Mike Godoroja revine în atenția publicului meloman cu o piesă manifest, o piesă care spune mai multe decât cântă și cântă mai multe decât spune. Lansată în urmă cu mai bine de 11 ani, artistul decide să readucă în actualitate piesa „Caii din Pădurea Letea', piesa introdusă acum pe albumul 2024 Viață – iubire.armonie.zbor.'
În pădurea de la Letea, din Delta Dunării, trăiesc în jur de 2000 de cai sălbăticiți. Pădurea este cea mai veche rezervație naturală din România și printre ultimele locuri din Europa în care se mai găsesc cai sălbatici. Pe vremea comuniștilor, oamenii nu au mai avut cu ce să-și hrănească animalele, așa că le-au lăsat libere, pe câmp. După ‘90, turmele de cai au devenit adevărate mine de aur pentru localnici și samsarii cu relații prin Italia, unde mortadella cu carne de cal este o rețetă foarte populară.
Acum 7 ani, cu ajutorul sătenilor, negustorii veneau și își îndesau TIR-urile cu cai. Până la refuz. Pentru că animalele deveneau violente și începeau să se lovească între ele, samsarii au găsit și o metodă să le liniștească. Le tăiau tendoanele ca să nu-și mai miște picioarele. Doar să rămână vii până la abator.
Așa se face că, până în 2011, Letea a fost pepiniera cu carne de cal de cea mai bună calitate din Europa. Organizația Vier Pfoten a intervenit atunci și a reușit să salveze de la tăiere 41 de animale, restul cailor au murit în timpul transportului cu camionul. Prin luna mai, 2011, masacrarea cailor sălbatici din Delta Dunării a luat sfârșit. Asociația Vier Pfoten a oprit ultima încercare a samsarilor de a duce cai sălbatici la abator.
Reprezentanţii SOS Caii Deltei susţin, însă, că tragedia este departe de a se fi terminat. Cel puţin 250 de cai sălbatici au fost ucişi, iar alți zeci ar putea să aibă același tragic destin.
„Îmi doresc, este adevărat, să readuc în atenție piesa „Caii din Pădurea Letea', o piesă manifest, o piesă cu un mesaj aparte, o piesă care și-a dorit să aducă în actualitate o povestea reală, care s-a întâmplat. La vremea aceea, atunci când am compus piesa, am fost inspirat de o situație absolut tragică despre care se vorbea atunci. Localnicii din zona Pădurea Letea discutau despre împușcarea cailor pentru că le călcau culturile. În acest context, vreau să reamintesc că această piesă este un protest împotriva multor apucături sub-medievale dar și a lipsei de reacție a autoritaților.', declară Mike Godoroja.
Mixată 100% analog, nimic digital (sic!), pe bandă de magnetofon și cu aparatură pe tuburi așa cu se produceau albumele Sfinx, Phoenix sau chiar Pink Floyd.
Desigur, păstrându-și motto-ul acestui 2024, an în care Mike Godoroja urmărește să-și reîmprospăteze opera, această piesă va ajunge la public într-o formă video elaborată în acord cu tehnicile moderne, beneficiind de ajutorul AI. Ne reamintim, desigur, faptul că Mike Godoroja este primul artist din generația clasică, care decide să introducă Inteligența Artificială în opera sa.
ASCULTĂ PIESA AICI: „Caii din Pădurea Letea'