considerat că am lucruri de învățat de peste tot. Şi, puse toate la un loc, au contribuit foarte mult la ceea ce sunt acum. Nu am fost tentată să rămân din simplul motiv că am considerat că aici pot să pun în practică, într-un me-diu tare plăcut, familiar mie, care poată să îmi aducă satisfacții, şi alături de familia mea chiar cred că am putut să împlinesc toate aspectele – cele profesionale şi, ex-trem de important, cele familiale.
Ce reprezintă pentru dumneavoastră o femeie frumoasă?
Frumusețea înseamnă încredere și este un lucru foarte subiectiv. Pentru că, în chirur-gia estetică, noi avem o serie de reguli,
rapoarte, facem măsurători, definim sâ-nul frumos, definim buzele frumoase, definim un nas frumos, un ochi estetic. În schimb, am văzut femei care aveau toate aceste deziderate, ochi cu toate caracte-risticile estetice, buze la fel, și ele nu se simţeau frumoase. Eu, da, din punct de vedere tehnic pot să definesc anumite structuri ca fiind frumoase sau mai puțin frumoase, mai bine zis, mai puțin armo-nioase. Femeile trebuie să fie conştiente de atuurile lor. Urmând reguli, centimetri şi rapoarte, nimeni nu o să fie perfect peste tot, la nivelul întregului corp, dar fiecare dintre noi are calități de netăgăduit, iar plusate cu un pic de încredere în propria persoană, ne fac pe toate frumoase. Fru-musețea vine din starea de armonie, de bine, de mulțumire a ta cu tine.
Există femei urâte? Întreb asta și pen-tru că opinia publică a fost scandalizată recent de afirmațiile denigratoare ale unor vedete în legătură cu aspectul fizic al femeilor.
Ah, nu! Fiecare dintre noi, cum spuneam mai devreme, poate să aibă un aspect mai puțin armonios. Dar având în vedere fap-tul că majoritatea pacientelor mele sunt mămici care au trecut printr-o sarcină, două, poate chiar trei, vă spun eu, corpul se schimbă complet. De la calitatea pielii, elasticitate, sâni, abdomen, şi în niciun caz nu trebuie să judecăm. Sunt nişte modifi-cări fiziologice, unele dintre ele, din păcate, nici măcar nu le putem corecta, nu le putem îmbunătăți, mai bine spus, din simplul motiv că nu există dispozitivele necesare. De exemplu, când este vorba despre vergeturi, cel puțin apariția verge-turilor la mămici chiar nu are legătură nici cu alimentația, nici cu sportul. Sunt paciente care îşi mențin şi greutatea sta-bilă în timpul sarcinii, slăbesc frumos după, fac sport, şi tot au vergeturi. E vorba despre elasticitatea pielii, care este codifi-cată genetic, şi pielea se rupe, din păcate, în anumite situații. Cât despre celulită, la fel, are o mare componentă hormonală la femei. Sunt de departe omul care să judece o femeie când intră în cabinet, şi unora să ştiți le este chiar ruşine să se dez-brace, se simt stinghere să îmi arate sânii, pe care îi consideră cei mai urâți din lume. Nu e aşa, pentru că este un lucru normal că sunt mai lăsați, mai goliți, îi luăm ca atare şi, evident, există soluții.
Care sunt cele mai cerute intervenții estetice, în clinica dumneavoastră? În zona asta, există cumva un trend?
Nu aş vrea să aducem în discuție cuvântul trend când vorbim despre chirurgia estetică, chiar cred că trebuie să alegem procedura potrivită pentru fiecare paci-ent, şi nu neapărat cea care este în trend. E adevărat că au existat trenduri, cel puțin în social media, şi aici amintesc despre „foxy eyes, care nu se face la noi în clinică. Ceea ce pot să vă spun este că majoritatea pacientelor care ajung în clinica mea sunt mămici care au nevoie de un pic de susținere la un an, doi după sarcină; vorbim despre refacere, volum, liftingul sânilor, reconturarea regiunii abdominale. Dacă vorbim despre chirur-gia estetică, având în vedere că am o echipă minunată alături de mine, formată din medici dermatologi şi esteticieni, putem să le oferim o serie de tratamente complet neinvazive până la intervenții extensive prin care să îmbunătățim calita-tea pielii şi aspectul ei, şi ne putem consulta asupra unei rutine de îngrijire acasă. Legat de terapiile neinvazive, cele mai frecvente sunt, evident, tratamentele laser şi cele injectabile, şi sunt foarte multe paciente care ne trec pragul în clinică lunar pentru tratamente de întreținere, de curățare sau tratamente corporale, pentru a îmbunătăți aspectul pielii şi aspectul celulitei.
S-a întâmplat să refuzați anumite ce-rințe ale celor care v-au călcat pragul cabinetului? Vin oamenii cu poze ale chipului lor ajustat de filtre și vor să le schimbați trăsăturile întocmai?
Da, am avut cazuri în care au venit cu pozele lor filtrate, cerându-mi să aibă pie-lea ca filtrul Paris sau să aibă ochii ca filtrul Foxy Eyes. Pentru mine, de la început este un caz de „aşa nu şi chiar am refuzat clar să fac o anumită procedură, din simplul motiv că aşteptările sunt nerealiste, şi nu ezit de fiecare dată să spun în social media despre impactul pe care îl au filtrele asu-pra percepției pacienților: creează aşteptări nerealiste şi chiar nu au ce să caute în realizarea unui plan de tratament. Să ştiți că spun de foarte multe ori NU în clinică. Chiar dacă am paciente care pot să aş-tepte destul de mult pentru o programare pentru o anumită intervenție, dacă eu consider că nu au nevoie, nu o vor face.
Ați luat contact cu oameni dependenți de operațiile estetice? Cum gestionați astfel de situații?
Este un subiect sensibil din simplul motiv că, atunci când facem o intervenție esteti-că, după o operație avem multă încântare, primul an postoperator ne bucurăm, doar că, ulterior, ne atrage atenția o altă zonă, unde e posibil, da, să avem nevoie. Şi ope-răm şi următoarea zonă. Ne bucurăm şi de asta. Să spunem că operăm abdome-nul, apoi operăm sânii, apoi vedem că avem buzele mai mici, injectăm buzele, apoi vedem că avem un execes de piele la nivelul pleoapelor superioare şi operăm şi pleoapele. Putem să spunem oarecum dependență de interveții estetice, pentru că este acea dependență de încântarea post-operatorie. Doar că eu spun de la în-ceput acestui gen de paciente că e posibil să le atragă atenția în permanență o altă zonă. Manageriez simplu din perspectiva în care accept să facem intervențiile dacă au nevoie. La un moment dat, încep să le deranjeze lucruri care nu se pot corecta sau care nu au indicație chirurgicală, şi atunci şirul acesta de intervenții estetice se opreşte.
Schimbați vieți, este adevărat, prin in-tervențiile estetice. Sunt curioasă dacă v-a rămas în minte un anume caz despre care îmi puteți povesti.
Având în vedere că e sfârşit de săptămână când răspund la acest interviu şi ieri a fost o zi plină de controale în clinică, mi-au rămas două paciente în minte: ambele sunt mămici. O pacientă, care era extrem de încântată, a venit îmbrăcată foarte frumos, la modul că i se vedeau formele, avea o ținută vestimentară total schimbată față de ceea ce avusese preoperator, era toată un zâmbet şi citez: „Doamna doc-tor, sunt toată un zâmbet, mi-ați schimbat viața, sunt cu totul alt om, eu, după ce am născut trei copii, nu mai puteam să merg la plajă, când ştiam că urmează vacanța pentru mine era un chin, când trebuia să merg la plajă eu mergeam doar în rochii, spuneam că mă doare burta, nu voiam să mă dezbrac, alături de soțul meu stăteam doar în sutien. Acum sunt toată un zâm-bet şi mi s-au schimbat şi postura, şi ținuta, şi încrederea, am revenit la ceea ce eram acum cinci ani şi vă mulțumesc din tot sufletul!. Cred că acestea au fost cuvintele ei, mai mult sau mai puțin, şi era o pa-cientă la care am făcut o intervenție complexă: am intervenit la nivelul sânilor, la nivelul abdomenului, am scos excesul de piele, am repoziționat țesuturile şi, mai mult decât atât, i-am adus acest zâmbet larg pe față. Iar o altă pacientă la fel mi-a spus: „Ştiam că, după cei doi copii, va trebui să apelez la chirurgia estetică (cred că avea aproximativ o lună de la inter-venție). Doamna doctor, mi-ați schimbat viața, pentru mine concediile nu mai sunt un coşmar, şi în casă, şi la serviciu, şi îmbrăcată, şi dezbrăcată pentru mine este altceva, că nu mai am stresul sânilor care îmi ies din sutien (avea şi o asimetrie mamară extrem de importantă, un sân cupă D, un sân cupă B). Nu mai am stres când trebuie să îmi aleg un sutien, nu mai am stres dacă stau într-o parte că îmi ies sânii, pentru mine este cu totul și cu totul altceva şi vă mulțumesc din suflet!. Cam astea sunt scenariile recente pe care mi le amintesc.
