Nici tu nu ai absorbante gratuite la job?! Cum susține Enroush dispariția acestui tabu

 advertising.ringier
.

La finalul lui 2020, Scoția intră oficial în istorie drept prima țară din lume unde produsele menstruale sunt gratuite. La începutul lui 2021, Noua Zeelandă oferă gratuit produse menstruale în școli, urmată de Kenya, Franța și alte țări din Australia și SUA. În Marea Britanie, TVA-ul pe produse menstruale este 0%. În România…?

În România, brandul românesc de produse menstruale organice Enroush încă face eforturi pentru a disipa miturile și tabuurile legate de menstruație. Cu misiunea de a normaliza menstruația și de a face produsele menstruale accesibile, a pornit și inițiativa Menstruații la job'. Pentru că da, astfel de mișcări sunt necesare pentru a conștientiza că menstruația este o funcție normală și naturală, și că stigmatizarea ei nu aduce nimănui niciun beneficiu.

Deja unele țări oferă gratuit tampoane și absorbante în școli sau licee. Altele au scăzut TVA-ul pe aceste produse la 0%. Nici în Scoția, nici în Australia, SUA sau alte regiuni, aceste schimbări nu au avut loc peste noapte. Însă și în România, pornind de la inițiative precum cea a brandului Enroush, lucrurile pot începe să se schimbe, și întâmpinarea nevoilor de igienă feminină să devină astfel o normalitate.

Nu este o misiune ușoară… dar nici imposibilă!

Enroush încurajează companiile să ofere gratuit produse menstruale în toaletele angajaților. Această acțiune de responsabilitate socială poate schimba activitatea de la birou în timpul menstruației dintr-o experiență dificilă într-una inclusivă pentru femei și adaptată nevoilor lor.

Pentru companii, produsele menstruale gratuite la locul de muncă pot suna a lux. Pentru persoanele fără menstruație, pot suna a tratament preferențial. Dar în esență, nu este altceva decât un pas către normalizarea menstruației și către încurajarea egalității de gen la locul de muncă.

Deși implementarea acestei inițiative nu este ușoară, acest lucru nu este nici imposibil. Lucru pe care îl demonstrează din ce în ce mai multe țări care urmează exemplul Scoției.

Menstruația la job este încă tabu?

Este, și nu doar la job. Lipsa de educație, dezinformarea și disconfortul își lasă amprenta și fac tabuuri din discuțiile despre menstruație atât la locul de muncă, cât și în școli, licee și orice alt cerc social. Lucru care are impact asupra tuturor persoanelor care menstruează.

Unul dintre aceste efecte este ceea ce numim sărăcie menstruală, o situație care afectează, conform ONG-urilor, 1 din 10 femei în România, unde 1 milion de fete și femei nu au acces la produse pentru menstruație, din motive financiare sau altele.

În plus, la nivel global, fetele și femeile lipsesc între 10-20% din timpul de la școală sau de la locul de muncă din cauza stigmei sociale, a condițiilor sanitare necorespunzătoare sau a lipsei de produse menstruale. 

Este necesar să normalizăm produsele menstruale în toaletele publice?

În aceste condiții, este absolut necesar să normalizăm în primul rând discuțiile deschise despre menstruație, cu ce și cum se menține igiena menstruală, cum se pot preveni durerile menstruale, cât de eficienți sunt plasturii menstruali etc. În al doilea rând, accesul la absorbante și tampoane.

Fetele și femeile cred încă în mituri și informații incorecte despre menstruație din cauza lipsei de educație, sau au cu greu acces la produse de îngrijire. O consecință a acestor lucruri o constituie igiena menstruală precară, care are drept rezultat dezvoltarea unui număr copleșitor de infecții și alte probleme la nivelul tractului urinar și al sistemului reproductiv.

Introducerea și distribuirea gratuită a produselor menstruale în toaletele frecventate de femei la școală, la birou sau în orice alt spațiu public, este un prim pas în direcția sănătății intime. Pentru ca persoanele care menstruează să își poată gestiona menstruația în condiții de siguranță și decență.

Știai că Enroush încurajează corporațiile să îți ofere gratuit în toaleta de la job produse menstruale?

Pentru că menstruația nu ține cont de programul de muncă. Sângerarea nu respectă un orar prestabilit și nu apare doar în pauza de masă. Fluxul abundent nu dispare doar pentru că weekendul s-a încheiat și este necesară productivitate maximă la birou.

Ba din contră! Lipsa accesului la produse menstruale și la facilități pentru femeile la menstruație poate avea – și chiar are – ca rezultat învoirea de la locul de muncă sau prezența cu un nivel scăzut de energie și concentrare. Femeile ajung deranjate că au menstruație, care le afectează workflow-ul și de care își doresc să scape cât mai curând.

Mai mult, nu doar că femeile pot beneficia de o igienă corectă și corespunzătoare atunci când locul de muncă le asigură produsele menstruale. Ci și corporația în sine va beneficia de implementarea acestei schimbări, dintr-o sumedenie de perspective:

  • Este susținută creativitatea și inovarea: fără preocuparea pentru produse menstruale, femeile pot avea focus maxim pe munca propriu-zisă și pot participa cu un randament ridicat la sesiunile de brainstorming și soluționare a problemelor.
  • Scade absenteismul: când nu mai au nevoie să rămână acasă, nu o vor face. Dacă în zilele cu flux abundent își pot prioritiza îngrijirea menstruală și la locul de muncă, prezența lor va crește.
  • Crește productivitatea: eliminarea acestei griji este o metodă de management al stresului legat de absorbante și tampoane la menstruație, astfel reducând și stresul profesional – burnout-ul
  • Se promovează egalitatea la locul de muncă: organismul feminin funcționează diferit față de cel masculin, iar acceptarea și susținerea acestor diferențe reprezintă un act de responsabilitate socială și de promovare a egalității.

… Și nu ORICE produse menstruale!

Când o corporație alege absorbante pentru angajate, alegerile sănătoase sunt cele care vor aduce cele mai multe beneficii în companie, pe termen lung. Absorbante care protejează angajatele fără a le pune sănătatea în pericol și mai mult, care le pot ameliora simptomele și le oferă transparență absolută cu privire la ingredientele care intră în contact cu pielea lor.

De aceea sfătuim angajatorii să contacteze Enroush atunci când sunt în căutarea produselor  menstruale pentru angajate. Produsele menstruale convenționale pot fi contraproductive: pot înrăutăți simptomele și pot declanșa alergii. În locul lor, absorbantele și tampoanele create de Enroush prioritizează gestionarea menstruației cu ingrediente pure și naturale.

Pentru că Enroush susține o îngrijire menstruală modernă, cu tampoane și absorbante non-toxice, biodegradabile și eco-friendly, din 100% bumbac organic certificat GOTS și fibre naturale, aprobate dermatologic și ginecologic. Ele au o putere ridicată de absorbție care previne scurgerile și sunt adaptate corpului fiecărei femei pentru ca ea să fie încrezătoare, lipsită de grija menstruației și complet conectată la proiectele de la locul de muncă.

Cum arată o zi de menstruație la locul de muncă cu Enroush?

Sau, mai bine zis, ce se schimbă la o zi de menstruație la job în toaleta unei firme care asigură absorbante Enroush versus a uneia care care nu le oferă?

  • Angajatele au la îndemână produsele menstruale oricând și nu sunt nevoite să părăsească incinta pentru a le procura.
  • Workflow-ul și proiectele nu sunt perturbate de lipsa de concentrare a angajatei pe seama alergiilor la menstruație cauzate de produsele convenționale.
  • Crește satisfacția  la locul de muncă datorită politicilor companiei și sistemului de susținere a sănătății menstruale și a sistemului reproductiv feminin.

Enroush este un brand românesc sustenabil și de încredere de absorbante și tampoane 100% organice, cu o misiune să aducă produse de îngrijire menstruală gratuite la birou. Este dedicat sănătății femeilor, dar și mediului înconjurător și diminuării sărăciei menstruale. Deja există colaborări ale brandului cu clinici, școli, bănci și alte instituții din România, și alegerea de a introduce produsele sale în toaleta companiei poate fi un pas înainte către atingerea obiectivului de normalizare a menstruației la job.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton