De cele mai multe ori, oboseala cronică apare pe fondul unor probleme legate de stilul de viață, cum ar fi lipsa orelor suficiente de somn, ori a activității fizice. Alteori, oboseala este un simptom al unei boli (virală, ori de natură hormonală) care necesită tratament.
Oboseala cronică se manifestă printr-o senzație constantă de epuizare, fără o cauză anume, și o incapacitate a persoanei de a se odihni așa cum ar trebui. De fapt, persoanele care suferă de oboseală cronică au dificultăți în a se relaxa, fiind într-o continuă stare de tensiune.
Când apare oboseala cronică
Așa cum menționam mai sus, alegerile legate de stilul de viață, cum ar fi o dietă nesănătoasă, lipsa mișcării sau munca în condiții stresante pot contribui la apariția oboselii cronice. De asemenea, oboseala persistentă poate apărea și pe fondul unor probleme de sănătate, cum ar fi modificările hormonale, ori pe fondul unor probleme ce țin de viața de familie, cum ar fi decesul unei persoane apropiate, ori îngrijirea unui bebeluș.
Tratamentul pentru oboseala cronică, în primă fază, nu este neapărat un tratament convențional. Ci constă, mai degrabă, în recomandări și tehnici prin care persoana afectată de oboseala cronică adoptă obiceiuri sănătoase de somn. Prin mici schimbări în ceea ce privește salteaua și perna pentru gat, de exemplu, calitatea somnului se poate îmbunătăți semnificativ.
Cum previi oboseala cronică
Cauzele apariției sindromului de oboseală cronică nu sunt mereu ușor de identificat, așa că este aproape imposibil să numești modalitățile prin care poți preveni apariția acestei afecțiuni. Cu toate acestea, un stil de viață echilibrat, în care se pune accent pe odihnă, reduce semnificativ riscul instalării oboselii cronice.
Așadar, stabilirea unei rutine înainte de culcare poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului. Să nu uităm și de acel sentiment de confort și liniște care apare când te învelești cu o pilota groasa și călduroasă în zilele de iarnă.
Oboseală cronică sau burnout?
Oboseala cronică și sindromul de burnout sunt ușor de confundat pentru că elementul central al ambelor patologii constă în epuizarea excesivă. Cu toate acestea, sindromul de burnout este mai degrabă asociat cu stresul și suprasolicitarea la locul de muncă, pe când oboseala cronică nu are o cauză anume.
Netratat, burnout-ul are numeroase consecințe negative în ceea ce privește motivația și puterea de concentrare a persoanei afectate, lucru care nu se întâmplă neapărat și în cazul oboselii cronice.
Oboseala cronică poate avea numeroase cauze. Dacă ești mai tot timpul obosit sau întâmpini probleme în a rămâne vigilent pe timpul zilei, discută cu un medic despre ceea ce trăiești. El poate stabili dacă oboseala persistentă este un simptom al unei afecțiuni medicale pentru care ai nevoie de tratament.