Tot mai multe femei aleg să-și mă-rească buzele. Unele, mult prea mult, potrivit opiniei publice. De ce credeți că a luat o asemenea amploare acest fenomen, care merge până într-acolo încât femeile cu buze subțiri au devenit o raritate. Este așa urât să ai buzele subțiri?
Nu, nu, buze frumoase nu înseamnă buze mari. Buze subțiri nu înseamnă buze urâ-te, fără doar şi poate. Buzele trebuie să fie armonioase, sunt anumite proporții pe care noi le luăm în calcul, distanța de la buza superioară la nas, planul dintre buza supe-rioară, buza inferioară şi bărbie. Amploa-rea pe care au luat-o în social media este dată de faptul că au fost promovate paciente cu buze extrem de mari, care s-au injectat şi s-au tot injectat… Și vă spun de ce s-au tot injectat: pentru că, din păcate, s-au obişnuit cu aspectul lor în oglindă şi au tot vrut, încă un pic, încă un pic, „am senzația că am o mică asimetrie într-o parte, aş vrea să mai punem puțin aici, am senzația că s-a dus acidul în buza de jos, mai vreau puțin, şi cu injectări repetate la trei luni şi încă un pic, încă un pic… ajungem la mult prea mult. Revenim la acel NU pe care nu ezit să îl spun în ca-binet atunci când este cazul, când depăşim proporțiile pe care trebuie să le avem.
Pe Elena Martin ce o face să se simtă frumoasă?
Pot să vă zic, cum spuneam mai devreme, frumusețea ține de încredere, şi să zicem că sunt norocoasă la acest aspect. Când mă trezesc, mă simt bine, şi mai frumoasă mă simt! Pot să zic că mă simt cea mai frumoasă când băiețelul mă ia în brațe şi îmi spune: „Eşti cea mai frumoasă mămi-că din lume. Atunci, da, chiar mă simt cea mai frumoasă!
Aveți doi copii mici și operați zilnic, de la 9 dimineața la 9 seara. Cum găsiți energie, timp și putere pentru acest program?
Dintotdeauna am fost foarte energică, şi dacă energia asta însemna învățat sau călătorit pentru învățat, studiat, operat, sport, orice ar fi, am avut energie. De mică, şi când spun de mică mă refer la clasele primare, eu nu dormeam foarte mult şi tot restul timpului făceam ceva. Învățam. De mică am fost foarte studioasă. Am foarte multă energie pentru că îmi place foarte mult ceea ce fac. La finalul zilei, am mai multă energie decât la prima oră a dimineții pentru simplul motiv că mă în-carc cu energie peste zi. Mă ajută foarte mult sportul pe care îl fac în fiecare dimi-neață, şi dimineață înseamnă ora 6. Mă simt foarte bine după acele 50 de minute de sport, efectiv mă încarc de energie. În sală mă simt foarte bine, alături de pa-cienți mă simt foarte bine şi se termină energia în această stare de bine şi foarte bine. Legat de cei mici, am ajutoare, prac-tic eu doar mă joc cu ai mei copii, stăm de vorbă, ne jucăm, ne jucăm şi iar ne jucăm. Chiar sunt o persoană norocoasă că am putut să le îmbin pe toate.
Ați creat și o linie de produse cosme-tice. Ce au ele diferit față de ceea ce era deja prezent pe piață?
