Niklas Stadler, fotograf profesionist Leica: ”Prefer telefonul mobil, pentru că îmi doresc ca oamenii să renunțe la barierele emoționale și să se simtă în largul lor chiar și atunci când sunt fotografiați”

 advertising.ringier
.

Se spune că o imagine face cât 1.000 de cuvinte și acest lucru ne este pe deplin confirmat de către Niklas Stadler, fotograf profesionist Leica. Să poată însă oare surprinde un smartphone mai bine decât un aparat foto profesional emoțiile și sentimentele? Celebrul fotograf ne asigură că oamenii sunt mai puțin intimidați la vederea unui telefon, devenind mai deschiși în fața camerei, și astfel pot fi surprinse momente autentice, care transmit mai multă emoție privitorului.

  1. Cum pune în valoare atingerea umană subiectul unei fotografii?

Sunt de părere că prin implicarea unui subiect uman în fotografie cresc șansele considerabil ca respectivul cadru să genereze și mai multă emoție. Privitorul se poate conecta mult mai ușor cu o instanță atunci când sunt fotografiate persoane. De aceea, în munca mea, îmi place să combin locații unice, lumină de poveste și, cel mai important, oameni. 

  1. Cum poate un smartphone să facă o fotografie să vorbească într-un mod cât mai vibrant?

Din punctul meu de vedere, smartphone-ul îți dă libertatea să creezi un conținut mult mai autentic decât cel pe care îl obții cu ajutorul unei camere de fotografiat. Oamenii se simt diferit în fața aparatului de fotografiat, care devine un obstacol între ei și fotograf. De aceea prefer telefonul mobil, pentru că îmi doresc ca oamenii să renunțe la barierele emoționale și să se simtă în largul lor chiar și atunci când sunt fotografiați. Doar așa pot să captez și să obțin în fotografiile mele expresii faciale autentice și un limbaj corporal mai relaxat. Prind astfel în imagine momente autentice, care pun și mai bine în valoare instanța fotografiată, emoția, transmisă ulterior privitorului. 

  1. Cum poți surprinde cel mai bine emoțiile și sentimentele într-o fotografie făcută cu un smartphone?

În primul rând, smartphone-ul îți permite să faci ceva ce camera nu te lasă și anume să te apropii cât mai mult de subiect. Oamenii sunt deschiși la vederea unui telefon mobil, astfel că poți să devii cu ușurință parte din scena pe care îți dorești să o fotografiezi. De asemenea, prin interacțiune directă și chiar dialog cu oamenii, se poate obține o fotografie care să surprindă în mod real ceea ce sunt ei cu adevărat, fără bariere. 

  1. Credeți că smartphone-ul reduce bariera dintre fotograf și subiect?

Cu singuranță, bariera dintre un fotograf și subiect este 100% redusă atunci când fotografiezi cu un smartphone. Toată lumea știe că se află în fața unui telefon mobil, dar nu mulți dintre noi știu cum este să fii în fața unui obiectiv foto. Smartphone-ul îți permite să vorbești lejer cu cei din fața ta, chiar dacă urmează să îi fotografiezi. De aceea, pentru fotografii reușite cu telefonul mobil, recomand interacțiunea naturală cu persoanele care sunt fotografiate, poate chiar glume care să destindă atmosfera și astfel să pot fi surprinse cadre cât mai realiste. 

  1. Ați mai fost în contact cu cultura românească?

Este pentru prima dată pentru mine când interacționez cu cultura românească, deși auzisem câte ceva despre Dracula (râde). Să fiu în România și să văd la prima mână obiceiuri din cultura locală a fost pentru mine cu adevărat copleșitor. Castelul vechi în care am fotografiat, alături de uimitoarele costume tradiționale și chiar camera veche în care ne-am aflat au fost o experiență unică. 

Am asistat la o sesiune de dansuri tradițional românești unde mi s-a părut că recunosc frânturi din valsul vienez, dar și părți extrem de diferite, cu siguranță mult mai dificile decât versiunea austriacă pe care o cunoșteam eu.  

  1. Ce ați încercat să surprindeți, în ziua de filmare a proiectului, dar și în România, de când ați aterizat?

Mi-am dorit, la fel ca în toate proiectele mele, să surpind și acum emoții reale, autentice. Acesta este întotdeauna lucrul pe care încerc să mă concentrez. Ce ar fi o fotografie fără emoții autentice? Din perspectiva unui fotograf, am încercat să arăt un alt unghi al culturii românești. Uneori de sus, alteori de jos, dar întotdeauna în straturile de tradiție, prezentând frumusețea diversă a țării.  

  1. Cum e să înlocuiești camera foto cu un smartphone?

Cred că la început este ciudat, mai ales dacă ești fotograf profesionist, să înlocuiești camera foto cu un smartphone. Eu fac fotografii de mai bine de 10 ani, iar pasiunea aceasta înseamnă și să fii atent la aparatul cu care lucrezi, pentru că te poate ajuta să captezi cât mai bine ceea ce îți dorești, indiferent dacă vorbim de subiect uman, natură sau poate chiar forme abstracte. Așadar, un aparat foto profesional poate fi considerat indispensabil, dar dacă te familiarizezi cu noile circumstanțe, mă refer aici desigur la smartphone, este distractiv, pentru că este mai ușor să obții rezultate frumoase mult mai repede. Telefonul este mult mai la îndemână, mai versatil și ușor de integrat inclusiv în viața cotidiană când poate îți apare fără să plănuiești un cadru excelent.  

  1. Care sunt cele mai bune motive pentru a face acest lucru?

Unul din cele mai mari atuuri pentru utilizarea smartphone-ului în fotografie este acela că telefonul este foarte flexibil. Poți trece de la un obiectiv la altul în câteva secunde. Poți să editezi direct pe telefon și să publici fotografia pe rețelele de socializare. Așadar, de la producția foto la rezultatul final în mai puțin de 3 minute. Asta este aproape imposibil cu o cameră foto mare.

  1. Cum ați descrie camera Xiaomi 14 și funcțiile foto?

Concepută pentru utilizare individuală, permite o operare rapidă și precisă. Tranziția de la producție la rezultatul final are loc aproape instantaneu. Această eficiență asigură obținerea de rezultate într-o clipită – consider că această caracteristică este incredibil de satisfăcătoare de utilizat.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton