Principalele motive pentru care să alegi Malta ca următoarea ta destinație de vacanță. Itinerarul pentru o săptămână perfectă: sit-uri UNESCO, istorie, gastronomie

.

Malta nu este doar o țară insulară din Europa de Sud, ci un loc în care visele tale pot devin realitate. Gama largă de activități de care te poți bucura aici te vor relaxa, dar, totodată, te pot scoate din zona de confort și, cel mai important, datorită lor nu te vei plictisi nicio clipă! Dacă îți dorești să ai parte de o experiență unică și de neuitat, Malta este destinația ideală pentru viitoarea ta vacanță de vară. Iată ce surprize te așteaptă aici!

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI


Malta este cu siguranță un loc magic, ce așteaptă să fie descoperit în următoarea ta vacanță. Acest arhipelag mediteranean ar putea fi mic, dar cu siguranță sfidează așteptările la fiecare pas. În această călătorie, turiștii se pot bucura de o gamă largă de activități. Siturile istorice și culturale, gastronomia, degustarea de vinuri, retragerile de wellness, drumețiile, yachting-ul, viața de noapte și, desigur, plajele superbe sunt doar câteva dintre atracțiile principale.


Iată principalele motive pentru care Malta ar trebui să fie următoarea ta destinație de vacanță:

Istorie unică și vibrantă

La fiecare pas, vei descoperi istoria magnifică a Maltei, care datează de mii de ani. De-a lungul celor 8.000 de ani civilizație, Malta a avut o succesiune de conducători, inclusiv fenicieni, romani, arabi, cavalerii Sf. Ioan, francezi și, în final, britanici. Fiecare și-a pus amprenta asupra identității, culturii, aromelor și peisajului țării. Pasionații de istorie vor găsi nenumărate oportunități de a explora trecutul istoric al Maltei.

Situri renumite în patrimoniul mondial UNESCO

Insulele Malteze au trei situri înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acestea sunt:


Templele Megalitice: Cele șapte temple megalitice găsite pe Insulele Malta și Gozo se numără printre cele mai vechi clădiri de piatră de sine stătătoare din lume. Fiecare complex este o capodoperă arhitecturală unică.

Ipogeul Hal Saflieni: O cameră funerară subterană unică de o valoare excepțională. Calitatea arhitecturii sale și starea sa remarcabilă de conservare îl fac un monument preistoric esențial.

Valletta: Capitala Maltei, construită de Cavalerii Sf. Ioan. Găzduiește sute de monumente, inclusiv magnifica Co-Catedrală Sf. Ioan care găzduiește singura pictură semnată vreodată de Caravaggio, Valletta este una dintre cele mai concentrate zone istorice din lume.


Mdina – Orașul Tăcut

Mdina, fosta Capitală, este un adevărat paradis al arhitecturii medievale și a barocului. Este unul dintre cele mai bune exemple ale unui oraș antic, fortificat din Europa. Străzile sale înguste și șerpuite, palatele împodobite și bisericile care datează din perioada medievală, transformă Orașul Tăcut într-un muzeu în aer liber, care te va fascina cu siguranță.


Gastronomia Malteză

Nu poți rata nici gastronomia Malteză! Bucătăria locală reflectă istoria în carouri a insulelor; un amestec unic de arome mediteraneene și arabe. Când luați masa în Malta și Gozo, nu ratați să gustați delicatese tradiționale, cum ar fi pastizzi (produse de patiserie fulgioasă cu umplutură de ricotta sau mazăre), ħobż biż-zejt (pâine malteză crocantă, acoperită cu ton și alte ingrediente mediteraneene), tale umplute, qarnit (tocană de caracatiță), lampuki (mahi-mahi tânăr, de obicei prăjit), aljotta (ciorbă de pește) și în final, iepure (prăjit sau înăbușit).


Dacă ești fan fructe de mare, poți lua masa în satul pitoresc de pescari Marsaxlokk. În perioada august – decembrie, trebuie să guști neapărat din lampuki (peștele dorado).

Și Fenkata este un preparat pe care nu trebuie să-l ratezi! E este felul de mâncare național îndrăgit al Maltei, de iepure, servit prăjit în usturoi sau gătit în vin. Cei mai curajoși pot încerca și laħam taż-żiemel (carne de cal) sau bebbux (melci).

În Malta există 40 de restaurante recunoscute de Ghidul Michelin. Printre ele se numără ION Harbour din Valletta, primul care a primit două stele Michelin. Celelalte pietre prețioase de o stea sunt Noni, Bahia, De Mondion, Rosami at The Villa, Under Grain și Fernandõ Gastrotheque.


Gozo – Insulele învecinate cu Malta

Gozo, cunoscută ca „insula soră’ a Maltei îți va tăia respirația prin frumusețea ei. Aceasta oferă o privire unică în trecut, datorită siturilor sale istorice, a satelor, a litoralului și tradițiilor agricole. De asemenea, poți vedea vechea practică de colectare a sării de mare de-a lungul țărmurilor Golfului Xwejni.


Itinerarul perfect pentru 7 zile în Malta

Dacă sejurul tău în Malta durează șapte zile atunci te poți considera un norocos! Există o mulțime de lucruri pe care le poți face, fără să le repeți, într-o săptămână unică.

Ziua 1 – Aterizarea, magazinele și buticurile din centrul comercial

După ce aterizați pe Aeroportul Internațional din Malta și v-ați localizat cazarea, puteți începe deja călătoria în Malta. Luați cina la Sliema, cu vedere la orizontul iluminat al Valetei. Dacă ora de sosire vă permite, luați în considerare sosirea mai devreme la Sliema pentru a explora magazinele și buticurile din centrul comercial din Malta.

