Oboseala cronică: trei afecțiuni frecvente care au acest simptom comun

.

Dacă, de îndată ce te trezești, îți este dificil să te ridici din pat și să-ți faci treburile cotidiene, vreme de mai multe săptămâni, dacă cele mai mici sarcini necesită din partea ta un efort supraomenesc și te duci la culcare la fel de epuizată ca dimineața, înseamnă că suferi de oboseală cronică. Acest simptom poate ascunde multe afecțiuni, mai mult sau mai puțin grave, și de aceea este important să afli cauza, astfel încât să poți avea o rezolvare a problemei și să îți recâștigi vitalitatea. Iată mai jos care sunt cele mai frecvente trei posibile cauze ale oboselii cronice.

Depresia latentă


Dacă simți că ți-ai pierdut entuziasmul, iar desfășurarea activităților de zi cu zi a devenit o corvoadă, dacă te simți mai puțin entuziasmată și ai tendința să te retragi în tine, dacă existența ți se pare sumbră și lipsită de sens, calitatea somnului este mai proastă și îți lipsește apetitul, este posibil să suferi de depresie. În astfel de cazuri, este important să preiei controlul asupra situației, astfel încât să te poți vindeca și să nu suferi de probleme mai grave provocate de depresie. 


Carența de micronutrienți

Oboseala severă asociată cu un ten palid poate fi un simptom al lipsei de fier. Anemia feripriva mai are printre simptome dificultăți de respirație și ritm cardiac crescut și se poate corecta cu tratament, inclusiv cu suplimente cu fier, dar și prin alimentație. Cum excesul de fier este și el dăunător, nu apela la automedicație, ci cere sfatul medicului pentru tratamentul corect. Fierul hem, din produsele animale, precum carnea și organele, fructele de mare și peștele, este absorbit de organism în proporție de 35%, comparativ cu 5% pentru fierul non-hem, din alimente vegetale ca lintea, fasolea sau năutul. Cel mai bine este să le combini la aceeași masă. 

De asemenea, persoanele vegetariene și vegane ar putea suferi de un deficit de vitamina B12, care se găsește numai în produse de origine animală, precum carne, pește, ouă sau produse lactate. Carența de vitamina B12 are printre simptome, în afară de oboseală, slăbiciunea, constipația, pierderea poftei de mâncare și scăderea în greutate.


Nu în ultimul rând, un deficit de vitamina D poate fi, de asemenea, responsabil pentru o stare de oboseală cronică. Mai ales în sezonul rece, când lumina naturală scade în intensitate, este posibil să suferi de această carență, pentru că vitamina D este produsă de piele în urma expunerii la soare. Cele mai importante surse alimentare de vitamina D sunt uleiul din ficat de cod, somonul, tonul, sardinele, ficatul, gălbenușul de ou, însă acestea nu acoperă de obicei necesarul și este posibil ca medicul să îți prescrie suplimente cu acest compus.


O infecție microbiană

Dacă tocmai ai trecut printr-o gripă sau o afecțiune digestivă, care te-a epuizat timp de o săptămână, nu căuta prea mult cauza oboselii de care suferi. Organismul are pur și simplu nevoie să se refacă. Dă-i timp să își recâștige forța, ai grijă de tine, mănâncă corect, hidratează-te. 

Câteva gesturi pentru combaterea oboselii

Indiferent de cauza oboselii, anumite gesturi pot completa terapia:

  • Un somn de calitate, de cel puțin șapte-opt ore pe noapte. Mergi la culcare cu o oră mai devreme decât în mod obișnuit, renunță la ecrane și citește o carte. Dacă nu reușești să dormi bine cu ajutorul acestor sfaturi simple, poți apela la un specialist.
  • Gestionarea emoțiilor puternice, în special a celor negative. Dacă te simți stresată, copleșită, supărată sau chiar puțin deprimată, vei fi inevitabil epuizată. Organizează-ți timpul mai bine, învață să te relaxezi, să te detensionezi, să spui „nu’ și alocă-ți timp doar pentru tine.
  • Fă sport. Nu contează ce tip de activități fizice alegi, important este să devii mai puternică, să te obosești suficient pentru a avea un somn bun și să crești secreția de endorfine din creier, responsabile pentru starea de bine.

Starea de oboseală, dacă este una care durează și te împiedică să îți trăiești viața corespunzător, trebuie să fie luată în serios. Dacă pierzi în greutate, ai amețeli, ești prea stresată și epuizată chiar și după o vacanță, mergi la medic pentru un consult. Numai specialistul te poate ajuta să găsești cauza oboselii și să o elimini cu o terapie corectă. 

Sursa foto: Unsplash

(P) Material publicitar realizat împreună cu Bioclinica