Pandemia pentru mine a fost una benefică din acest punct de vedere: am reuşit să o valorific pentru a dezvolta linia de produse cosmetice, am ales Elena Martin Scientific Skincare auzind nevoile pacientelor care veneau în cabinet. Voiau rutine simple, produse care să combine mai multe in-grediente active pentru a obține ceva, controlul hiperpigmentării, controlul ex-cesului de sebum şi chiar cred cu tărie că rutina de skincare de acasă este extrem de importantă pentru a menține pielea fru-moasă. Facem tratamente în clinică, ne întreținem lunar, dar rutina de acasă să ştiți că este la fel de importantă!
Care este cel mai bine vândut produs din linia de tratamente Dr. Elena Martin? Și care este produsul dumnea-voastră favorit?
Sunt două produse care se bat în top, şi anume Lip Booster, pe primul loc, care l-a detronat pe Glow Touch. Lip Booster este preferatul meu, din simplul motiv că este produsul cel mai folosit. Îl folosesc di-mineața, îl folosesc înainte să îmi pun masca pe față să intru în sală, îl folosesc când îmi dau masca jos şi îl folosesc şi seara, la culcare. Glow Touch este crema hidratantă care nu încarcă tenul absolut deloc, hidratează şi se simte pielea foarte, foarte fină. Şi de aici a ajuns şi una dintre cele mai dorite creme, pentru că este universală, să spunem! Iar cel de-al treilea produs este Eye Treatment – crema pen-tru ochi care intră bine în piele şi catifelează zona fină a ochilor.
Pregătiți produse noi?
Întotdeauna. Colaborez cu un laborator din Barcelona, de unde aleg formulele pentru produsele mele, le testez pe propria persoană (apropo de asta, toate aparatele din clinică, înainte a fi achiziționate şi mai apoi recomandate, au fost testate de mine), asemănător şi pentru produsele cosmetice. Da, urmează un produs pentru păr, unul pentru mâini, pentru corp, un alt produs cu SPF. Am multe planuri!
Cât de important este să îngrijim și gâtul, și decolteul, nu doar fața?
Foarte important, din simplul motiv că sunt paciente care vin doi, trei ani la proceduri la față şi, la un moment dat, îmi zic: „Doamna doctor, dar la gât ce facem, pentru că parcă e din altă piesă?. Şi, da, devine din altă piesă dacă nu avem grijă de el. De aceea, recomand să combinăm procedurile, ce facem la nivelul feței să adaptăm şi la nivelul gâtului.
Vorbiți-mi, vă rog, și despre exfoliere. Mi se pare că multe femei ignoră acest pas al rutinei de îngrijire, îl consideră „pierdere de timp, ca să citez o prie-tenă.
Exfolierea, chimică sau fizică, ideal chimi-că, acasă, de două ori pe săptămână, este extrem de importantă pentru că înde-părtează stratul de celule moarte de la suprafața pielii şi permite substanțelor pe care noi ulterior le aplicăm să intre eficient în straturile mai profunde ale pielii. Ceea ce este foarte important, în schimb, este să nu fie extrem de agresivă, pentru că, dacă noi agresăm pielea, o sensibilizăm, şi aceasta se va apăra. Când se apără, de regulă, secretă sebuum sau pigment, în funcție de cât de mare este agresiunea. Nu este pierdere de timp în niciun caz, trebuie făcută, în funcție de tipul de ten. Poate fi, repet, fizică sau chimică, dar trebuie să fie blândă şi eficientă.
Pe cât de mult se insistă pe protecția solară, încă mai văd femei care merg la plajă cu uleiul de măsline în geantă. Cum ar mai putea fi convinse acestea să renunțe la acest obicei nociv?
Nici nu vreau să aud. Pacientele când vin la control, sau când vin în clinică, intră pur şi simplu în cabinet, şi sunt bronzate pe corp, îmi spun „bună ziua! şi apoi, imediat, „să ştiți că pe față am aplicat SPF. Nu vreau să aud de ulei de măsline din simplul motiv că vine la pachet cu riduri, pete şi, foarte important, cancere de piele – un aspect pe care deseori îl uităm. M-am uitat recent pe nişte studii de marketing, şi acestea au demonstrat faptul că sunt mai convingătoare imaginile şi campaniile legate de un bronz sănătos decât acelea care merg pe ideea de a aminti de pericolul de cancer de piele. Prin urmare, o reclamă care ne spune că putem face cancer dacă nu aplicăm pro-duse de protecție e mai puțin impactantă față de o reclamă cu o doamnă superbă care promovează un produs pentru un bronz sănătos (bronzul nu e niciodată să-nătos!). În marketing, acum se încearcă schimbarea acestei paradigme care pro-movează pielea bronzată ca fiind mai frumoasă şi bronzul – sănătos. Apropo de cancer, avem o pacientă veche care mergea la solar de foarte mulți ani, din diverse motive care nu au nicio legătură cu sănătatea: ca să fie pielea bronzată, să nu se vadă celulita, să nu se vadă verge-turile, să nu se vadă cicatricile, să, să, să… Și alături de mine era şi colega mea Alexandra Popa, medic dermatolog, eu încercând să o conving în acei ani că nu e bine să meargă la solar. Colega mea s-a uitat de-a dreptul oripilată şi a zis: „Cum adică mergeți la solar?. „Da, merg!, a răspuns pacienta. Colega mea a comple-tat: „Dar ştiți că aveți risc de cancer de piele de şapte ori mai mare, dar ştiți la ce riscuri vă expuneți şi ştiți cum o să arate pielea peste un timp?. Şi a zis: „Ah, OK!, şi de atunci nu a mai mers la solar din simplul motiv că întâlnirea aceasta a fost una extrem de tranşantă şi de francă, şi venită de la o persoană din exterior pe care nu o cunoştea. E un început şi aici, dar, da, să nu ne iasă din minte riscurile de cancer! Şi e şi de educație, şi eu am mers la solar acum mult, mult timp, şi chiar am postat un filmuleţ cu mine bron-zată. Mult timp nu am ştiut, dar acum ştiu şi să nu mai aud de stat la soare. Acce-lerează procesul de îmbătrânire. Mai zic de riscul de cancer o dată?
Cum arată rutina dumneavoastră de îngrijire a tenului? Numiți-mi produse-le preferate, vă rog!
Tenul meu se schimbă foarte mult pe par-cursul unei luni şi adaptez. Dimineaţa folosesc Cleanser. În zilele în care tenul meu nu are mai mult exces de sebum ca în mod normal, folosesc Deep Hydration Serum sau Glow Touch, dacă vreau şi mai multă hidratare. Apoi, folosesc Eye Treatment, SPF 50 plus Elena Martin şi Lip Booster dimineața. Seara, după vreo zece ore în care am stat cu masca pe față, folosesc Cleanser și Purifying Cleanser pe tenul umed, două-trei minute, de două trei ori pe săptămână. Apoi, aplic Age Down, Eye Treatment şi Lip Booster. Pentru exfoliere folosesc, în funcție de cum se simte tenul, fie Polish Face and Neck, fie Pore Control Mask. Iar după ce ştiu că nu mai merg la mare, de exemplu încă din perioada asta, folosesc uneori, seara, în loc de Age Down, Pigment Control. Este produsul din gama mea care conține tot ce trebuie pentru preven-ția hiperpigmentării şi îl las pe față peste noapte, pentru un ten luminos cu textură uniformă.
Dar rutina pentru corp? Spuneați că faceți sport…
Da, da, da! În fiecare dimineață, zilnic. Duminica nu fac, uneori. Miercurea fac de două ori, dimineața la 6 mă duc la sală, şi seara, la 9, la tenis. Iar vineri nu mă duc la sală, dar mă duc la tenis la 6 şi jumătate dimineața.
Poate fi întârziată îmbătrânirea prin produse cosmetice? Și care ar fi acele ingrediente după care să ne uităm când cumpărăm cosmetice anti-age?
Da, poate fi întârziat procesul de îmbătrâ-nire! Două creme sunt extrem de eficiente pentru prevenția îmbătrânirii, şi prin îmbătrânire înțelegem fotoîmbătrânire. Pentru că noi avem un ceas biologic, care face tic-tac mai repede sau mai încet în funcție de fiecare, adică îmbătrânim bio-logic mai repede sau mai încet. Cele două creme extrem de importante se numesc protecție solară şi un derivat de Vitamina A, un retinoid. Din gama mea vă reco-mand SPF 50 plus, care are şi agenți antioxidanți, şi ca retinoizi – Age Down şi Pigment Control. n
Stilist: ALEXANDRA CALAFETEANU
Coafură: MIRELA MACOVEI
Machiaj: DANA ARGEȘAN
Vestimentație: Joyz Store, OMRA, Clara Rotescu