Ziua 2 – Valetta și cele Trei orașe

Valetta, acest sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, este cea mai mică capitală a Europei, dar și una dintre cele mai frumoase. Puteți admira aici palatele sale maiestuoase, fortificațiile impunătoare, străzile pitorești, restaurantele, cafenelele și barurile. De asemenea, trebuie să vizitați și Teatrul Manoel, Co-Catedrala Sf. Ioan, Grădinile Barrakka Superioare și Inferioare și Palatul Marelui Maestru!

Nu trebuie să ratați nici cele Trei Orașe! Pentru a ajunge aici, după ce v-ați bucurat din plin de frumusețile din Valetta, luați o barcă tradițională din Grand Harbour și ea vă va duce, în mai puțin de cinci minute, la destinație. Cele Trei Orașe sunt Senglea, Cospicua și Vittoriosa, acesta din urmă fiind cel mai mare. Cunoscută inițial sub numele de Birgu, Vittoriosa și-a câștigat numele datorită poziției sale victorioase în Marele Asediu din 1565. În ciuda daunelor suferite în timpul bombardamentelor din cel de-al Doilea Război Mondial, a rămas la fel de bogat în istorie. Vizitele obligatorii în cele trei orașe includ Grădinile Gardjola din Senglea și Fortul St. Angelo din Vittoriosa.

Ziua 3 – Mdina, Rabat și Mosta

Mdina sau Orașul Tăcut a fost prima capitală a Maltei în timpul Cavalerilor Maltei. Zidurile sale fortificate, străzile înguste și amestecul de arhitectură medievală și barocă, îl fac unul dintre cele mai încântătoare locuri de pe insulă.

Domul Mosta este unul dintre cele mai mari domuri nesusținute.

De asemenea, și orașul vecin, Rabat, ascunde o mulțime de surprize plăcute. Puteți lua prânzul aici, fie la un restaurant Michelin, fie unul obișnuit care servește faimoasele pastizzi. După ce ați mâncat, explorați siturile istorice, precum Muzeul Wingacourt și Catacombele Sf. Paul.

Orașul Mosta așteaptă și el să fie explorat. Vizitați unul dintre cele mai mari domuri din lume la Rotonda din Mosta. Aceasta din urmă este o biserică romano-catolică construită între 1833 și 1860. A evitat cu strictețe distrugerea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când în 1942 o bombă aeriană a străpuns cupola și a căzut în biserică în timpul liturghiei, fără a exploda. Acest eveniment a fost interpretat de maltezi ca un miracol.

După-amiaza trebuie să vă alocați puțin timp și pentru o degustare de vinuri. Insulele malteze se mândresc cu cele două soiuri de struguri indigene numite Ġellewża (roșu și roze) și Girgentina (alb).

Ziua 4 – Gozo

Insula soră a Maltei, Gozo, vă va fermeca. Este plină de pietre prețioase ascunse, plaje și situri istorice. Puteți ajunge aici cu feribotul, prin două opțiuni. Gozo Highspeed pleacă din Valletta și durează 45 de minute, în timp ce Gozo Channel durează 30 de minute de la portul Cirkewwa din nordul Maltei. Cu Gozo Channel, puteți chiar să vă luați mașina la bordul feribotului.

Gozo măsoară cât o treime din dimensiunea Maltei și este un loc mai rural și mai liniștit. Vizitați aici Cetatea, Bazilica Ta Pinu, Parcul Arheologic Ġgantija, Moara de vânt Ta Kola, Peștera Mixta, Dwejra și Marea Interioară, Valea Għasri, Golful Ramla și salinele.

Ziua 5 – Temple Megalitice, Grota Albastră și Stâncile Dingli

Grota Albastră este un obiectiv turistic spectaculos. Peștera uimitoare formată în stâncă poate fi admirată de sus sau explorată prin excursii cu barca. În jurul ei veți găsi unele dintre cele mai limpezi și strălucitoare ape albastru-cobalt.

În apropiere de Grota Albastră se află Parcul Arheologic Haġar Qim și Mnajdra. Acest sit al Patrimoniului Mondial UNESCO prezintă un grup de clădiri megalitice monumentale datând din anii 3600–3200 î.Hr.

În imediata apropiere, la doar 15 minute distanță de Parcul Arheologic Haġar Qim și Mnajdra, se află Stâncile Dingli. Ele reprezintă o întindere lungă de stânci, cu vedere la mare, ce oferă o panoramă de vis.

Ziua 6 – Comino și Popeye Village

Ca să ajungeți la Comino, luați feribotul din Cirkewwa. Comino e o insulă e cunoscută pentru fabuloasa Lagună Albastră. De asemenea, găsiți aici și o mulțime de plaje frumoase și trasee de drumeții.

După ce ați admirat pe deplin frumusețile din Comino, pe drumul de întoarcere puteți face o oprire și la Popeye Village. De sus, puteți vedea decorul original de film din producția muzicală din 1980 „Popeye’, cu Robin Williams în rol principal.

Ziua 7 – Marsaxlokk, Bazinul Sf. Petru

Nu plecați din Malta până nu vizitați și la fermecătorul sat de pescari Marsaxlokk. Aici veți putea admira portul pitoresc, bărcile tradiționale de pescuit „cu ochi’ numite luzzus și puteți explora piața plină de viață, mai ales dacă este duminică. De asemenea, trebuie să încercați aici și cel mai proaspăt pește sau fructele de mare la unul dintre restaurantele situate pe malul apei.

După o săptămână extraordinară în Malta, plină de aventură, mergeți la Aeroportul Internațional din Malta pentru plecare.

Sursă foto: visitmalta.com