Una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții noastre este cea a studenției! Ești într-un alt oraș, departe de ai tăi, ai un sentiment de libertate pe care ți l-ai dorit parcă toată perioada liceului… Sună frumos, nu? Totuși, nu pentru toată lumea studenția este o perioadă lipsită de griji, și pentru a putea să studieze în continuare, este nevoie să se angajeze, măcar part time. De fapt, nu este chiar atât de neobișnuit și nici chiar dificil să poți lucra pe timpul facultății, și chiar ai și unele avantaje dacă procedezi așa. În rândurile următoare, vom încerca să îți prezentăm, pe scurt, câteva dintre ele.
Îți creezi experiență în muncă
Atunci când termini facultatea și îți cauți de muncă, observi că în multe anunțuri – cam toate, se cere experiență. Hmmm, de unde să faci rost de așa ceva, când tu doar ce ai terminat studiile? Lucrurile sunt mult mai simple dacă deja ai găsit ceva de lucru pe perioada facultății, chiar și part time. Contează enorm, și CV-ul tău va fi ceva mai atractiv pentru cei de la resurse umane decât dacă ai fi prezentat unul simplu, cu doar studii și atât.
Dacă nu ai șansa de a găsi un job în domeniul în care studiezi sau pe care ți-l dorești, poți apela oricând la un internship sau un stagiu de practică. Te va ajuta enorm, vei înțelege dacă domeniul respectiv este ceea ce îți dorești sau nu, dacă faci față sau nu cerințelor lui!
Independență financiară
Te-ai săturat să le tot ceri bani părinților pentru a cumpăra tot ce ai nevoie. Sau poate că situația materială a acestora nu le permite să te ajute atât de mult pe cât ai vrea tu. Cu un job pe timpul facultății, chiar și cu jumătate de normă, te poți descurca mai ușor cu cheltuielile. Și, dacă știi ce e mai bine pentru tine, chiar poți câștiga bani frumoși, mai mulți decât ți-ai fi închipuit. La Money-Studio.ro ai șansa de a câștiga foarte bine și să poți să urmezi și cursurile în același timp. Fiind vorba despre un studio profesionist, ai parte și de multe alte avantaje, nu doar cele legate de partea financiară. Chiar reușești să evoluezi și să înveți cum să îți gestionezi finanțele, și poate chiar reușești ca până la încheierea facultății să îți cumperi propriul autoturism sau, de ce nu, un apartament doar al tău!
Te dezvolți din punct de vedere profesional
Indiferent care este domeniul în care lucrezi, vei reuși să te schimbi, să te dezvolți din punct de vedere profesional. Vei învăța cum poți să îți gestionezi mai bine timpul, ești mult mai atent la detalii, gândești mult mai profund, îți îmbunătățești abilitățile de comunicare și chiar și cunoștințele într-o limbă străină. Nu contează că nu ai găsit de muncă în domeniul tău, poți încerca orice: livrator, baby-sitter, ospătar sau model videochat. Orice experiență îți este utilă, iar acest gen de job-uri au avantajul că au ore de lucru flexibile, adică exact ceea ce ai tu nevoie.
O adevărată rețea de cunoștințe
Dacă ieși din zona ta de confort, de siguranță, din drumurile facultate – gazdă/cămin, vei vedea că și lucrurile se schimbă foarte mult. Îți faci mult mai multe cunoștințe, interacționezi cu diverși oameni… Asta înseamnă un mare plus pentru tine pentru că, uneori, aceasta este șansa ta de a intra în contact cu o persoană care îți poate schimba viitorul. De asemenea, înveți să cunoști mai bine oamenii, să îți dai seama de caracterul lor doar descifrând limbajul non-verbal. Chiar dacă nu crezi, toate acestea îți vor fi de mare folos la un moment dat.
Faptul că muncești și ești și student va fi un mare avantaj pentru tine pentru a te evidenția atunci când ești pus în fața unor potențiali angajatori. Aceștia vor vedea în tine o persoană responsabilă, capabilă să facă față presiunii și care știe să se descurce foarte bine cu anumite sarcini de lucru.
La ce să fii atent dacă lucrezi pe perioada facultății
Chiar dacă pare destul de simplu să lucrezi și să fii student, cel puțin în marile centre universitare, unde găsești destul de ușor un job part time, de exemplu, trebuie să știi și unele lucruri.
În primul rând, reține, nu trebuie îți neglijezi studiile. Pe cât posibil, încearcă să găsești acel echilibru între serviciu și cursuri, și nu uita că din când în când este nevoie și de puțină relaxare. Dacă cerințele job-ului sunt prea mari, discută cu angajatorul să vezi dacă nu găsești ceva mai multă înțelegere. De regulă, aceștia nu sunt chiar atât de neînțelegători. Însă, dacă nu găsești deschiderea de care ai nevoie, renunță la acel job, dar niciodată la facultate. Vei putea găsi altceva, iar la finalizarea cursurilor, sigur vei putea avea parte de un job mult mai bine plătit. În cazul în care nu găsești acea înțelegere, este clar că la acel angajator va fi foarte greu să promovezi sau să te dezvolți din punct de vedere profesional.
Nu accepta niciodată să lucrezi la negru, cum se spune, și mai ales, citește cu atenție contractul care ți se pune în față. Nu contează că ești student, ai drepturi și obligații ca oricare altă persoană, la fel și angajatorul tău. De asemenea, vezi ca totul să fie clar, să nu existe clause ascunse sau termeni pe care nu îi înțelegi sau anumite sarcini de lucru nu sunt explicate clar, în contract. Nu trebuie să mai detaliem de ce facem toate aceste recomandări, nu?