Metode contraceptive la femei. Cum o alegi pe cea mai potrivită pentru tine?

 advertising.ringier
.

Având la dispoziție o listă variată de metode contraceptive, poate fi chiar dificil să faci cea mai inspirată alegere pentru prevenirea unei sarcini nedorite. 

De aceea, astăzi ne-am propus să discutăm despre soluțiile anticoncepționale la care ai acces, analizând modul de utilizare și eficiența acestora:  

Cum alegi cea mai bună metodă contraceptivă pentru tine?

Conform unui studiu publicat în 2010 [1], 80 de milioane de femei din întreaga lume se confruntă anual cu o sarcină nedorită, iar 45 de milioane din totalul acestora recurg la o întrerupere de sarcină. 

Datele din același studiu expun și faptul că majoritatea sarcinilor nedorite rezultă ca urmare a utilizării discontinue sau necorespunzătoare a metodelor contraceptive, în timp ce concluziile cercetării respective indică o legătură de cauzalitate între percepția față de aceste soluții și modul în care sunt alese. [1]

Așadar, pentru a-ți forma o părere bine definită despre metoda contraceptivă pe care vrei să o aplici, este important să începi cu un plan, construit pe o serie de răspunsuri personale. Conform Healthline.com [2], înainte de a face o alegere în acest sens, o femeie ar trebui să răspundă la următoarele întrebări:

  • Ce rată de eșec a metodei contraceptive alese ești dispusă să accepți? 
  • Vrei ca metoda aleasă să reducă și riscul contactării unei boli cu transmitere sexuală?
  • Ce buget ești dispusă să aloci pentru implementarea metodei contraceptive? 
  • Îți dorești ca utilizarea metodei contraceptive să rezolve o altă problemă medicală?
  • Iei în calcul și varianta de a avea copii în viitor? Dar într-un viitor mai apropiat? 
  • Ești dispusă să respecți un program de administrare, integrat în rutina unei zile?
  • Cât de deschisă ești cu scenariul în care trebuie să fii supusă unei examinări pelvine?

Metode contraceptive la femei: Ce soluții ai la îndemână?

Iată care sunt principalele opțiuni pe care le ai la dispoziție, pentru a te bucura de un control deplin asupra modului în care alegi să previi o sarcină nedorită. 

  1. Metodele contraceptive de barieră

Soluțiile din aceasta prima categorii sunt cât se poate de accesibile, atât din punct de vedere al bugetului necesar pentru procurarea acestora, cât și din punct de vedere al modului de utilizare:

Prezervativul exterior

Utilizarea prezervativului exterior în timpul actului sexual are un dublu rol: asigură o rată de succes de 97% (atunci când este utilizat corect) [3] în prevenirea unei sarcini nedorite si oferă protecție maximă (90%) împotriva HIV, Hepatitei B, gonoreei și a altor boli cu transmitere sexuală. 

Prezervativul intern (feminin)

Este un tip de prezervativ ce poate fi introdus în vagin și contribuie, de asemenea, la reducerea considerabilă a riscului de sarcină nedorită sau de contactare a unei boli cu transmitere sexuală. [2] 

Avantajele pe care le oferă țin de modul simplu în care poate fi utilizat (poate fi introdus chiar și cu 8 ore înainte de inițierea actului sexual) și de faptul că te poate proteja de boli cu transmitere sexuală sau de o sarcină nedorită, chiar dacă partenerul tău nu utilizează un prezervativ exterior. [2]

Buretele contraceptiv

Acesta este un disc de plastic, îmbibat în substanțe spermicide, ce împiedică sperma să ajungă în uter, omorând în același timp spermatozoizii care înoată către uter. 

Rata de succes [4] are la bază modul de utilizare și istoricul privind sarcinile (femeia a mai  născut sau nu până la momentul utilizării): 

Rata de succes de 9% –  nu au nascut și utilizează corect produsul de fiecare data; 

Rata de succes de 12% – nu au nascut si nu utilizează corect produsul de fiecare data; 

Rata de succes de 20% – au nascut si utilizează corect produsul de fiecare data; 

Rata de succes de 24% – au nascut si utilizează corect produsul de fiecare data.

Diafragma 

Acest dispozitiv contraceptiv reutilizabil se introduce în vagin inainte de penetrare, astfel încât accesul spermatozoizilor către uter să fie împiedicat. 

Pentru că diafragma se alege corect în urma unui consult de specialitate, medicul va stabili dimensiunile potrivite pentru diafragma ta. Rată de eșec: 17%.[5]

  1. Metode contraceptive intrauterine 

În cazul pacientelor care doresc o perioadă îndelungată de protecție împotriva unei sarcini nedorite, se recomandă următoarele măsuri contraceptive intrauterine: 

Steriletul 

Înregistrând o rată de eșec de doar 0.8% [5], steriletul este un dispozitiv de mici dimensiuni de forma literei T', ce este introdus în uter pentru prevenirea sarcinilor nedorite, fiind utilizat chiar și până la 10 ani, fără a necesita schimbarea. 

Sistemul intrauterin cu levonorgestreleum

Acesta este un dispozitiv asemănător ca formă și dimensiuni steriletului, plasat de medic în interiorul uterului. Eliberează în fiecare zi o cantitate mică de progesteron, pentru prevenirea unei sarcini nedorite. Poate fi utilizat pentru o perioadă de 3-6 ani și înregistrează o rată de eșec de 0.1-0.4% [5].

  1. Metode contraceptive hormonale 

Aceste soluții anticonceptionale implică utilizarea hormonilor sintetici pentru împiedicarea producerii unei sarcini. Iată 3 dintre cele mai cunoscute metode contraceptive hormonale: 

Implantul contraceptiv

Constă în introducerea unei tije subțiri în brațul pacientei, la nivel subcutanat. Aceasta contine progesteron, pe care îl eliberează în organism pe parcursul a 3 ani. În cazul impantului contraceptiv pe baza de hormoni, rata de eșec este de 0.1% [5]. 

Contraceptivele orale combinate

Mult mai cunoscute sub denumirea de anțiconcepționale', aceste medicamente conțin estrogen și progesteron (în cantități ce pot varia), ce inhibă fecundarea ovulului de către spermatozoid. Administrarea acestora se realizează doar pe baza recomandării medicului. 

Implantul contraceptiv

Este aplicat pe zona inferioară a abdomenului, pe fese sau în zona superioară a corpului (însa NU pe sâni). Această varianta de tratament este prescrisă de medicul specialist.

Plasturele eliberează progesteron și estrogen în organism și se aplică 1 plasture nou pe săptămână, timp de 3 săptămâni din lună, mai puțin în saptamana menstruației. Rata de eșec: 7%.  

  1. Metode contraceptive permanente

În cazul în care nu iti doresti copii, poti recurge la aceasta dintre cele doua metode contraceptive permanente: 

Legarea (ligatura) trompelor uterine

Pentru implementarea acestei metode contraceptive, este necesară intervenția chirurgicală într-o clinică de specialitate. Prin legarea trompelor uterine, spermatozoidul nu mai poate fecunda ovulul. Este o metodă cu o rată de eșec de 0.5%. Pacientele pot merge acasă chiar în aceeași zi.

Iată care sunt principalele metode contraceptive la care poți avea acces. Însă acestea nu sunt toate. Pentru a consulta întregul ghid cu soluții de prevenire a unei sarcini nedorite, dar și pentru a descoperi alte informații utile privind o eventuală planificare a acesteia, accesează acum acest link: Metode contraceptive la femei

Nu uita că poți apela cu încredere la recomandările medicului tău ginecolog, oricând dorești să afli răspunsuri concrete pentru întrebările tale. O discuție deschisă cu specialistul pe marginea acestui subiect poate clarifica orice nelămurire pe care o ai, în privința soluțiilor de care poți dispune la momentul respectiv! 

REFERINTE: 

1. Ehsanpour, Soheila, et al. A Comparative Study on Attitude of Contraceptive Methods Users towards Common Contraceptive Methods. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3208930/. Published December 15, 2010. Accessed February 17, 2021. 

2. Kassel, Gabrielle. How to Figure Out Which Birth Control Method Is Right for You. Edited by Janet Brito, www.healthline.com/health/birth-control/methods. Published August 31, 2020. Accessed February 17, 2021.

3. Marfatia, Y S, et al. Condoms: Past, Present, and Future.' Indian Journal of Sexually Transmitted Diseases and AIDS, Medknow Publications & Media Pvt Ltd, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4660551/. Published July – December, 2015. Accessed February 17, 2021.

4. The Healthline Editorial Team. About the Birth Control Sponge. Edited by Zara Risoldi Cochrane, www.healthline.com/health/birth-control-sponge. Published December 16, 2016. Accessed February 17, 2021. 

5. Contraception.' Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, www.cdc.gov/reproductivehealth/contraception/index.htm. Published August 13, 2020. Accessed February 17, 2021. 

Sursa foto: shutterstok.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton